Κυριάκος Μητσοτάκης σε Άγκυρα: Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα, το είπε στον ΟΗΕ – Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Άγκυρα: Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα, το είπε στον ΟΗΕ – Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια

«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα, το είπε στον ΟΗΕ»: με τα λόγια αυτά απάντησε στις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας ο πρωθυπουργός, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Αναφερόμενος στις νέες και εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε χαρακτηριστικά: «Για τα εθνικά, μόνο δυο κουβέντες, ή μάλλον μόνο μία: Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ τόσο για τις κόκκινες γραμμές, όσο και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση απέναντι στις καθαρές μας θέσεις.Τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχια, και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούμε με τον ουσιαστικό διάλογο».

Ο πρωθυπορυγός άρχισε την εισαγωγική του τοποθέτηση με αναφορά στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας λέγοντας:

«Κανείς εθνικός προϋπολογισμός σε καμία χώρα δεν μπορεί να καλύψει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Προϋπόθεση για την υπέρβαση των δυσκολιών είναι η διεθνής σταθερότητα αλλά και η αξιοπιστία κάθε κράτους».

»Η ελληνική κοινωνία έχει δείξει ωριμότητα και πιστεύω ότι αυτό αναγνωρίζεται από διεθνείς παρατηρητές», είπε ο πρωθυπουργός θυμίζοντας πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times που έκανε λόγο για «οικονομικό θαύμα» της ελληνικής κοινωνίας

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που όπως είπε δρομολογούνται ήδη:

«Ο οδικός μας χάρτης είναι καθαρός, δρομολογούνται ήδη τα μέτρα που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη, όπως η άμεση καταβολή του φοιτητού επιδόματος στους φοιητές, μείωση ως και 50% στο κόστος του πετρελαίου κίνησης στην αντλία και ακολουθεί η αύξηση των συντάξεων για τους περισσότερους συνταξιούχους αλλά και η αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ»

«Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στην άμυνα κατά της ακρίβειας, εξαντλούμε τα όριά μας χωρίς να τα ξεπερνάμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας σε εξειδικεύσεις από τους υπουργούς.

«Χαίρομαι που η πρότασή μας για πλαφόν στο αέριο στην Ευρώπη αρχίζει να αποκτά μια πρόσθετη δυναμική. Δυστυχώς κινούμαστε ως Ευρώπη με καθυστέρηση, αλλά το ζήτημα αυτό θα μας ακολουθήσει εμφατικά», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία αναδεικνύεται ως προτεραιότητα απέναντι στη διεθνή αβεβαιότητα «καθώς η Μόσχα μετατρέπει το φυσικό αέριο σε μοχλό πίεσης».

«Παρά το δυσμενές περιβάλλον, η οικονομία αναπτύσσεται, σημαντικές νέες επενδύσεις γίνονται πράξη και αυτό είναι κάτι που οι Έλληνες το συμμερίζονται και αυτό καταγράφεται», είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό