Νέο κτίριο στο Μεθοριακό Σταθμό των Κήπων Έβρου, μετά από δεκαετή αγώνα

Νέο κτίριο στο Μεθοριακό Σταθμό των Κήπων Έβρου, μετά από δεκαετή αγώνα

Οι πόροι θα διατεθούν από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ και θα είναι 45 εκ ευρώ

Χρήστος Μέτιος: Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ: Σημαντικό αναπτυξιακό έργο περιφερειακής και εθνικής σημασίας

Δημήτρης Πέτροβιτς: Νέα πύλη στα ευρωπαϊκά σύνορα, από σημείο ντροπής για τη σύγχρονη Ελλάδα

Σημείο Ντροπής για την σύγχρονη Ελλάδα το παλιό κτίριο του τελωνειακού σταθμού στους Κήπους, χαρακτήρισε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Άλλωστε το γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος και από το ρεπορτάζ που έχει κάνει τόσα χρόνια ως Δημοσιογράφος.

Εδώ και μια 10ετία έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την κατασκευή ενός νέου κτιρίου, που θα αποτελεί και την βιτρίνα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας, όπου περνούν οι διερχόμενοι.

«Από τους σχεδιασμούς όμως θα πρέπει να περάσουμε στην υλοποίηση και ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, συγκάλεσε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και της Εγνατία Οδός ΑΕ. Στη σύσκεψη   αποφασίστηκε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε το έργο να μπορέσει να δρομολογηθεί η κατασκευή νέου Μεθοριακού Σταθμού στους Κήπους του Έβρου. Το μόνιμο αγκάθι στους σχεδιασμούς ήταν η εξασφάλιση των χρημάτων για την υλοποίηση του έργου. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου, θα διαθέσει τα χρήματα από τους πόρους του  Ταμείου Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα είναι της τάξης των 35-40 εκ ευρώ !

«Το θέμα είναι πως θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας από τις Επιτροπές που έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό, το σημείο όπου θα κατασκευασθεί η νέα γέφυρα στα σύνορα, της οποίας το 50% θα το κατασκευάσει η Ελλάδα και το υπόλοιπο 50% θα το κατασκευάσει η Τουρκία. Νομίζω πως έχει αποφασισθεί το σημείο και σύντομα θα ανακοινωθεί και φυσικά θα είναι κοντά στην παλιά γέφυρα, η οποία είναι πολύ στενή για να εξυπηρετήσει τις ποσότητες των φορτίων της Ασίας προς Ευρώπη και το αντίθετο. Ανεξάρτητα βέβαια από αυτό, θα μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου κτιρίου, το οποίο θα παραπέμπει σε μια σύγχρονη πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα σύνορα της Ελλάδας. Να πω πως η Τουρκία έχει προχωρήσει δύο φορές στην ανακαίνιση του κτιρίου στα σύνορά της και αυτό δεν περιποιεί τιμή για μας, που τόσα χρόνια είχαμε αφήσει τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου και των διόδων εκεί. Εμείς ως Περιφέρεια, αν και δεν ανήκει σε εμάς το κτίριο του Τελωνείου και ο χώρος, ανήκει στην Αποκεντρωμένη, δώσαμε το ΟΚ να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και να διευκολυνθούν οι διερχόμενοι. Με ημίμετρα όμως δεν αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση και χρειαζόταν μια αποφασιστική κίνηση για την ολιστική ανακαίνιση του τελωνειακού σταθμού και αυτό θα γίνει τώρα με την κατασκευή ενός νέου κτιρίου. Ήδη οι πρώτες μας συναντήσεις απέδωσαν, σχεδιάζονται και κάποιες άλλες συζητήσεις και πιστεύω πολύ σύντομα θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και πιστεύω να μιλάμε πολύ σύντομα για την έναρξη της κατασκευής του έργου», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Πέτροβιτς.

Από την πλευρά του σε δήλωσή του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο κ. Μέτιος  είχε αναφέρει πως,

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μετά από συστηματικές προσπάθειες και συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση, η κατασκευή νέου Μεθοριακού Σταθμού στους Κήπους του Έβρου δρομολογείται χάρη και στη χρηματοδότηση της Περιφέρειάς μας με πόρους του ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό έργο περιφερειακής και εθνικής σημασίας».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό