Νέες ταυτότητες με 10 ευρώ – Σε ποιες περιπτώσεις θα πληρώνουμε «διπλά» για την έκδοσή τους

Νέες ταυτότητες με 10 ευρώ – Σε ποιες περιπτώσεις θα πληρώνουμε «διπλά» για την έκδοσή τους

Σε λιγότερο από δύο χρόνια, οποιαδήποτε ταυτότητα έχει τώρα στην κατοχή του κάθε Έλληνας πολίτης θα πάψει να είναι σε ισχύ. Προσεχώς θα ξεκινήσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Σε ποιες περιπτώσεις θα την πληρώνουμε… διπλά.

Το τελευταίο διάστημα κατά εκατοντάδες σπεύδουν οι πολίτες στα αστυνομικά τμήματα για να ανανεώσουν τις ταυτότητές τους. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, αυτή η ενέργεια μόνο «άδικη ταλαιπωρία» προκαλεί στους πολίτες στους οποίους συνέστησε να μην επιχειρούν να αλλάξουν τώρα τις ταυτότητες τους, πιστεύοντας ότι θα ισχύσουν για μια 10ετία. Όπως ξεκαθάρισε, από το 2026 και μετά θα ισχύουν μόνο οι νέου τύπου ταυτότητες και καμία άλλη.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι νέες ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, το κόστος τους θα είναι στα 10 ευρώ, όπως έχει προβλεφθεί από το 2018, και θα έχουν ημερομηνία λήξεως στα 10 χρόνια. Η διάρκεια ισχύος από την ημερομηνία έκδοσης είναι τα 10 έτη, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η διάρκεια ισχύος αποτελεί ένα μέτρο που εξασφαλίζει την αξιοπιστία του δελτίου ταυτότητας, καθώς σε διάστημα 10 ετών επέρχονται φυσιογνωμικές αλλαγές στο πρόσωπο του κατόχου. Παράλληλα, η διάρκεια ισχύος των 10 ετών είναι η μέγιστη δυνατή διάρκεια που επιτρέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και συνίσταται από τον ICAO.

Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται, από την ημερομηνία της αίτησης στο αστυνομικό τμήμα μέχρι και την παραλαβή θα κυμαίνεται στις επτά ημέρες. Οι πολίτες όλης της χώρας θα μπορούν από την 25η Σεπτεμβρίου 2023 να προσέρχονται στα Αστυνομικά Τμήματα, κατόπιν ραντεβού -εκτός των εξαιρέσεων- και να προχωρούν στη διαδικασία έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας.

Όμως, θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα πληρώνουμε… διπλά τη νέα ταυτότητα. Πιο συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.
Πηγή: dnews.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό