Νέες προσλήψεις με απολυτήριο Λυκείου σε ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό, Πυροσβεστική

Νέες προσλήψεις με απολυτήριο Λυκείου σε ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό, Πυροσβεστική

Με νέες προσλήψεις πρόκειται να στελεχωθούν τα σώματα ασφαλείας το επόμενο έτος. Οι προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας θα υλοποιηθούν, όπως παραδοσιακά συμβαίνει μέχρι σήμερα, με προκηρύξεις που θα εκδοθούν από τους αρμόδιους φορείς ή υπουργεία, εκτός δηλαδή των διαδικασιών ΑΣΕΠ. 

Παράλληλα, όπως έχει γράψει και σε παλαιότερο άρθρο το proson, αναμένεται και προκήρυξη για τη δημοτική Αστυνομία, που όμως θα εκδοθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Οι περισσότερες προσλήψεις θα αφορούν προσωπικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατά την παρουσίαση του προγραμματισμού προσλήψεων για το 2023.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης είχε δηλώσει πως οι περισσότερες θέσεις ΔΕ θα προορίζονται «για τις παραγωγικές σχολές (στρατιωτικές, αστυνομικές, πυροσβεστικής, λιμενικού), οι σπουδαστές των οποίων με την αποφοίτησή τους θα ενταχθούν στην κατηγορία ΠΕ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 17.942 νέες μόνιμες προσλήψεις που έχουν εγκριθεί για το 2023, οι 4.881 αφορούν προσωπικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εύκολα μπορούμε άρα να συμπεράνουμε ότι οι προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας θα κινηθούν γύρω από τον αριθμό αυτό.

 

Προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία μέσω ΑΣΕΠ

Παράλληλα, στο «δρόμο» βρίσκεται ακόμα μία προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας, που αν και αφορά τη δημοτική αστυνομία δεν θα εκδοθεί από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αλλά από το ΑΣΕΠ.

Παλαιότερα το προσωπικό αυτό εξαιρούνταν από τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, και η πρόσληψη γινόταν με τις διατάξεις του ΠΔ 135/06. Ωστόσο, πλέον, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.4765/2021, το ειδικό ένστολο προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας υπάγεται στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του proson, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τη δημοτική αστυνομία θα περιλαμβάνει περίπου 1.200 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει όλα τα πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και όλα τα απολυτήρια Λυκείων, ΙΕΚ και ΤΕΕ.

Προσλήψεις και στη δικαστική αστυνομία

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του proson, έχουν εγκριθεί 700 νέες προσλήψεις που θα αφορούν αποκλειστικά την ίδρυση του νέου σώματος που θα ονομάζεται δικαστική αστυνομία.

Σύμφωνα τις πρώτες πληροφορίες, οι διαδικασίες των προσλήψεων θα κινηθούν εκτός ΑΣΕΠ, όπως και στα περισσότερα σώματα ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι το νέο σώμα της δικαστικής αστυνομίας θα λειτουργεί ως αυτοτελές Σώμα που θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα στελεχώνεται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό – επιστημονικό προσωπικό.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα στελεχώνεται από μόνιμα τοποθετημένα στα κατά τόπους δικαστήρια ένστολα και ένοπλα στελέχη, στα βασικά καθήκοντα των οποίων θα είναι η φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών καθώς και η εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων.

Αντιστοίχως, με τη δημιουργία του πολιτικού – επιστημονικού κλάδου προβλέπεται η πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα παρέχει τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους σε κρίσιμους τομείς και σε ζητήματα επί εκκρεμών δικών, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.

Πηγή: proson.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό