Κώστας Κατσιμίγας: Σε τραγική κατάσταση ο τουρισμός για την ΑΜ-Θ τον καιρό της πανδημίας

Κώστας Κατσιμίγας: Σε τραγική κατάσταση ο τουρισμός για την ΑΜ-Θ τον καιρό της πανδημίας

“Δεν αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού για την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών”. Αυτό τόνισε μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Κώστας Κατσιμίγας.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κ .Κατσιμίγας μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) για τις επιδόσεις μας στον τουρισμό την πρώτη χρονιά της πανδημίας.

«Η κατάσταση τραγική παντού και η ΑΜ-Θ πρώτη από το τέλος σχεδόν σε όλους τους δείκτες. Το πιο τραγικό, ο δείκτης της μέσης δαπάνης που πραγματοποιεί ο κάθε τουρίστας σε κάθε του άφιξη: Στην ΑΜΘ αν και παρουσιάζει αύξηση 32% σε σχέση με το 2019 δεν παύει να είναι ο χαμηλότερος στη χώρα με 152€ ανά τουρίστα και ανά επίσκεψη. Ο μέσος όρος της χώρας είναι 520 € , με πρώτη Περιφέρεια το Νότιο Αιγαίο με 799€. Ο Χαμηλός μέσος όρος για την Περιφέρεια μας οφείλεται, κατά την άποψη μου, σε τρεις λόγους α)στις σύντομες επισκέψεις που πραγματοποιούν οι Βούλγαροι τουρίστες, β) στην μικρή αγοραστική δύναμη των τουριστών που μας επισκέπτονται γ) την δραματική μείωση έως την διακοπή των αφίξεων εύπορων τούρκων τουριστών λόγω της έντασης που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που ήταν το κερασάκι στην τούρτα της πανδημίας», τόνισε ο κ. Κατσιμίγας.

Επιπλέον πρόσθεσε, πως δεν έχουμε τις υποδομές εκείνες και δεν εννοεί τα πεντάστερα ξενοδοχεία, αλλά αξιοπρεπή τουριστικά καταλύματα, ειδικά στην περιοχή του Φαναρίου και της Γλυφάδας στη Ροδόπη, ικανά να ανταποκριθούν στον μικρό οικογενειακό προϋπολογισμό των τουριστών που έρχονται στην περιοχή μας ειδικά από την Βουλγαρία.

Οι τουρίστες, που έρχονται στους νομούς Ροδόπης, Δράμας και Ξάνθης, είναι κυρίως από την Βουλγαρία, είναι σχετικά περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας και μένουν λίγο, σχεδόν μία μέρα. Ενώ, στους νομούς Καβάλας, κυρίως στη Θάσο και στην Αλεξανδρούπολη, την ενισχύουν τουρίστες από Τουρκία, αρκετά ευκατάστατοι-κυρίως μέχρι το 2019. Και αυτό γιατί η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αποθάρρυνε πολλούς επισκέπτες να προγραμματίσουν διακοπές στην Ελλάδα. Σε αυτό το ζοφερό κλίμα προστέθηκε και η πανδημία του κορονοϊού.

Χρειάζεται πολλή δουλειά και συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες, ουσιαστική και στοχευμένη προβολή στο διαδίκτυο. Στόχος είναι να παρατείνουμε την παραμονή των βραχύβιων τουριστών, που άρα αφήνουν και πιο λίγα χρήματα, στην περιοχή μας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές φιλοξενίας, να αναδειχθούν και να γίνουν προσβάσιμα σημεία της ΑΜ-Θ, που χαρακτηρίζονται ως αξιοθέατα. Να είναι ανοικτοί οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, τα ασύγκριτης ομορφιάς σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος στην Μαρώνεια, το σπήλαιο της Μαρώνειας, που συνοδεύεται και με τον μύθο του Πολύφημου, τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να παρακινήσουμε τους τουρίστες να έλθουν. Μπορούμε λοιπόν αφού γίνουν οι υποδομές που πρέπει, να κάνουμε συνδυαστικά πακέτα με το τι μπορεί να δει, να απολαύσει, γευτεί, να επισκεφθεί, με φόντο και τον ήλιο και τη θάλασσα που διαθέτουμε, αλλά και άλλα, όπως τα ιαματικά λουτρά οι υποδομές των οποίων είναι ανύπαρκτες και δεν είμαι αισιόδοξος αν θα προχωρήσουν. Να στοχεύσουμε ως περιοχή και προς την Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, την Γερμανία, τη Γαλλία γιατί όχι και την Κίνα», υπογράμμισε ο κ. Κατσιμίγας.

Επι πλέον ο κ. Κατσιμίγας στάθηκε και στην επερώτηση που θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας, με θέμα “Υπέρογκες δαπάνες καταβάλλει η ΠΑΜΘ για αμφίβολης ποιότητας πολιτιστικές εκδηλώσεις”.

«Ρωτούμε εμείς, για ποιο λόγο εκδηλώσεις που αγοράζονται από τις ίδιες εταιρείες και παρουσιάζονται και σε άλλες περιοχές, εμείς τις πληρώνουμε μέχρι και 4 φορές παραπάνω…Που πάνε αυτά τα χρήματα, θέλουμε απαντήσεις από τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη. Τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να απασχολούν φυσικά και τους κατοίκους της περιοχής, για το που καταλήγουν τα χρήματα του δημοσίου ταμείου», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κατσιμίγας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό