«Ναυάγιο», άνοιξε !

«Ναυάγιο», άνοιξε !

Σε μια πρωτόγνωρη κούρσα με τρόπαιο το άνοιγμα του Ναυαγίου έχουν αποδυθεί νεοδημοκράτες πολιτικοί και πολιτευτές στη Ζάκυνθο, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι «κατόπιν ενεργειών» του καθενός τους –και μόνο αυτού– θα είναι ξανά προσβάσιμη στο κοινό η διάσημη παραλία, αμφισβητώντας ευθέως τη σχετική εισήγηση του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα και την ΚΥΑ που εξέδωσαν στις 06.04.2023 οι τέσσερις ομόσταβλοί τους υπουργοί για την αποσόβηση ατυχήματος στην περιοχή.

Από τις 16.03.2023, όπου, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπ. Τουρισμού δήλωσε ότι “θα κλείσει το Ναυάγιο” μέχρι τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιστημονικά δεδομένα του ΟΑΣΠ, δεδομένης της μεγάλης επισκεψιμότητας της περιοχής κατά την τουριστική περίοδο, γιατί η ασφάλεια των πολιτών είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης», έχουν σημειωθεί τεκτονικές αντιδράσεις στη Ζάκυνθο, η οποία ζει και αναπνέει, δυστυχώς, για το «Ναυάγιο» – μονοθεματικός τουρισμός!

Η απόφαση αυτή πέρασε από σαράντα κύματα και ακούσαμε πολλά παράγωγα αμετροέπειας: «Κάντε έλεγχο σε ένα μήνα ξανά και βλέπουμε μήπως αλλάξουν τα πράγματα», «Ήταν φραστικό λάθος του κ. Κικίλια ότι “Το Ναυάγιο θα παραμείνει κλειστό”», «Το Ναυάγιο είναι επισκέψιμο, μην ακούτε τι σας λένε» κ.λπ. Στις 06.04.2016, βγήκε μαιαΚΥΑ, η οποία έλεγε εν ολίγοις ότι ούτε στον όρμο δεν θα πλησίαζαν τα καραβάκια.

Ομολογουμένως, σκληρή απόφαση και, μάλιστα, μετά την ασυδοσία των προηγούμενων τεσσάρων ετών, που αλώνιζαν εκεί καραβάκια, κότερα, μηχανοκίνητα οχήματα, εκατοντάδες τουρίστες ταυτόχρονα και γενικώς όποιος προλάβαινε –τα μέτρα ζωνοποίησης, δε, που είχαν ληφθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή έμειναν ξεχασμένα στον Μάρτιο του 2019, σκεπασμένα από την πατίνα του χρήματος που ρέει άφθονο το καλοκαίρι…

Δεν είμαι αιθεροβάμων, όπως θα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου (Πού τον θυμήθηκα;). Καταλαβαίνω πως είναι η πιο σημαντική πηγή εσόδων για το νησί – κακώς, αλλά έτσι είναι. Αυτές όμως οι βολές κατά ριπάς, άλλοτε από λίγο πιο μακριά και άλλοτε ευθέως, κατά του εισηγητή της απόφασης, προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθ. Λέκκα, είτε κατά της αντιπολίτευσης, δείχνουν έναν πολιτικό πολιτισμό που υπολείπεται πολύ από το να είναι άρτιος. Ας πούμε, λοιπόν, πως το παρακάτω είναι ένα προεκλογικό επεισόδιο.

 

Οι τρεις διαγωνιζόμενοι/ες

Ενόψει της διευκρινιστικής εγκυκλίου, η οποία έγινε γνωστό στις 11.04.2023 ότι εκπονείται και αναμένεται οσονούπω και προφανώς θα λασκάρει –όχι ιδιαίτερα– τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί (40 μέτρα από την παραλία θα μπορούν να φωτογραφίζουν οι τουρίστες το τοπόσημο και να κολυμπούν), δύο παλαιότεροι πολιτικοί και ένα new kid on the bloc, που θα ’λεγε και μια θεία μου στα Λαγκαδάκια, διαγκωνίζονται και διαγωνίζονται. Νυν υπέρ πάντων οι εκλογές! Κυκλοφορούν ανάμεσά μας στη Ζάκυνθο και δηλώνουν «Προσεχώς Μωυσής» (Κυριάκο, έχεις κάνει σχολή!), με σκοπό να πείσουν όσους ψηφοφόρους μπορούν (άτιμες εκλογές, που άλλους τους ανεβάζετε και άλλους τους κατεβάζετε!) ότι διέρρηξαν τα ιμάτιά τους για να σώσουν την τουριστική οικονομία της Ζακύνθου και άνοιξαν δρόμο και στρατί, στρατί και μονοπάτι για να περνούν οι επισκέπτες του Ναυαγίου. Ας δούμε, λοιπόν, περί ποίων πρόκειται:

Διονύσης Ακτύπης, βουλευτής Ζακύνθου με τη Νέα Δημοκρατία, εκ νέου υποψήφιος

◆ Στις 10.04.2023 έλεγε στον ρ/σ Stigma 97.6: «Ο κ. Λέκκας πρέπει να κάνει μια διευκρινιστική ξεκάθαρη εισήγηση, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα [λες και μέχρι τώρα διάβαζε τι λέει το ζώδιό του και αποφάσιζε]. Εμείς δεν επενδύουμε όπως κάποιοι άλλοι στις καταστροφές για να αυξήσουμε τα εκλογικά μας ποσοστά! Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα ήθελαν ένα τσουνάμι να σηκώσει το πλοίο “Παναγιώτης” για να έχουν μετά να λένε» [Πες τα, ντε! Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και νεκρούς όπως θα έλεγε και ο κ. Θεοδωρικάκος!].

◆ Στις 13.04.2023, χωρίς να έχει ακόμη βγει η εγκύκλιος, έλεγε: «Σε συνέχεια της πρόσφατης δημόσιας δέσμευσής μου για λειτουργία του Ναυαγίου Ζακύνθου και φέτος το καλοκαίρι θα ήθελα να ενημερώσω τους συμπολίτες μου πως, μετά από συνεχή επικοινωνία, την οποία είχα τις τελευταίες ημέρες με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Ναυτιλίας, Τουρισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρέθηκε η χρυσή τομή, ώστε με ασφάλεια να δίνεται η δυνατότητα στους τουρίστες του τόπου μας να επισκέπτονται το Ναυάγιο Ζακύνθου». [«Go down, Moses/ way down in Egypt land/ Tell old Pharaoh/ To let my people go».]

 

Ρόδη Κράτσα, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

◆ Στις 09.04.2023 εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο τόνιζε τα εξής: «Η πρόσφατη ΚΥΑ αναφορικά με την “λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή του Ναυαγίου Ζακύνθου” χρήζει διευκρινίσεων ως προς τα δεδομένα της περιοχής και των συνθηκών ασφαλούς επισκεψιμότητάς της. Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από τους Υπουργούς Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη να προσδιορίσουν με διευκρινιστική εγκύκλιο την εφαρμογή των μέτρων που πρέπει να ισχύσουν άμεσα αλλά και εξελικτικά, βάσει των επιστημονικών παρατηρήσεων της ομάδας του Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα σύμφωνα με τον οποίο οι μέχρι σήμερα συνθήκες επισκεψιμότητας είναι απαγορευτικές αλλά η εφαρμογή σωστών μέτρων μπορεί να δώσει λύση».

◆ Στις 11.04.2023, στον ρ/σ Stigma 97.6 δήλωνε: «Συνομίλησα με τους κυρίους Λέκκα, Κικίλια και Στυλιανίδη. Οι δύο υπουργοί μού είπαν ότι αν ο κ. Λέκκας μπορεί με μια γνωμάτευση που θα στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, να μας καταδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει το Ναυάγιο υπό συγκεκριμένους όρους ασφαλείας, τότε θα ανοίξει». [Είδες ο παλιός πώς τα καταφέρνει;]

Βρήκατε εταιρεία φύλαξης, κ. Κράτσα; Πάντως, μην ψάξετε πολύ· πρώτον, διότι έχετε χρόνο (Τι; Επειδή άρχισε η τουριστική περίοδος; Φλωριές!) και, δεύτερον, διότι η περσινή εταιρεία με την ένδοξη πορεία στο έργο είναι πάλι διαθέσιμη.

 

Νίκος Πέττας, υποψήφιος βουλευτής Ζακύνθου με τη Νέα Δημοκρατία

Ο συγκεκριμένος γόνος πολιτικής οικογένειας και μάχιμος δικηγόρος του νησιού –κατά δήλωσίν του– το… τερμάτισε. Κανιβάλισε ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει και κυρίως τον κ. Λέκκα.

◆ Όπου τον καλούν διατυμπανίζει ότι «Το δίλημμα “Ναυάγιο κλειστό και ασφαλές ή ανοιχτό και επικίνδυνο” είναι ένα ψευτοδίλημμα». [Κουμπάρε, βγες και στη Λάρισα και πες κάτι ανάλογο!]

◆ Στο Mega, στις 10.04.2023, στην παρατήρηση του δημοσιογράφου Ι. Χασαπόπουλου ότι «πρέπει να τηρούνται οι κανόνες χωρίς να χρειαστεί να κατέβουν καμιά-δυο διμοιρίες των ΜΑΤ», απάντησε: «Αν νομίζουμε πως οι τουρίστες που έρχονται από όλη την υφήλιο θα εμποδιστούν από το να φτάσουν στο πλάτωμα του Ναυαγίου από μια ΚΥΑ, εκτός και να κατεβάσουμε στη Ζάκυνθο τα ΜΑΤ, άλλος τρόπος δεν υπάρχει να εμποδιστούν, θα βρουν τα μονοπάτια». [Εδώ είμαστε. Θέλει ο νεοφιλελεύθερος (μα πόσο κομψά μιλάω ώρες ώρες!) να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει!]

◆ Και τώρα το grande finale: Στις 12.04.2023, στον ρ/σ Stigma 97.6 δήλωνε με ύφος όσων καρδιναλίων αντέχει η Ζάκυνθος: «Η αρχική εισήγηση Λέκκα που ενσωματώθηκε στη μεταγενέστερη ΚΥΑ ήταν δυσανάλογη και εξαιρετικά αυστηρή σε σχέση με αυτό που τελικά θα καταλήξουν. Η υπαναχώρηση του κ. Λέκκα καταδεικνύει το εσφαλμένο της αρχικής εισήγησής του. Άρα, πρέπει να είμαστε πολύ πιο επιφυλακτικοί τελικώς στις εισηγήσεις του κ. Λέκκα, δεδομένου ότι μπορεί ο άνθρωπος μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα –εντός μηνός– να τις μεταβάλει. Αν είχε διαπιστώσει ο κ. Λέκκας ότι είχαν παραβιαστεί τα μέτρα, τότε θα έπρεπε να επισημάνει ότι αυτά τα μέτρα που είχε επιβάλει και είχε προτείνει έπρεπε να τα περιφρουρήσει η ίδια η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, δεν είπε αυτό όμως, είπε να μην μπαίνουν καν τα καραβάκια μέσα στον όρμο. […] Το γεγονός ότι ακόμα συζητάμε αν θα κλείσει ή όχι το Ναυάγιο δείχνει ότι ο κ. Λέκκας εισηγήθηκε επιπόλαια. Αν ήταν ζήτημα ασφάλειας με τη σοβαρότητα του όρου, δεν επρόκειτο να ξανασυζητηθεί. Είναι πασιφανές ότι δεν έχει αξιοπιστία η ομάδα Λέκκα. Ο κ. Λέκκας δεν μας είπε ότι έχουμε κάνει πλημμελώς την τήρηση των μέτρων, μας είπε να μην πλησιάσει κανείς. Τώρα το μαζεύει. Επαναλαμβάνω: Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις εισηγήσεις του κ. Λέκκα – και όχι μόνο για τη Ζάκυνθο. […] Εάν χρειάζεται, ας είναι μόνιμα το Λιμενικό εκεί». Δεν έχω λόγια! Το μόνο που μπορώ να παρατηρήσω εδώ είναι ότι με το ανύπαρκτο προσωπικό του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, που φορτώνεται συνέχεια με νέες αρμοδιότητες και με το νησί να έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σκαφών σε όλο το Ιόνιο, θα μπορέσει να πάρει την καυτή πατάτα που του πετάνε όσοι θέλουν αν κορδώνονται στο βάθρο;

◆ Στις 14.04.2023, όταν ο κ. Λέκκας πληροφορήθηκε την παραπάνω συνέντευξη, έστειλε στον κ. Πέττα ένα μήνυμα στο κινητό, όπου του έγραφε τα εξής: «Κύριε Πέττα, λυπάμαι πολύ για τις δηλώσεις σας εναντίον μου. Θα τις διαβιβάσω αύριο στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς. Διαστρεβλώνετε και το περιεχόμενο και την κυβερνητική πολιτική για το θέμα. Ευθύμης Λέκκας» (φωτ.). Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στη Ζάκυνθο έχει ανεβάσει το μήνυμα αυτό στον λογαριασμό του στο Facebook και το κρατάει επί τρεις ημέρες, με το εξής σχόλιο: «Ελήφθη στο προσωπικό μου τηλέφωνο το παρόν μήνυμα. Παρακαλείται ο αποστολέας όποιος κι αν είναι να πράξει τα δέοντα». Δεν περιγράφω άλλο !

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό