«Μάθε με να μην ξεχνώ» : Υπόκλιση στα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

«Μάθε με να μην ξεχνώ» : Υπόκλιση στα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τέλεσαν στο άγαλμα του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου τα Ποντιακά Σωματεία Ροδόπης.

Πρόκειται για τους Συλλόγους Ποντίων Θρυλορίου, Ευξείνου Πόντου και Τραπεζούντας. Η κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των προέδρων ήταν πως η μνήμη πρέπει να μην παγώσει για αυτό και το σύνθημα φέτος ήταν “Μάθε με να μην Ξεχνώ”, ενώ ο αγώνας συνεχίζεται για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων. Τα μάτια όσων έδωσαν το παρών στο τρισάγιο, γέμισαν δάκρυα από την φωνή του του Παντελή Δημόπουλου, όταν είπε το ποντιακό μοιρολόϊ, αλλά και άλλα γνωστά ποντιακά τραγούδια που στάζουν πόνο για τα θύματα, 353.000, την προσφυγιά, τον ξεριζωμό από τον τόπο τους τον Πόντο.

Ακολούθησε η βραδιά με μουσική από τους μαθητές στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, οι οποίοι μαζί με τους καθηγητές τους καθήλωσαν το κοινό.
Το πρόγραμμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε με την προβολή της δραματοποιημένης ταινίας «Γράμμα από τον Πόντο», του Θωμά Σίδερη, η οποία βασίζεται στην αφήγηση του Πόντιου πρόσφυγα Γιάννη Αναστασιάδη, ενώ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 22 Μαΐου με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Στην παρουσίαση ήταν η Βασιλική Μαχαίρα Δημοσιογράφος ΕΡΤ, η οποία μίλησε εκ μέρους του Θωμά Σίδερη και φυσικά ένα από τους συνδημιουργούς της ταινίας, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σερρών, Λεωνίδας Κασάπης, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά τον πολλαπλό ρόλο της ΕΡΤ στην τοπική κοινωνία, ιστορία και πολιτισμό.

Την Κυριακή θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις με την κατάθεση στεφάνων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό