Μετατίθεται για τον Σεπτέμβρη η πληρωμή των αποζημιώσεων παγετού και των λοιπών ειδικών ενισχύσεων

Μετατίθεται για τον Σεπτέμβρη η πληρωμή των αποζημιώσεων παγετού και των λοιπών ειδικών ενισχύσεων

«Δικαιολογίες» τη μία μετά την άλλη φαίνεται να επικαλούνται οι αρμόδιοι των πληρωμών, προκειμένου να καλύψουν την καθυστέρηση των πιστώσεων.

Αποζημιώσεις παγετού, ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού και ειδικές πληρωμές για τους πυρόπληκτους μετατίθενται για τον επόμενο μήνα, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις για τακτοποίηση ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Ωστόσο, η κατάσταση επιβαρύνει σημαντικά τον αγροτικό κόσμο, μια περίοδο με αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις και συνεχή άνοδο των τιμών των αγροτικών προϊόντων, που αναπόφευκτα αυξάνει και τα κόστη των αγροτικών μονάδων.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις λόγω παγετού, από τον ΕΛΓΑ -με σχετική ανακοίνωση- έφτασαν σε σημείο να κάνουν λόγο για εσωτερική δυσλειτουργία και γραφειοκρατία που συνοδεύει το ελεγκτικό έργο του οργανισμού, στις οποίες και αποδίδεται η μεγάλη καθυστέρηση στην πίστωση των προκαταβολών για τις αποζημιώσεις του παγετού του Απριλίου του 2021. Επί τοις ουσίας, η δεύτερη δόση των προκαταβολών του παγετού, με τα υπόλοιπα από το  εγκεκριμένο κονδύλι των 60 εκατ. ευρώ (που δόθηκε λειψό στην πρώτη πίστωση) να τοποθετείται στην καλύτερη περίπτωση περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αφορά υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες, µεταξύ των οποίων µήλα, αχλάδια και αµύγδαλα, ενώ παραµένουν σε εκκρεµότητα οι όψιµες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές, για τις οποίες θα πρέπει να κατατεθεί φάκελος για πληρωµή αποζημιώσεων στην Κοµισιόν.

 

Φταίει η επιστρεπτέα λένε τώρα για τις ενισχύσεις κορωνοϊού

Για τις περιβόητες τώρα ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού, οι τελευταίες πληροφορίες «επικαλούνται» ένα «μπέρδεμα» του οργανισμού πληρωμών με το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα οποία τυχόν έχουν λάβει ορισμένοι από τους αιτηθέντες παραγωγούς, με τους διασταυρωτικούς ελέγχους να έχουν επιβραδύνει καθ’ όλην την καλοκαιρινή περίοδο ελέω της τετριμμένης πλέον επίφασης περί υπολειτουργίας του Δημοσίου Τομέα εν μέσω θέρους. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πείθει τους αγρότες, οι οποίοι άλλωστε δεν μπορούν να προσαρμόσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στη βάση αυτή. «Το τέλος του καλοκαιριού είναι μεθαύριο. Υποτίθεται ότι τα χρήματα υπάρχουν. Γιατί δεν τα πληρώνουν; Λένε για διασταυρωτικούς ελέγχους, ας πληρώσουν τους πρώτους και μετά από 10 ημέρες όσους έλαβαν την επιστρεπτέα. Δεν μπορούν να κάνουν οικονομική πολιτική γεμάτη δικαιολογίες» αναφέρει χαρακτηριστικά παραγωγός στην Agrenda.

Και να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα κονδύλι της τάξης των 40 περίπου εκατ. ευρώ το οποίο αφορά παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, θερµοκηπιακών καλλιεργειών σε ντοµάτες-αγγούρια όλης της χώρας πλην Κρήτης και βουβαλοτροφίας, συνολικού ποσού 24,2 εκατ. ευρώ και την ενίσχυση 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61.000 χοιροµητέρες συνολικού ποσού 15,5 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον τα ποσά αυτά έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά δεν έχουν ακόμα λάβει την απαραίτητη υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στις σχετικές αποφάσεις έγκρισης πιστώσεων. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και οι αντίστοιχοι του υπουργείου Οικονοµικών.

Αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου τον Σεπτέμβριο, φυτικού κεφαλαίου το Νοέμβριο στους πυρόπληκτους

Εν τω μεταξύ τη διαβεβαίωση ότι όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο οι αποζημιώσεις για την ανανέωση και την αγορά νέων ζώων ή μελισσοσμηνών θα καταβληθούν μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έδωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά τη διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων για τους πυρόπληκτους, σε Σπάρτη και Τρίπολη, στις αρχές της εβδομάδας.

Όσον αφορά το φυτικό κεφάλαιο, ο πρόεδρος του οργανισμού δήλωσε ότι ήδη ολοκληρώνονται τα ατομικά πορίσματα, με την προκαταβολή να καταβάλλεται μέχρι το Νοέμβριο. Αντίστοιχα για το ζωικό κεφάλαιο ανέφερε ότι θα πληρωθεί στο 100% της αξίας τους οι δηλωμένες απώλειες ζώων και τα χρήματα θα καταβληθούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερα για τις ελαιοκαλλιέργειες, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΕΛΓΑ προτίθεται να προχωρήσει και στην αποζημίωση για την εκφύτευση και φύτευση νέων δενδρυλλίων για τα οποία οι παραγωγοί θα στηριχθούν για την απώλεια του εισοδήματός τους για τα προσεχή 4 χρόνια.

Στόχος του φορέα, όπως τονίστηκε, είναι να δοθούν άμεσα χρήματα στους δικαιούχους, να λάβουν μία προκαταβολή μέχρι τον Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλος, για το ίδιο θέμα ξεκαθάρισε ότι μέσα στον πρώτο μήνα -μετά την ηλεκτρονική δήλωση του πληγέντα- καταβάλλεται ως προκαταβολή το 20% της βεβαιωθείσας ζημιάς σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αποπληρώνεται το συνολικό ποσοστό για την κάλυψη μέχρι και του 70% της βεβαιωθείσας ζημιάς, στην οποία πλέον συγκαταλέγονται -εκτός από εξοπλισμό, μηχανήματα, υποδομές- και τα δέντρα.

Σημείωσε δε, ότι αποζημίωση δικαιούνται και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αρκεί -όπως διευκρίνισε- να είναι ενήμεροι στον ΕΛΓΑ και να είναι δηλωμένοι στο ΟΣΔΕ. Η αποζημίωση αυτή, ωστόσο, θα καλύπτει το 35% της ζημιάς καθώς, όπως είπε, ο βιοπορισμός των εν λόγω δεν εξαρτάται από την εν λόγω απασχόληση.

AgroNews

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό