ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗΣ – Συνέντευξη στην “ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ”

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗΣ – Συνέντευξη στην “ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ”

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗΣ – Συνέντευξη στην “ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ”

«Μπορείς να κάνεις τα πάντα με τις νότες του πενταγράμμου, γι’ αυτό ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι τελειώνεις σαν μουσικός»

Ο Μπάμπης Τζανιδάκης είναι εδώ με το νέο του τραγούδι «Εχαμογέλασε η αυγή», το οποίο είναι γέννημα της συνεργασίας της Spider Music με τα Active Studio και κυκλοφορεί ψηφιακά σε όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα από την Spider Music.

Το «Εχαμογέλασε η αυγή» αναφέρεται στο Παραδοσιακό από την Αρτάκη Κυζίκου, μόνο που τώρα έχει ντυθεί μουσικά και φωνητικά με νέα χρώματα, τα χρώματα του Τζανιδάκη. Ο Τζανιδάκης σεβόμενος απόλυτα την παράδοση διασκεύασε εκ νέου το τραγούδι και πρόσθεσε την πολυετή πείρα του, αλλά και τα μουσικά του ερεθίσματα που διαφέρουν από τα πραγματικά μουσικά ερεθίσματα του τραγουδιού. Το αποτέλεσμα; Παραπάνω από ενδιαφέρον και παραπάνω από υπέροχο!

Όσον αφορά την πείρα του, όλοι γνωρίζουν πάνω κάτω το μουσικό παρελθόν του Τζανιδάκη, το οποίο συνοδεύεται από πολλές επιτυχίες όπως το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο “Σε Άσπρο Πανί” που κυκλοφόρησε στα δισκοπωλεία τον Οκτώβρη του 2017, σε Ελλάδα, Τουρκία και Ισραήλ από την Spider Music, αλλά και τις δισκογραφικές και συναυλιακές του συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως: ο πολυοργανίστας Ross Daly, o Video Artist-Εικαστικός SBell ή ο Performer Γιάννης Σμέρος. Έτσι, δεν χωράει αμφησβήτηση για το πως μπορεί να συμβάλλει και πως μπορεί να κινηθεί με τις μουσικές του γνώσεις που τροφοδοτούνται από την πείρα του. Ακούγοντας το τραγούδι καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται για έναν τυχαίο μουσικό που απλά επέλεξε να κάνει μία διασκευή.

Όσον αφορά τα μουσικά του ερεθίσματα που παίρνουν τον πρώτο λόγο και πλάθουν ουσιαστικά αυτή τη διαφορετική και ιδιαίτερα όμορφη διασκευή του τραγουδιού «Εχαμογέλασε η αυγή», ο Μπάμπης Τζανιδάκης χρησιμοποιεί τα στοιχεία που του είναι γνώριμα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στο τραγούδι στοιχεία της ροκ. Ο Τζανιδάκης δημιουργεί κυρίως συνθέσεις βασισμένες στη ροκ μουσική και σε αυτή την περίπτωση επιλέγει το ρίσκο της δημιουργίας και περιπλέκει παραδοσιακά οργάνα, όπως τα λαούτα της Κρήτης ή τα παραδοσιακά κρουστά της Ηπείρου στις ροκ ενορχηστρώσεις του, με αποτέλεσμα να οδηγούν το ροκ μουσικό ιδίωμα σε ελληνικές φόρμες που συνδυάζουν τον δυναμισμό του ηλεκτρικού ήχου, με τις γνώριμες χορευτικές μελωδίες της ελληνικής μας παράδοσης. Είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό πάντρεμα που σου δημιουργεί ανατριχίλα! Ειδικά αν αγαπάς τη ροκ μουσική και τις παραδόσεις της χώρας σου θα συγκινηθείς!

Ειλικρινά, αξίζουν συγχαρητήρια στον Μπάμπη Τζανιδάκη για την επιλογή του να κινηθεί προς αυτά τα ιδιαίτερα μονοπάτια, διότι θέλει κότσια, αλλά και επαγγελματισμό και μουσική ωριμότητα για να επιλέξεις τη δημιουργία μιας τέτοιας σύνθεσης. Δεν είναι εύκολο εξάλλου στο να δημιουργηθεί, διότι αναμειγνύονται ουσιαστικά δύο τόσο διαφορετικά μουσικά είδη. Όταν όμως εν τέλει ακούσει κάποιος το «Εχαμογέλασε η αυγή» του Μπάμπη Τζανιδάκη, ίσως και να αναθεωρήσει γιατί καταλαβαίνει ότι αυτά τα μουσικά είδη δένουν τόσο όμορφα σαν να τόσο ίδια.

Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στη ζωή σου; Πότε ένιωσες την ανάγκη να ασχοληθείς με αυτή;

Η μουσική για μένα είναι το παν. Είναι η καθημερινή συντροφιά σε στιγμές χαλάρωσης και η καταπραϋντική δύναμη σε στιγμές έντασης…Είναι «Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον»

Νομίζω ότι στην ηλικία των δεκατεσσάρων έγινε η ουσιαστική στροφή προς την μουσική. Όταν πήρα στα χέρια μου την πρώτη ηλεκτρική κιθάρα.

 

Ποια ήταν τα πρώτα σου μουσικά ακούσματα;

Σαν παιδί, στο σπίτι έπαιζαν λαϊκά κομμάτια των δεκαετιών 60’, 70’ και 80’, αλλά και παραδοσιακά τραγούδια. Από το Γυμνάσιο και μετά, όταν πια επέλεγα και αγόραζα τους πρώτους μου δίσκους, τα ακούσματα ήταν αμιγώς ροκ. Ως έφηβος της δεκαετίας των 90’ το μουσικό κύμα της εποχής ήταν ο grungerockήχος της σκηνής του Seattle. ΣυγκροτήματαόπωςοιNirvana, οιPearlJam, οι StoneTemplePilots, κ.α. ήτανοι πρώτες μου μουσικές επιρροές. Μεγαλώνοντας, ως συνήθως, το αυτί σου ωριμάζει και αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα διαφορετικά, διευρύνοντας τα μουσικά σου ακούσματα.

 

«Εχαμογέλασε η αυγή» Μίλησε μας για το τραγούδι σου.

Είναι μια διασκευή παραδοσιακού τραγουδιού, που προέρχεται από την περιοχή της Αρτάκης του Κυζίκου. Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκτελέσεις του συγκεκριμένου κομματιού. Η μία από την περιοχή της Νέας Αρτάκης, στην Εύβοια και η δεύτερη από την όμορφή σας Θράκη.Στο δικό μου ηχητικό αποτέλεσμα έχω συμπεριλάβει και τις δύο εκτελέσεις.Αρχικά ήταν ένα τραγούδι που είχα διασκευάσει για τις ανάγκες ενός θεατρικού έργου. Το κομμάτι βρισκόταν στο «συρτάρι» μου περίπου τρία χρόνια. Πριν από λίγο καιρό όμως μου τηλεφώνησε η Ευανθία Μάγνη, ιδιοκτήτρια της δισκογραφικής SpiderMusic. Με την προτροπή της, το κομμάτι αυτό ηχογραφήθηκε από την αρχή και πήρε τη μορφή που έχετε στα χέρια σας. Το «Εχαμογέλασε η αυγή» λοιπόν σηματοδοτεί και την έναρξη της συνεργασίας μου με την δισκογραφική SpiderMusic.

  

Η ερμηνεία σου είναι ομολογουμένως για εμάς που την ακούσαμε εκπληκτική. Πόσο δύσκολο ήταν για εσένα,ποια βήματα ακολούθησες;

Η διασκευή του τραγουδιού αυτού έχει έντονο το προσωπικό μου ύφος. Από την στιγμή λοιπόν που οικειοποιούμαι και «κάνω δικό μου» ένα ξένο τραγούδι τα πράγματα κυλάνε από μόνα τους. Αφήνεσαι στον αυτοσχεδιασμό και η νέα αρμονία διαμορφώνεται σύμφωνα με αυτά που έχεις μέσα σου…Το απόθεμά σου. Το πάντρεμα της παραδοσιακής και λαϊκής μας μουσικής με το ξενόφερτο ροκ ήχο είναι κάτι που με συναρπάζει και μου βγαίνει πολύ φυσικά. Είναι ο συνδυασμός των παιδικών μου ακουσμάτων εκφρασμένος μέσα από την ροκ τεχνοτροπία, την οποία υπηρετώ εδώ και πολλά χρόνια.

 

Θα ήθελες να μας αναφέρεις 2-3 λόγους για να μας πείσεις γιατί να εντάξουμε στην δισκοθήκη μας το single “Εχαμογέλασε η αυγή”

Αρχικά θα ήθελα το τραγούδι αυτό να σας ταξιδέψει. Είναι μια ιστορία απλή που επισημαίνει πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος…«Δεν είναι η νιότη Αυγερινός, στο λιόγερμα να γέρνει και πάλι πίσω την αυγή, ολόλαμπρη να υφαίνει». Είναι λοιπόν ένα τραγούδι που αγγίζει τους πάντες. Πέραν αυτού, θεωρώ πως αποτελεί ένα σημαντικό μουσικό «κειμήλιο» που θέλω να αγγίξει τις νέες γενιές. Η μεταφορά λοιπόν του μουσικού αυτού έργου, απευθύνεται στους νεότερους, με σκοπό να τους κάνει να ανατρέξουν στις πρώτες ηχογραφήσεις, να συγκρίνουν και να δημιουργήσουν την δικιά τους άποψη και γιατί όχι; Να το εκφράσουν και με τον δικό τους τρόπο.

 

Ποιο είναι το πιο σημαντικό “μάθημα” που έχεις αποκομίσει στη μέχρι τώρα πορεία σου στον χώρο της μουσικής;

Ότι ο χώρος αυτός είναι άπειρος σε δημιουργική έκφραση. Μπορείς να κάνεις τα πάντα με τις δώδεκα νότες του πενταγράμμου, γι’ αυτό ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι τελειώνεις σαν μουσικός. Σίγουρα κάποιος κύκλος μπορεί να κλείσει, αλλά πάντοτε μαθαίνεις και εξελίσσεσαι, δημιουργώντας ή ακούγοντας νέα πράγματα.

 

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας.

Να έχουν την μουσική στην καθημερινότητά τους και να κρατάνε πάντα τα αισθητήρια τους ανοιχτά. Υπάρχουν πολύ όμορφα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και είναι κρίμα να χαθούν.

Τι εύχεσαι για τη νέα χρονιά;

Εύχομαι να επανέλθουμε στην κανονικότητα και στην χαρακτηριστική εξωστρέφεια που διακατέχει τον λαό μας!!!

Official links

https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/

www.spider-music.com

Μπάμπης Τζανιδάκης | Εχαμογέλασε η αυγή | Official Lyric Video©

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό