Νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μετσόλα

Νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μετσόλα

Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Eίναι 43 ετών, από την Μάλτα και ανήκει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ. Εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία.

 

Η νέα πρόεδρος μπορεί στη συνέχεια να εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία, πριν προεδρεύσει της εκλογής των υπόλοιπων μελών του προεδρείου του Κοινοβουλίου (Τρίτη και Τετάρτη). Οι συνθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το υπόλοιπο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου θα επιβεβαιωθούν επίσης κατά την προσεχή σύνοδο της Ολομέλειας. Όλα τα αιρετά αξιώματα στο Κοινοβούλιο (ο πρόεδρος, οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες, οι πρόεδροι επιτροπών και αντιπροσωπειών και οι αντιπρόεδροι) ανανεώνονται κάθε δυόμισι χρόνια, στην αρχή και στο μέσο της πενταετούς νομοθετικής περιόδου.

 

Ο πρόεδρος διαθέτει ευρύ φάσμα εκτελεστικών και αντιπροσωπευτικών εξουσιών που ορίζονται στο άρθρο 22 του Κανονισμού. Εκτός από τα ρητώς προβλεπόμενα καθήκοντα, η εξουσία του Προέδρου εκτείνεται σε «όλες τις εξουσίες που είναι αναγκαίες για την προεδρία των εργασιών του Κοινοβουλίου και για τη διασφάλιση της ορθής διεξαγωγής τους».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό