Μειώθηκε κατά 537,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων

Μειώθηκε κατά 537,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων

Ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων εστίασης στην περιφέρεια μειώθηκε κατά 537,5 εκατ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

 

Η μελέτη έγινε σε επιχειρήσεις της Αττικής πλην Αθήνας και Πειραιά, και εάν προσθέσουμε σε αυτές και τις επιχειρήσεις που έχουν άμεση σχέση με την εστίαση η «χασούρα» φτάνει τα 617 εκατ. ευρώ, είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Το 2021 η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, προστέθηκαν άλλα 72 εκατ. είπε ο κ. Χατζηθεοδώρου, και τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού όλων όσοι εργάζονται στον χώρο της εστίασης.

Ο κόσμος που έφυγε τα προηγούμενα δύο χρόνια από τον χώρο της εστίασης δεν ξαναγύρισε, οι περισσότεροι άλλαξαν επάγγελμα.

Υπάρχει αυτό το παράδοξο: ενώ έχουμε μεγάλη ανεργία, δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να καλύψουν θέσεις εργασίας είτε ως μάγειροι, είτε ως γκαρσόνια, είπε ο κ. Χατζηθεοδώρου.

Το μεγάλο θέμα που βγάζει η έρευνα είναι οι ανεμβολίαστοι που δεν μπορούν να εισέλθουν σε αυτούς τους χώρους.

Το δεύτερο είναι η αβεβαιότητα. Οι εμβολιασμένοι φοβούνται και αποφεύγουν να πάνε σε αυτούς τους χώρους.

Αυτό που καταγράφεται επίσης είναι ότι τα «ακριβά» μαγαζιά, αυτά στα οποία ο πελάτης πιστεύει ότι τηρούνται πιστότερα οι όροι ασφαλείας κράτησαν την πελατεία τους, ενώ οι ταβέρνες έκλεισαν.

Η εστίαση είναι ο κλάδος που «χτυπήθηκε» βαρύτερα από όλους τους άλλους στην διάρκεια της πανδημίας τόνισε. Το 42% των επιχειρήσεων του χώρου δεν θα καταφέρει να αποκληρώσεις τις υποχρεώσεις του. Ζητάνε:

 

Μείωση του ΦΠΑ

Μείωση του φόρου

 

Είμαστε στην μετά covid εποχή με μεγάλη απώλεια τζίρου είπε στην ΕΡΤ ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στο Πακγράτι Μάκης Μικές. Μας «γονατίζουν» οι ανατιμήσεις σε όλα τα είδη, ιδιαίτερα στις τιμές των ΔΕΚΟ, τόνισε.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό