Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ΟΗΕ: “Τα πολιτιστικά και θρησκευτικά  μνημεία και οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής βρίσκονται σε κίνδυνο”

Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ΟΗΕ: “Τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία και οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής βρίσκονται σε κίνδυνο”

«Η προστασία των πολιτισμικών μνημείων, και ιδιαίτερα των θρησκευτικών, είναι καθήκον της ανθρωπότητας, όχι μόνο έναντι της ιστορίας, αλλά κυρίως για το μέλλον της. Η βεβήλωση, η αλλαγή χρήσης και, βεβαίως, η καταστροφή τους, είναι πρακτικές απόλυτα καταδικαστέες, για τις οποίες απαιτείται παγκόσμιος συντονισμός και έμπρακτη καταδίκη, ώστε να σταματήσουν.Δυστυχώς, εκτός από την Τουρκία, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, η χριστιανική πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομικά βρίσκεται εν κινδύνω και σε αλλά μέρη, όπως το Κοσσυφοπέδιο, η κατεχόμενη Κύπρος, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και βεβαίως, η Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, ευχόμαστε οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της Συμμαχίας Πολιτισμών του ΟΗΕ, να έχουν κάποιο αποτέλεσμα και ασμένως αποδεχόμαστε την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στο επικείμενο διεθνές συνέδριο, που θα έχει ως θέμα την προστασία της αυθεντικότητας των θρησκευτικών χώρων», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με την διευθύντρια της Συμμαχία Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών (UNAOC), Nihal Saad, στης ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας για την Αγία Σοφία. Στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Ioan Vulpescu από τη ΡουμανίαΠανίκος Λεωνίδου από τη Κύπρο, και Radomir Tcholakov από τη Βουλγαρία. Στη συνάντηση στο State Department συμμετείχαν, επίσης, ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης και η πολιτική σύμβουλος του γραφείου κ. Sonia Fernandes.

Σημειώνεται, ότι η UNAOC αποτελεί διεθνή πρωτοβουλία του ΟΗΕ, που φιλοδοξεί να συμβάλει στην επίλυση των πολιτιστικών και θρησκευτικών διαφορών μεταξύ Δύσης και Μουσουλμανικού Κόσμου. Πρωτοβουλία που επιχειρεί να τονώσει τη διεθνή δράση κατά του εξτρεμισμού, μέσω της εδραίωσης του διεθνούς διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου.

Παράλληλα, ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε: «Εξέθεσα την αγωνία μας για το μέλλον των χριστιανών στη Μέση Ανατολή στη σκιά και των τελευταίων τραγικών γεγονότων στο Ισραήλ. Ένας από τους κεντρικούς άξονες της δράσης μας είναι η αντιμετώπιση φαινομένων μισαλλοδοξίας, θρησκευτικού εξτρεμισμού και αμοιβαίας καχυποψίας. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώσαμε διεθνές συνέδριο στη Βηρυτό, το 2018, για την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή, ενώ επιδιώκουμε στενότερη συνεργασία με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, αλλά και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Στην κατεύθυνση αυτή, επίσης, θεωρούμε ότι συμβάλαμε θετικά στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Διαθρησκειακό Διάλογο που συγκάλεσε η Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU) τον Ιούνιο στο Μαρακές».

Επίσης, ο επικεφαλής της ΔΣΟ, κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη είχε συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της Ορθόδοξης Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (OPAC), Ανδρέα Βενιόπουλο, μια οργάνωση με την οποία η ΔΣΟ έχει συνεργασία στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ εκκλησιάστηκε στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης, που ανοικοδομήθηκε και λειτούργησε 21 χρόνια μετά από την καταστροφή που προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό