Μήνυση γονέα κατά Κεραμέως για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Μήνυση γονέα κατά Κεραμέως για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Με φόντο τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γονέας υποψηφίου μηνύει την Υπουργό Παιδείας ενώ ο ίδιος, τον 10ύλιο του 2021 είχε καταθέσει εξώδικο ζητώντας την αναστολή της «λαιμητόμου» ελάχιστης βάσης εισαγωγής από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021.

Ο Παναγιώτης Σταμάτης ήταν ένας από τους χιλιάδες Έλληνες γονείς των οποίων τα παιδιά έμειναν εκτός ΑΕΙ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θεσπίστηκε το 2021 μετά από απόφαση της Νίκης Κεραμέως.

Ήταν, παράλληλα όμως, και ο πρώτος που προχώρησε σε νομική κίνηση αφού τον Ιούλιο που μας πέρασε κατέθεσε εξώδικό στην Υπουργό Παιδείας, όπως γνωστοποίησε το Alfavita.gr.

«Ετσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν είχα άλλη επιλογή πέρα από το εξώδικο», είχε δηλώσει τότε  ο κ. Σταμάτης.

«Μετά από μία τέτοια σχολική σεζόν, με χιλιάδες ώρες τηλεκπαίδευσης, όπως έγινε αυτή τέλος πάντως, το σοκ του εγκλεισμού και τα γενικότερα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, μπαίνει βάση εισαγωγής. Κάτι το οποίο μάθαμε κατά τον Απρίλιο. Με άλλο προγραμματισμό άρχισε η χρονιά, με άλλον τελείωσε», συμπλήρωνε

«Θα περιμένω για συγκεκριμένες απαντήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αν αυτές δεν δοθούν και αν το μέτρο δεν παρθεί πίσω, η κα Κεραμέως θα μηνυθεί για παράβαση καθήκοντος» είχε τονίσει τότε ο κ. Σταμάτης.

Συμπλήρωνε δε ως εξής: «Αυτά τα πράγματα που συνέβησαν εφέτος είναι παράλογα, δεν έχουν κάποια λογική. Αλλαξαν τα κριτήρια μέσα στη χρονιά, δημιουργήθηκε σύγχυση. Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι και δεν θα περάσει έτσι.»

Στο τότε εξώδικό του (21/7/2021) κατά της υπουργού Παιδείας ο γονέας κατέληγε: «Μη προχωράτε στο έγκλημα απέναντι σε τόσες χιλιάδες νέους ανθρώπους και στις οικογένειές τους. Αλλά και απέναντι σε δεκάδες περιφερειακές σχολές που οδηγείτε σε αφανισμό και κλείσιμο αφού δεν θα έχουν πια σπουδαστές. Πρέπει λοιπόν να αποσυρθεί η ΕΒΕ, τουλάχιστον για φέτος, επειδή υπήρξαν εξαιρετικές καταστάσεις λόγω της πανδημίας και το σύστημα εισαγωγής να αναμορφωθεί ριζικά, ώστε να είναι καταρχήν δίκαιο. Γιατί τώρα είναι αδιάβλητο μεν αλλά όχι δίκαιο δε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το είπε και το έκανε

“Αμ έπος αμ έργον”, το είπε και το έκανε ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ε.ά. Παναγιώτης Σταμάτης και στη συνέχεια κατέθεσε μήνυση  στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Όπως, επισημαίνει, ο νόμος 4777/2021 αναφέρει ότι «η ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων ορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου και αφορά στις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του επόμενου σχολικού έτους».

Δηλαδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω νόμου, η Ε.Β.Ε. έπρεπε να εφαρμοστεί από το επόμενο σχολικό έτος, όμως «με τέχνασμα και αντιδεοντολογικό και μη σύννομο», τρόπο η υπουργός Παιδείας, την εφάρμοσε αιφνιδιαστικά (την Ε.Β.Ε.) το περασμένο καλοκαίρι.

Αναφέρει ακόμη, ότι ο Συνήγορος του Πολίτη επικαλούμενος τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει εκφράσει την γνώμη ότι «πρέπει να διατηρείται για ορισμένο χρονικό διάστημα το καταργούμενο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι όποιες αλλαγές πρέπει να ρυθμίζονται σε χρόνο ικανώς απέχοντα από την διενέργεια των εξετάσεων και όχι μεσούντος του αντίστοιχου διδακτικού έτους, πολλώ δε μάλλον κατά την λήξη του».

Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι από την πλευρά της υπουργού Παιδείας έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες αξιόποινες πράξεις και εάν οι εισαγγελικές αρχές συναινούν στο ότι συντρέχει περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων, να αποστείλουν αμελλητί την μήνυση στη Βουλή, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να διαχωριστεί η δικογραφία ως προς τα μη πολιτικά εμπλεκόμενα πρόσωπα (υπηρεσιακούς παράγοντες, ηθικούς αυτουργούς, κ.λπ.).

Alfavita

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό