Μιχάλης Τσέπελης: Τέλη του 2021 η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης

Μιχάλης Τσέπελης: Τέλη του 2021 η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης

Στο πρώτο, δια ζώσης, Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, θα συμμετέχουν οι Δήμαρχοι της Χώρας (14-15/10) .

Μετά από πολύ καιρό οι Δήμαρχοι της Χώρας θα βρεθούν δια ζώσης, να συζητήσουν θέματα και προβλήματα που τους απασχολούν και τα οποία θα θέσουν στους αρμόδιους υπουργούς, διεκδικώντας λύσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, αναφερόμενος στα σημαντικότερα θέματα που θα θέσουν οι Δήμαρχοι, στάθηκε στην ύπαρξη αυστηρού χρονοδιαγράμματος από πλευράς υπουργείων και φορέων που εγκρίνουν τα έργα των Δήμων, προκειμένου να προχωρούν γρήγορα στις δημοπρατήσεις και εν συνεχεία στην υλοποίηση όλων αυτών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. «Ειδικά αυτό το πράγμα θα πρέπει να ισχύσει για το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027. Θα μπορούσε ένα μεγάλο κομμάτι των εγκρίσεων και των αξιολογήσεων να προχωρά από την Περιφέρεια. Ωστόσο, η Περιφέρεια δεν έχει σε αριθμό το κατάλληλο προσωπικό, προκειμένου να προχωρούν οι αξιολογήσεις των έργων. Εμείς οι Δήμαρχοι καταθέτουμε προτάσεις, αλλά πρέπει να αξιολογούνται και γρήγορα για να προχωρούν τα έργα», υπογράμμισε ο κ. Τσέπελης.

Το δεύτερο θέμα που ανέφερε ήταν η μη επιβολή τελών ταφής σε ότι αφορά τα απορρίμματα. Αν αυτά τα τέλη επιβληθούν τώρα, αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα επιβαρύνουν τους δημότες μας. Εδώ μειώσαμε το περασμένο χρονικό διάστημα τα δημοτικά τέλη για να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες των καφέ και της εστίασης, τώρα ερχόμαστε να επιβάλλουμε νέα τέλη. Όταν σαν κράτος δεν έχεις ολοκληρώσει τις υποδομές, δεν μπορείς να μιλάς για φόρους. Είναι εποχές για νέους φόρους;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσέπελης.

Εξ άλλου μιλώντας για αυτό το θέμα ανακοίνωσε και την είδηση της Λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, στα τέλη της χρονιάς που διανύουμε. Ένα έργο που είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει και που χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο Συνοχής της ΕΕ με 34 εκ ευρώ! Ο κ. Τσέπελης υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει η ανάκτηση αξίας από την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων !

Τέλος ο κ. Τσέπελης ζήτησε να μην υπάρχει πλαφόν στα έργα που θα μπορούν να προγραμματίζουν οι Δήμαρχοι στο πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση, «Αντώνης Τρίτσης», πάνω από το οποίο-12 εκ ευρώ για τους μικρούς Δήμους, 20 εκ για τους μεγάλους- δεν θα μπορούν να κάνουν προγραμματισμό.

«Ζητούμε να απαλειφθεί για τη Θράκη και για την Ανατολική Μακεδονία ο όρος του πλαφόν στον προγραμματισμό των έργων από το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τσέπελης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό