Μείωση ΦΠΑ: Ανάμεικτες αντιδράσεις στους Κτηνοτρόφους στην Θράκη

Μείωση ΦΠΑ: Ανάμεικτες αντιδράσεις στους Κτηνοτρόφους στην Θράκη

Δημήτρης Ψεμματάς: “Ούτε ζέστη, ούτε κρύο” – Αθανάσιος Λουκμακιάς: “Εμείς το ζητάμε από πέρσι”

Ως ένα καλό μέτρο, το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κάλυψη των ουσιαστικών και βασικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο τους, αξιολογούν τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6%, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, οι Κτηνοτρόφοι στην Ξάνθη.

Η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στους κόλπους των κτηνοτρόφων, καθώς κάποιοι βλέπουν με καλό μάτι τη μείωση του ΦΠΑ και εκτιμούν πως αποτελεί ένα μέτρο που δίνει άμεση ρευστότητα, ενώ κάποιοι άλλοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους εκτιμώντας πως υπάρχουν πιο σημαντικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για να παραμείνουν “ζωντανοί” οι κτηνοτρόφοι.

 

“Ούτε ζέστη, ούτε κρύο” 

“Ούτε ζέστη, ούτε κρύο. Το μεγάλο θέμα είναι με την τιμή των ζωοτροφών που έχουν ανέβει κατά 30%. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί το Υπουργείο και ο Πρωθυπουργός” τονίζει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς, μιλώντας στο XanthiNea.gr.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η αύξηση των ζωοτροφών είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους κτηνοτρόφους ήδη εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, ενώ παρά τις διαρκείς οχλήσεις και πιέσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο, οι τιμές συνεχίζουν το ράλι ανόδου. “Πρέπει να επιδοτηθεί η τιμή των ζωοτροφών, υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που εάν τα ενεργοποιήσουν θα μπορέσει να γίνει αυτό” εξηγεί ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης, τονίζοντας πως “δεν λέμε πως δεν είναι καλό μέτρο. Ήταν μια καλή κίνηση αλλά πρέπει να δουν το θέμα λίγο πιο σοβαρά. Στη Θεσσαλία το καλαμπόκι ξεκίνησε με 27 λεπτά. Πέρσι που ήταν στα 16 λεπτά στον παραγωγό εμείς το παίρναμε στα 32 λεπτά, δηλαδή διπλάσια τιμή. Φέτος δεν θα αγοράζουμε κάτω από 40 λεπτά και αυτό είναι ασύμφορο. Η σόγια έφτασε στα 53 λεπτά από τα 28 που ήταν. Μιλάμε για πολύ μεγάλη αύξηση. Ακόμη και το πίτουρο που ήταν το πιο φθηνό, δεν μπορούμε να το αγοράσουμε πλέον”.

Ο ίδιος υπογραμμίζει τη μεγάλη ανάγκη να βρεθεί τρόπος οικονομικής ελάφρυνσης των Κτηνοτρόφων, μιας και τα λειτουργικά έξοδα διαρκώς αυξάνονται, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες προγραμματίζεται και συνάντηση στην Αθήνα, με τον Υπουργό, όπου και θα τεθούν εκ νέου τα προβλήματα του κλάδου, η νέα ΚΑΠ αλλά και το ζήτημα των ιστορικών δικαιωμάτων.

 

“Εμείς το ζητάμε από πέρσι” 

Ως ένα παρά πολύ θετικό μέτρο, το οποίο μάλιστα είχε ζητήσει ήδη από πέρσι ο ΣΕΚ, αξιολογεί τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές ο Αθανάσιος Λουκμακιάς, κτηνοτρόφος και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΚ από την Ξάνθη.

“Είναι πάρα πολύ θετικό το μέτρο. Το ζητούσαμε εμείς ως ΣΕΚ από τον Δεκέμβριο του ‘20 όταν άρχισαν να ανεβαίνουν οι ζωοτροφές. Ήταν πάγιο αίτημα μας να κατέβει ο ΦΠΑ στο 6% και βλέπουμε πλέον ότι το υλοποιεί η Κυβέρνηση, καθυστερημένα μεν αλλά τουλάχιστον γίνεται” εξηγεί ο ίδιος, για να προσθέσει πως “πρόκειται για ένα μέτρο άμεσης ρευστότητας που θα δώσει μεγάλη ανάσα. Σε μια αγορά 10.000 ευρώ για ζωοτροφές αντί για 1.300 ευρώ θα δώσω 600 ευρώ. Τα άλλα 700 ευρώ μου μένουν στην τσέπη και αυτό θα γίνεται κάθε μήνα, οπότε σε βάθος ενός χρόνου κερδίζω για παράδειγμα σχεδόν 8.000 ευρώ. Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από το μέτρο και θα το δουν και οι κτηνοτρόφοι από 01/10 που θα ξεκινήσει”.

XanthiNea.gr

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό