Λέων: «Οι γονείς πέφτοντας σε αντιφάσεις, μας οδήγησαν στη λύση»

Λέων: «Οι γονείς πέφτοντας σε αντιφάσεις, μας οδήγησαν στη λύση»

Ο γνωστός ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, ο οποίος έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με την υπόθεση της Πάτρας και τον θάνατο των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, σε μία συνέντευξη ποταμό, ρίχνει φως στα σκοτεινά σημεία !

Ο κορυφαίος ιατροδικαστής για πρώτη φορά, απαντά στα Νέα με κάθε λεπτομέρεια στα καυτά ερωτήματα που έχουν γεννηθεί σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Πάτρας η οποία έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο!

Οι ανακολουθίες στις δηλώσεις της μητέρας για τους θανάτους των παιδιών ήταν εντέλει αποκαλυπτικές;

Όσο περισσότερο μιλούσε η μητέρα, τόσο δυσκολότερη γινόταν η θέση της. Γιατί έλεγε κάποια πράγματα που δεν συνδέονταν με τα επιστημονικά δεδομένα. Υπήρχαν έντονες αντιφάσεις μεταξύ όσων έλεγε και των στοιχείων που είχαμε. Βέβαια, το καθοριστικό ήταν το θετικό δείγμα που βρέθηκε, η κεταμίνη. Εδώ θα το συνδυάσω με τη μαρτυρία της μητέρας, που έλεγε πως η ίδια ήταν ο μόνος άνθρωπος που ήταν δίπλα στα παιδιά της συνεχώς. Καθώς η κεταμίνη έχει έναν χρόνο δράσης πολύ μικρό, 3-20 λεπτά, αν σε έναν χώρο υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος μαζί με το θύμα, μπορούμε να βγάλουμε πολύ εύκολα συμπέρασμα για το ποιος είναι ο θύτης.

 

Θεωρείτε πως μπορεί να υπάρχουν συνεργοί;

Ο ιατροδικαστής σε αυτή την υπόθεση είναι αυτός που θα βρει την αιτία και τον μηχανισμό του θανάτου. Εκεί σταματά η επιστημονική κατάθεση σε μια τέτοια υπόθεση. Όσον αφορά τους δράστες, από το βιντεοληπτικό υλικό που υπάρχει μπορεί να αντλήσεις κάποια στοιχεία. Θα κάνω μια παρένθεση: αντίστοιχες υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί στο παρελθόν βάζοντας κάμερες σε δωμάτια παιδιών, διαπιστώνοντας πως υπήρχε ένας δράστης που έκανε κακό στο παιδί. Και εδώ οι κάμερες ουσιαστικά πρόδωσαν την όλη διαδικασία, με τη διαφορά πως ήταν κάμερες που η ίδια οικογένεια χρησιμοποιούσε ως μέσο για να εκφράσει ό,τι ήθελε να εκφράσει. Θα σας πω κάτι. Σήμερα όλη η Ελλάδα συζητά για το θέμα αυτό. Αν σκεφτούμε την έναρξη όλου αυτού του κύματος, θα θυμηθούμε πως ξεκίνησε από τους ίδιους τους γονείς. Οι γονείς έδιναν συνεντεύξεις, έπεφταν σε αντιφάσεις κι αυτά που περιέγραφαν δεν ταίριαζαν.

Ξεκίνησε από τους ίδιους, αλλά με άλλα δεδομένα: Στην πρώτη συνέντευξη είχαν βγει να μιλήσουν για το δράμα που βίωναν. Δεν είχε γίνει ακόμα η εισαγγελική παρέμβαση.

Ακριβώς. Ουσιαστικά οι γονείς είναι αυτοί που έδωσαν όλα τα επιστημονικά δεδομένα στους δημοσιογράφους. Έκαναν μια πρώτη ανακοίνωση με τις αιτίες θανάτου, μετά κι άλλη με τοξικολογικά και ιστολογικά ευρήματα. Οι ίδιοι έδιναν στην κοινή γνώμη τα στοιχεία των παιδιών τους. Η αντίδραση που έχει σήμερα ο κόσμος ξεκινά από την ίδια την οικογένεια. Μέλη της ακόμα και σήμερα βγαίνουν και κάνουν δηλώσεις στα κανάλια. Η οικογένεια φαίνεται να συμμετέχει σε όλο αυτό με τη θέλησή της – αν δεν είχε εξαρχής αυτή τη στάση, θα ήταν και καταδικαστέο τα ΜΜΕ να ασχολούνται τόσο έντονα με τα προσωπικά δεδομένα μιας οικογένειας.

 

Έχει ξεκινήσει νέα έρευνα και για τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας. Πιστεύετε πως θα έχουμε νέες εξελίξεις;

Υπάρχει σχεδόν βεβαιότητα πως και οι δύο πρώτες περιπτώσεις αποδίδονται σε εγκληματική ενέργεια. Δεν θέλω να προτρέξω ως προς τις αιτίες θανάτου γιατί σέβομαι τους συναδέλφους μου που χειρίζονται την υπόθεση, αλλά από τη στιγμή που ξεκλείδωσε η υπόθεση της Τζωρτζίνας και έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά και γενετικά αίτια στα δύο πρώτα παιδιά είναι θέμα ημερών να αποδειχθεί πως πρόκειται για τρεις δολοφονίες. Οι αρχές θα πρέπει πλέον να διερευνήσουν αν έχει χρησιμοποιηθεί ο ίδιος μηχανισμός, γιατί είναι πολύ πιθανό να μην έχει χρησιμοποιηθεί ο ίδιος. Και είναι πιθανό οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε όλο αυτό να διευρυνθούν.

Σε τηλεοπτική σας εμφάνιση είπατε πως στην περίπτωση της Ίριδας, του 6 μηνών βρέφους, υπάρχουν πιο ισχυρά στοιχεία πως επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια. Σε ποια στοιχεία αναφέρεστε;

Αναφέρομαι στο πανάκι που είχε κηλίδες αίματος, στα τραύματα στο στόμα, τις αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας στον εγκέφαλο, στο έντονο πνευμονικό οίδημα. Όταν ένα πανάκι έχει σταγόνες αίμα, το πρώτο που αναζητά ο ιατροδικαστής είναι από πού προήλθε η αιμορραγία. Στο σώμα του βρέφους δεν υπήρχε κάποια αιμορραγία παρά μόνο στο στόμα, γιατί είχε βρεθεί λύση του βλεννογόνου, ένα σχίσιμο του βλεννογόνου, δηλαδή. Κι αυτό είναι μια πολύ σοβαρή ένδειξη.

gossip-tv.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό