
Με βάση τα Μερομήνια: Πώς διαγράφεται ο καιρός για το εξάμηνο Σεπτέμβριος 2025 – Μάρτιος 2026
«Μερομήνια»: Πώς διαμορφώνεται ο καιρός από τον Σεπτέμβριο 2025 έως τον Μάρτιο 2026
Ο γνωστός Λαρισαίος παρατηρητής καιρού, Φάνης Χατζηγρίβας, παρουσίασε την πρώτη φάση των προβλέψεών του βάσει των «Μερομηνίων» για το διάστημα Σεπτέμβριος 2025 – Μάρτιος 2026. Οι προβλέψεις προέρχονται από παρατηρήσεις του ίδιου και συνεργατών του σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, και δείχνουν έναν χειμώνα με ιδιαίτερα αυξημένες βροχοπτώσεις.
Τι είναι τα Μερομήνια;
Πρόκειται για έναν παραδοσιακό ελληνικό τρόπο πρόγνωσης του καιρού, που βασίζεται στην παρατήρηση των καιρικών συνθηκών τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Έχει τοπικό χαρακτήρα, συνήθως σε ακτίνα περίπου 60 χλμ. από το σημείο παρατήρησης. Σύμφωνα με τον Χατζηγρίβα, όταν συνδυάζονται δεδομένα από διαφορετικές περιοχές, η ακρίβεια των προβλέψεων αυξάνεται – και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμη και 95% επιτυχία.
Πώς αναμένεται ο χειμώνας του 2025-2026
-
Φυσιολογικές θερμοκρασίες, χωρίς ακραίες αποκλίσεις.
-
Πολύ αυξημένη βροχόπτωση, ίσως από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.
-
Σημαντικές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές.
-
Συνεχόμενα και έντονα χιόνια σε ορεινά τμήματα της χώρας.
Αναλυτικά οι προβλέψεις ανά μήνα:
Σεπτέμβριος 2025
-
Ο καιρός αναμένεται σταθερός και φυσιολογικός, με ηλιοφάνεια και ήπιες θερμοκρασίες, κυρίως στα νότια.
-
Πιθανές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
-
Ελαφρώς δροσερότερος ο καιρός στα κεντρικά και βόρεια.
Οκτώβριος 2025
-
Γενικά σταθερός και φυσιολογικός μήνας.
-
Μετά τις 12 Οκτωβρίου, αναμένεται κύμα έντονης κακοκαιρίας σε Ιόνιο, Πελοπόννησο και Κρήτη.
-
Προς το τέλος του μήνα, θα σημειωθεί θερμοκρασιακή άνοδος, κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη.
Νοέμβριος 2025
-
Εναλλαγές ηλιοφάνειας και βροχοπτώσεων.
-
Από τις 8 έως τις 13 Νοεμβρίου, προβλέπονται πρώτες χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, πιθανώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.
-
Προς το τέλος του μήνα, αισθητή πτώση θερμοκρασίας σε Μακεδονία και Θράκη.
Δεκέμβριος 2025
-
Ξεκινά με ψυχρές αέριες μάζες και χαμηλές θερμοκρασίες.
-
Υπάρχει πιθανότητα για λευκά Χριστούγεννα σε αρκετές περιοχές: Στερεά, Αττική, Εύβοια, Θεσσαλία και Ήπειρος.
-
Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, ο καιρός γίνεται ηπιότερος αλλά πιο βροχερός.
Ιανουάριος 2026
-
Αρχικά ήπιος, με θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ειδικά στα νότια.
-
Από το τέλος του μήνα αναμένεται ισχυρή κακοκαιρία από τα βορειοανατολικά, με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα.
-
Παράλληλα, αρκετές ημέρες με ηλιοφάνεια και παγετό.
Φεβρουάριος 2026
-
Ξεκινά με καλοκαιρία και πιθανές ομίχλες.
-
Στη συνέχεια, εναλλαγές με ισχυρά φαινόμενα: καταιγίδες, βροχές και χιόνια.
-
Ενδέχεται να προκληθούν δυσκολίες σε περιοχές όπως η Αττική, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά, η νότια Θεσσαλία και η ανατολική Πελοπόννησος.
Μάρτιος 2026
-
Αναμένονται έντονες καταιγίδες στα δυτικά, νότια και ανατολικά ηπειρωτικά.
-
Η βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη) θα έχει πιο ήπια φαινόμενα.
-
Πυκνά χιόνια στα ορεινά, με χαμηλές θερμοκρασίες στα βόρεια και δυτικά, αλλά πιο ήπιες συνθήκες στα νότια.
Με αναφορές από:newsbeast.gr/Επιμέλεια:ΜΚΜ