Κορωνοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση – Τι ισχύει για όλες τις ηλικίες

Κορωνοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση – Τι ισχύει για όλες τις ηλικίες

Σε διευκρινίσεις για τη χορήγηση 4ης δόσης προχώρησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κι ο Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στους πολίτες από την ανακοίνωση για το άνοιγμα της πλατφόρμας προκειμένου να προγραμματίζουν ραντεβού δεύτερης αναμνηστικής δόσης όσοι είναι από 30 έως 59 ετών.

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκινώντας την ενημέρωση, προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με το σκεπτικό που ώθησε την Επιτροπή να προχωρήσει στη σύσταση για την τέταρτη δόση εμβολίου.

«Λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας αλλά και της μεγαλύτερης ανασοδιαφυγής και της χαλάρωσης των μέτρων, παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων (με κορονοϊό) που ευτυχώς λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών», σημείωσε αρχικά και τόνισε πως η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών παραμένει αμετάβλητη.

Η επιτροπή συνιστά να γίνει η τέταρτη δόση εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και σε όσους διαβιούν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Συνιστά επίσης να γίνει σε άτομα ηλικίας 60 και άνω με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Για τον γενικό πληθυσμό, τα άτομα δηλαδή ηλικίας κάτω των 60 ετών, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως τα δεδομένα για πρόσθετα οφέλη από την τέταρτη δόση εμβολίου με τα υπάρχοντα εμβόλια, είναι προσωρινά περιορισμένα.

«Ωστόσο, συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων, εισηγούμαστε να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα σε άτομα ηλικίας έως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν έπειτα από σύμφωνη ιατρική γνώμη».

Υποστήριξε δε πως «κύριος στόχος το εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Γι αυτό το λόγο πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού».

«Οι συστάσεις ποτέ δεν γίνονται εν κενώ. Αλλά τα επιστημονικά δεδομένα που θα θέλαμε για ισχυρή σύσταση δεν είναι προς το παρόν επαρκή», απάντησε η κ. Θεοδωρίδου σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που υπήρξαν σχετικά με τη σύσταση της επιτροπής και παρέθεσε τα αποτελέσματα ορισμών πρώιμων ερευνών για την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης.

Για τα νέας γενιάς εμβόλια και σε ποια φάση βρίσκονται η κα Θεοδωρίδου απάντησε: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

 

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 21.090.000 εμβολιασμοί, 7.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75,3% του γενικού πληθυσμού και 84,9% του ενήλικου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 75,2% επί του γενικού πληθυσμού και 85,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.618.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 72,6% του γενικού πληθυσμού και 81,2% του ενήλικου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,6% επί του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Σε σχέση με την αναμνηστική/τρίτη δόση, έχουν πραγματοποιηθεί 5.811.000 εμβολιασμοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80,14% των δικαιούχων και οι άνω των 60 ξεπερνούν το 60%.

Σε σχέση με τη δεύτερη αναμνηστική δόση (τέταρτη), στα άτομα άνω των 60 ετών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 332.000 εμβολιασμοί και υπάρχουν άλλα 40.000 μελλοντικά ραντεβού, ποσοστό 17,1% των δικαιούχων, ενώ για την ηλικία 30-59 ετών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 14.000 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί άλλα 18.000 ραντεβού.

Θυμίζουμε ότι ο  γνωστός καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, επεσήμανε ότι η απόφαση για το άνοιγμα της πλατφόρμας για 4η δόση στους άνω των ετών δε συνοδεύεται από επιστημονική τεκμηρίωση, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι “ο γενικός πληθυσμός δε χρειάζεται τέταρτη δόση».

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι οι πολίτες δε γνωρίζουν τι απόφαση να λάβουν σε σχέση με την 4η δόση. Το … τοπίο θα επιχειρήσει να “καθαρίσει” η αρμόδια Επιτροπή με διευκρινίσεις που αφορούν στο γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών. Τονίζεται ότι όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στην αναγκαιότητα χορήγησης δεύτερης αναμνηστικής δόσης στα άτομα άνω των 60 ετών προκειμένου να ενισχύσουν την προστασία τους έναντι της λοίμωξης Covid-19.

 

4η δόση οι άνω των 60, μέτρα αυτοπροστασίας οι νέοι

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Στέλιος Λουκίδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, συνέστησε την 4η δόση στους άνω των 60 και προέτρεψε του νεότερους να σκέφτονται και να προστατεύσουν τους μεγαλύτερους, ελέγχοντας ή/και μειώνοντάς επισκέψεις και επαφές, καθώς η ομάδα των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας είναι εκείνη που οδηγεί τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας.

Σχετικά με το άνοιγμα της 4ης δόσης στις ηλικίες 30-59 ετών, ο κ. Λουκίδης, τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για να γίνει ισχυρή σύσταση για τέταρτη δόση, σε ανθρώπους υγιείς κάτω των 60 ετών. Αντιθέτως για την περίπτωση ατόμων άνω των 60 ετών, υπάρχουν δεδομένα, που στηρίζουν επιστημονικά την ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, καθώς υπάρχει βραχυχρόνια μεν προστασία στην μόλυνση, αλλά ισχυρή προστασία στην σοβαρή μόλυνση που για τον ηλικιωμένο και τον ευάλωτο είναι το πλέον σημαντικό.

4η δόση εμβολίου: Ποιοι πρέπει να την κάνουν – Τι ισχύει για όλες τις ηλικίες και τα εμβόλια νέα γενιάς

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό