Κυβερνο-ανασφάλεια και απειλές σε κρίσιμες δημόσιες ψηφιακές υποδομές. Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής

Κυβερνο-ανασφάλεια και απειλές σε κρίσιμες δημόσιες ψηφιακές υποδομές. Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη

κατέθεσαν ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης και ο τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής – βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, σχετικά με την κυβερνοασφαλεια σε κρίσιμες δημόσιες ψηφιακές υποδομές.

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως το πρόσφατο περιστατικό σοβαρής παραβίασης της ασφάλειας των δεδομένων στο μηχανογραφικό κέντρο των ΕΛΤΑ (από συνήθη επίθεση τύπου Ransomware), αποδεικνύει πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και την αποτροπή κυβερνο – επιθέσεων, αφήνοντας δημόσιες ψηφιακές υποδομές εκτεθειμένες στις «ορέξεις» των χάκερ.  Παράλληλα, τονίζεται, πως σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη χώρα μας, ήδη σε όλο τον κόσμο δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, αναγνωρίζοντας τις νέες απειλές στον κυβερνοχώρο προχωρούν στη λήψη συντονισμένων μέτρων προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των δεδομένων και των συναλλαγών στο διαδίκτυο.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης. 

Ερώτηση Μιχάλη Κατρίνη- Ιλχάν Αχμέτ προς Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κυβερνο-ανασφάλεια και απειλές σε κρίσιμες δημόσιες ψηφιακές υποδομές

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη κατέθεσαν ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης και ο τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής – βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, σχετικά με την κυβερνοασφαλεια σε κρίσιμες δημόσιες ψηφιακές υποδομές.

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως το πρόσφατο περιστατικό σοβαρής παραβίασης της ασφάλειας των δεδομένων στο μηχανογραφικό κέντρο των ΕΛΤΑ (από συνήθη επίθεση τύπου Ransomware), αποδεικνύει πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και την αποτροπή κυβερνο – επιθέσεων, αφήνοντας δημόσιες ψηφιακές υποδομές εκτεθειμένες στις «ορέξεις» των χάκερ.  Παράλληλα, τονίζεται, πως σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη χώρα μας, ήδη σε όλο τον κόσμο δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, αναγνωρίζοντας τις νέες απειλές στον κυβερνοχώρο προχωρούν στη λήψη συντονισμένων μέτρων προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των δεδομένων και των συναλλαγών στο διαδίκτυο.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  κ. Κ. Πιερρακάκη 

Θέμα: «Κυβερνο-ανασφάλεια και απειλές σε κρίσιμες δημόσιες ψηφιακές υποδομές»

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό σοβαρής παραβίασης της ασφάλειας των δεδομένων στο μηχανογραφικό κέντρο των ΕΛΤΑ (από συνήθη επίθεση τύπου Ransomware), πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι ότι τα προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί ήταν επιεικώς ερασιτεχνικά, και απολύτως ακατάλληλα για τις απειλές του σύγχρονου κυβερνοεγκλήματος.

Εν όψει αυτού του διαρκώς επιδεινούμενου κινδύνου, όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, σε όλον τον κόσμο, λαμβάνουν συντονισμένα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή δικτυακών επιθέσεων, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των δεδομένων και η αδιάλειπτη λειτουργία των εφαρμογών.

Δεδομένου ότι η ουσιαστική αχρήστευση όλων των κρίσιμων δεδομένων των ΕΛΤΑ συνιστά μείζονα οικονομική και πολιτική απειλή για την κοινωνία μας.

 Δεδομένου ότι από το 2020 ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλά για την εξυγίανση και την αναβάθμιση των ΕΛΤΑ, καθώς είχε ήδη καταγραφεί πως ο οργανισμός χρησιμοποιεί παρωχημένης τεχνολογίας πληροφοριακά συστήματα. 

Δεδομένου ότι τα παλιά και ξεπερασμένα συστήματα είναι σαφές πως αποτελούν για τους χάκερ  εύκολους στόχους.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 

  1. Ποιος είναι ο απολογισμός των ζημιών που προκλήθηκαν από την πρόσφατη επίθεση στα συστήματα των ΕΛΤΑ;
  2. Πόσο έχει προχωρήσει η αναβάθμιση των συστημάτων των ΕΛΤΑ που «διαφημίζεται» από το 2020;
  3. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε η εμπειρία από τις πολλές παρόμοιες επιθέσεις που έχουν γίνει σε διεθνή κλίμακα;
  4. Τί είδους επιχειρησιακά μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των αποθηκευμένων δεδομένων και των διαδικτυακών εφαρμογών, ειδικά για τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα;
  5. Πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό της χώρας για την ουσιαστική θωράκιση των ψηφιακών υποδομών και την ανάπτυξη της ψηφιακής εμπιστοσύνης των πολιτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Κατρίνης

Ιλχάν Αχμέτ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό