Με… θεϊκή ονομασία σε μαθητικό διαγωνισμό

Με… θεϊκή ονομασία σε μαθητικό διαγωνισμό

Η Χλωρίς (Chloris) ήταν η θεά της βλάστησης στην ελληνική μυθολογία και φέτος «χάρισε» το όνομά της στη συμμετοχή των μαθητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην εμπορική έκθεση και διαγωνισμό για την ανάδειξη των τριών καλύτερων «εικονικών επιχειρήσεων» που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Η Chloris είναι μια καινοτόμα… πιατοθήκη που ανακυκλώνει το περισσευούμενο νερό ποτίζοντας το ενσωματωμένο φυτό. Αποτελεί το ερευνητικό και εκπαιδευτικό project 23 μαθητών του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μέλη του ομίλου επιχειρηματικότητας του Ιδρύματος. Οι μαθητές προσδοκούν να παρουσιάσουν στην «αγορά» ένα προϊόν λειτουργικό, αλλά και να ενεργοποιήσουν την οικολογική συνείδηση όσων νοιάζονται και σέβονται το περιβάλλον.

«Από την αρχή ήμασταν σίγουροι ότι θέλαμε να συστήσουμε μία εικονική επιχείρηση που θα έχει πράσινο και οικολογικό αποτύπωμα. Διενεργήσαμε έρευνα για τη σπατάλη του νερού και οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν ότι ξοδεύουν περισσότερο νερό στην κουζίνα και την τουαλέτα του σπιτιού τους. Εκεί επικεντρώσαμε. Μετά από αναζήτηση καταλήξαμε στην κατασκευή μίας οικολογικής πιατοθήκης, με στόχο να μην πηγαίνει χαμένο το νερό που στραγγίζει από τα πιάτα, τα ποτήρια και τα υπόλοιπα αντικείμενα που χρησιμοποιεί μία οικογένεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Chloris, Οδυσσέας Κουτρολίκος.

Οι μαθητές εργάστηκαν με προσήλωση και σχεδίασαν την πιατοθήκη. «Στη συνέχεια παραγγείλαμε το ξύλο που θα χρησιμοποιούσαμε. Δεν ήταν ακριβό. Πήγαμε στο μηχανουργείο της Σχολής και με τη βοήθεια των υπαλλήλων του, κατασκευάσαμε την πιατοθήκη», προσέθεσε η διευθύντρια marketing της εικονικής επιχείρησης, Άννα Μπαλλή. Όπως έγινε γνωστό, το υλικό έχει πολλές διαφορετικές στρώσεις ξύλου, με αποτέλεσμα να μην είναι απορροφητικό και το νερό να γλιστράει στην επιφάνειά του. Με την ειδική κλίση που έχει, στραγγίζει όλο το νερό σε μία ειδική –επίσης ξύλινη- ενσωματωμένη υποδοχή, όπου μπορούν να τοποθετηθούν γλάστρες. «Ενδείκνυται για φυτά που δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή φαγητού. Για παράδειγμα: μαϊντανός, ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός κτλ», σημείωσε ο Οδυσσέας Κουτρολίκος. Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη τιμή πώλησής του, η Άννα Μπαλλή εκτίμησε ότι θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 15 – 20 ευρώ. «Κάνοντας έρευνα στην αγορά, βρήκαμε ότι μία πλαστική πιατοθήκη φτάνει ακόμη και τα 15 ευρώ. Επομένως, η Chloris είναι άκρως ανταγωνιστική και θα δίνει τη χαρά της επαναχρησιμοποίησης του νερού για την άρδευση φυτών», κατέληξε.

«Η ομάδα των 23 μαθητών της Α’ και Β’ τάξης των δύο Λυκείων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής πήρε από την αρχή πολύ σοβαρά το πρότζεκτ. Όλοι τους δούλεψαν σκληρά και μεθοδικά για να στήσουν από το μηδέν την εικονική επιχείρηση και να σχεδιάσουν την πιατοθήκη», είπε η υπεύθυνη και συντονίστρια του ομίλου επιχειρηματικότητας και μαθηματικός με ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων, Γιώτα Χατζοπούλου. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές αποκομίζουν πλήθος οφελών, από την ενασχόλησή τους με τον εξωσχολικό όμιλο. Μαθαίνουν πώς λειτουργεί μία κανονική επιχείρηση και διαπιστώνουν αν θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον κόσμο των επιχειρήσεων στο μέλλον. Ακόμη, αξιοποιούν τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητά τους και εκτιμούν την αξία της συνεργασίας για τον κοινό σκοπό της επιτυχίας της επιχείρησης. Ενισχύεται η συνέπειά τους, διότι καλούνται να φέρουν σε πέρας τις αρμοδιότητές τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση και άνεση στην έκφραση των ιδεών τους, αφού καλούνται να τις μοιραστούν με την ομάδα.

Το project Mαθητική Εικονική Επιχείρηση του μη-κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Greece, απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες από 15 έως και 18 ετών (Γ’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου) και προσφέρεται δωρεάν σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Κάθε χρόνο, η Μαθητική Εικονική Επιχείρηση που κατακτά το Πρώτο Πανελλαδικό Βραβείο, εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό