Μητρώο Άρτεμις και τζίρος 2021, ορίζουν την κατανομή της νέας ενίσχυσης 91 εκατ. για αγορά ζωοτροφών

Μητρώο Άρτεμις και τζίρος 2021, ορίζουν την κατανομή της νέας ενίσχυσης 91 εκατ. για αγορά ζωοτροφών

Τον τρόπο που θα βοηθήσει να πιάσουν τόπο τα 91 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους, συνεχίζει να αναζητά ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, σε μια προσπάθεια να υποστηριχθούν οι μονάδες που παράγουν, να έχει πραγματική αξία αυτή η ενίσχυση και να δοθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και σε σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του χρόνου.

Η πρώτη προσέγγιση του θέματος από το υπουργείο λέει ότι από το νέο σύνολο ενίσχυσης ύψους 91 εκατ. ευρώ, 60 θα δοθούν στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, 20 στην αγελαδοτροφία και 11 εκατ. ευρώ θα μοιρασθούν σε χοιροτροφία και πτηνοτροφία (αυγών και κρέατος).

Από ‘κει και πέρα, όπως επισημαίνει στο Agronews ο κ. Γεωργαντάς, στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση να συνδεθεί με τον αριθμό των ζώων και την πραγματική παραγωγή.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση και με βάση τα όσα επιτάσσουν οι κοινοτικοί κανόνες, η ενίσχυση θα κλιμακώνεται βάσει κλάσεων (πχ. από 10 μέχρι 70 ζώα 400 ευρώ, από 70 μέχρι 150 1.100 ευρώ κοκ).

Επ’ αυτού ο υπουργός δεσμεύεται ότι η μέση ενίσχυση για τα μικρά ζώα, δηλαδή για τα αιγοπρόβατα, θα είναι πιθανότητα κάτι παραπάνω από 5 ευρώ το κεφάλι.

Προκειμένου να διευκολυνθεί ο κατ’ εξοχή στόχος που σχετίζεται με την ενίσχυση των πραγματικά παραγωγικών μονάδων, θα υπάρξει συνδυασμός δύο παραμέτρων:

α) Των στοιχείων που προκύπτουν από το Μητρώο Άρτεμις αναφορικά με τον αριθμό ζώων της κάθε εκμετάλλευσης και τις πωλήσεις γάλακτος και κρέατος αυτών και

β) Των στοιχείων τζίρου της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή των στοιχείων βάσει των οποίων έγινε και η προηγούμενη πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης (2% επί του τζίρου)

 

Στον Γεωργαντά για ΚΑΠ και ζωοτροφές στις 28 Σεπτεμβρίου οι κτηνοτρόφοι ΑΜΘ

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι πιέσεις από εκπροσώπους του κλάδου της κτηνοτροφίας προς την ηγεσία του υπουργείου, με τους κτηνοτρόφους ΑΜΘ να ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα και στη Βάθη την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου.
Το πολυκαιρισμένο πρόβλημα της πυκνότητας βόσκησης στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που χαμηλώνει σημαντικά τις κοινοτικές επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων της περιοχής, ζητήματα της επερχόμενης ΚΑΠ που έχουν να κάνουν με το καθεστώς των συνδεδεμένων αλλά και το βασικό ζήτημα των ζωοτροφών θα θέσουν σε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων ΑΜΘ στις 28 του μήνα.

Η συνάντηση κανονίστηκε έπειτα από μεσολάβηση του περιφερειάρχη ΑΜΘ, με τους κτηνοτρόφους να αναφέρουν στο Agronews ότι οι διαθέσεις με τις οποίες θα μεταβούν στην Αθήνα, είναι «άγριες» όπως σχολιάζει ο βοοτρόφος Νίκος Δημόπουλος.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και του ΣΕΚ σε διαδοχικές συναντήσεις, με πυρήνα της συζήτησης να αφορά η επερχόμενη ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 91 εκατ.

 

Η ανακοίνωση των κτηνοτρόφων ΑΜΘ αναφέρει: 

Σας ενημερώνουμε ότι οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ θα έχουν συνάντηση αύριο Τετάρτη 28-9-22 στις 15:00 στο ΥΠΑΑΤ με τον υπουργό ΑΑΤ, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ. 

 ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ. 

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ

ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ

Agronews/Γ. Πανάγος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό