Νίκος Ανδρουλάκης: «Η Κυβέρνηση έχει ξεμείνει από “καύσιμα” για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η Κυβέρνηση έχει ξεμείνει από “καύσιμα” για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας»

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο θέμα της ανόδου των τιμών ενέργειας επισημαίνει πως η κυβέρνηση έχει κάνει μία τραγική διαχείριση και τονίζει πως σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα μέχρι σήμερα βρίσκεται διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις.

«Η ΝΔ μας λέει ότι δεν έχει άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία. Τώρα θυμήθηκε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος. Ξεχνάει όμως να πει ότι την προηγούμενη διετία έκανε την τέταρτη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση παγκοσμίως, αλλά ούτε το παραγωγικό μοντέλο άλλαξε, ούτε το ΑΕΠ έγινε πιο ποιοτικό. Φτάσαμε έτσι στο σημείο, η κυβέρνηση να έχει ξεμείνει από “καύσιμα”. Η κυβέρνηση έχει κάνει μια τραγική διαχείριση του θέματος της ανόδου των τιμών ενέργειας» σημείωσε.

Προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες της Δημοκρατικής Παράταξης στη διαχείριση αυτής της κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «η μείωση των ανισοτήτων και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη παραγωγή πλούτου και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία βρίσκονται στον πυρήνα των θέσεων μας. Αυτή είναι η ταυτότητά μας, γι’ αυτά αγωνιζόμαστε».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει ήδη από τον Ιανουάριο συγκεκριμένα μέτρα. «Πρέπει να υπάρξει άμεσα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, πλαφόν στην τιμή του τιμολογίου, φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων εταιριών. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμάται ότι τα υπερκέρδη τους για όλη την Ευρώπη το 2022 θα είναι περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις. Και βέβαια, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Το κράτος τους τελευταίους μήνες, από την αύξηση των τιμών, κερδοσκοπεί εις βάρος του πολίτη. Τουλάχιστον 800 εκατομμύρια παραπάνω φορολογικά έσοδα έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού» υπογράμμισε.

Απαντώντας σχετικά με το ζήτημα της συγκυβέρνησης, στο οποίο εσχάτως επιμένουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι δύο πρωθυπουργοί που απέτυχαν παταγωδώς. «Δεν θα δώσουμε σωσίβιο σε δύο πολιτικούς αρχηγούς που απογοήτευσαν τον ελληνικό λαό. Ο ένας έλεγε ότι “θα σκίσουμε τα μνημόνια” και έφερε χειρότερα και ο άλλος ασκεί μια πολιτική που ωφελεί περισσότερο τους λίγους. Εμείς έχουμε στόχο: αντί να δώσουμε σε αυτούς σανίδα σωτηρίας, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό, τη νέα γενιά. Όσο, λοιπόν, ισχυρότερη εντολή μάς δώσουν οι πολίτες στην κάλπη, τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα αποκτήσουμε για να αγωνιστούμε να σχηματιστεί μια υπεύθυνη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα δώσει, επιτέλους, διέξοδο στην πατρίδα μας».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στην εφημερίδα Πελοπόννησος και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο:

1) Η εκκίνηση της αρχηγίας σας στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ καταγράφηκε, δημοσκοπικά τουλάχιστον, πολύ δυναμική. Αυτό και μόνο σας ικανοποιεί; Τι σας δείχνει στην ουσία;

ΑΠ. Το μεγάλο στοίχημα είναι η παράταξή μας να γίνει η ισχυρότερη προοδευτική δύναμη ευθύνης στον τόπο. Δεν θέλουμε να γίνουμε ρυθμιστές των εξελίξεων, αλλά πρωταγωνιστές για να δώσουμε προοπτική στη χώρα και τη νέα γενιά.  Αγωνιζόμαστε η σταθερή δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μετασχηματιστεί σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία το οποίο θα αποτυπωθεί στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν. Αυτό βέβαια απαιτεί διαρκή αγώνα για να συνδιαμορφώσουμε με τη βάση μας ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, που θα απαντά στις πραγματικές αγωνίες του ελληνικού λαού.

 

2) Πώς ξεκινήσατε, για να κάνετε σιγά – σιγά πράξη τα όσα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές ευαγγελιζόσασταν; Από που δηλαδή αρχίσατε τις όποιες αλλαγές και σε κατεύθυνση πλέον κινείστε;

ΑΠ. Τιμώ και υλοποιώ την εντολή για ενότητα-ανανέωση-πολιτική αυτονομία που μου έδωσαν οι 270.000 δημοκρατικοί πολίτες. Ξεκινάμε τη διαδικασία αυτοοργάνωσης και το Ψηφιακό Κόμμα, για να βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη βάση μας. Ο προοδευτικός κόσμος θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο. Όπως ανακοίνωσα από την Πάτρα, το όνομα της παράταξης θα το συνυπογράψουν με την ψήφο τους οι χιλιάδες πολίτες που θα συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων, των δημοτικών και νομαρχιακών μας οργάνων στις 8 Μαΐου. Το δημοψήφισμα αυτό θα είναι ο οδοδείκτης για όλες τις μεγάλες αποφάσεις που θα λαμβάνονται από εδώ και πέρα με αντίστοιχες διαδικασίες από τα μέλη μας.

 

3) Υπάρχει η αίσθηση, ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «πιέζουν» προς την πλευρά σας, βλέποντας έναν «αέρα» στο Κίνημα. Το νιώθετε ότι, πολιτικά, σας «υπολογίζουν» πιο πολύ. Πώς κάνετε αυτή την «ανάγνωση» και με ποιους τρόπους το αντιμετωπίζετε;

ΑΠ. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν την αντίληψη ότι ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα», διχάζοντας τον κόσμο αντί να ενώνουν. Εμείς, αντιθέτως, φιλοδοξούμε να γίνουμε η δημιουργική δύναμη του τόπου, επιλέγοντας καλές πρακτικές από άλλες χώρες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Θα εξηγήσω τι εννοώ με ένα παράδειγμα. Την περασμένη βδομάδα βρέθηκα στη Λισαβόνα όπου συνάντησα τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και συζητήσαμε μεταξύ άλλων, για τις 26.000 νέες κατοικίες που εντάχθηκαν στο εθνικό σχέδιο της Πορτογαλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατοικίες που θα προσφέρονται με χαμηλό ενοίκιο σε οικονομικά ευάλωτους πολίτες, νέα ζευγάρια και σπουδαστές. Μια παρέμβαση καίρια για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας, την οποία επί μήνες προτείνω και σημειωτέον εφαρμόζεται και από άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, αν και δήλωσε μόλις πρόσφατα ότι θα ασχοληθεί με το πρόβλημα του κόστους κατοικίας για τα νέα ζευγάρια, ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα πρόγραμμα ανακαίνισης μόλις 100 κατοικιών. Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά προτεραιοτήτων.

 

4) Το σενάριο των πρόωρων εκλογών, δεν δείχνετε να το προάγετε. Είναι αχρείαστες οι κάλπες τώρα ή εσείς – ως κόμμα με μία νέα  ηγεσία – δεν το «σηκώνετε» ακόμα, χρονικά;

ΑΠ. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας κινούνται με βάση ψηφοθηρικά κίνητρα. Ο μεν πρώτος δήλωνε μέχρι πρόσφατα ότι θα «κάψει» τις πρώτες εκλογές για να πετύχει την αυτοδυναμία, καταπατώντας κάθε έννοια θεσμικής τάξης και σεβασμού στο σύνταγμα. Ο δε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε πρόωρες εκλογές καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, τη στιγμή που η πανδημία ήταν εκτός ελέγχου. Εμείς αγωνιζόμαστε όποτε και αν γίνουν οι εκλογές να πρωταγωνιστήσουν οι ιδέες μας.

 

5) Γιατί, κατά την άποψή σας, επιμένουν οι αντίπαλοί σας στην προοπτική…συγκυβέρνησή σας με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ αλλά και με τους δύο;

ΑΠ. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας είναι δύο πρωθυπουργοί που απέτυχαν παταγωδώς. Δεν θα δώσουμε σωσίβιο σε δύο πολιτικούς αρχηγούς που απογοήτευσαν τον ελληνικό λαό. Ο ένας έλεγε ότι «θα σκίσουμε τα μνημόνια» και  έφερε χειρότερα και ο άλλος ασκεί μια πολιτική που ωφελεί περισσότερο τους λίγους. Εμείς έχουμε στόχο: αντί να δώσουμε σε αυτούς σανίδα σωτηρίας, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό, τη νέα γενιά. Όσο, λοιπόν, ισχυρότερη εντολή μάς δώσουν οι πολίτες στην κάλπη, τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα αποκτήσουμε για να αγωνιστούμε να σχηματιστεί μια υπεύθυνη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα δώσει, επιτέλους, διέξοδο στην πατρίδα μας.

 

6) Στην Αχαΐα, υπάρχει ένα κλίμα ετοιμότητας μεν αλλά και εν μέρει ετοιμασίας για εκλογές. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη σύνθεση του ψηφοδελτίου. Υπάρχει, επ’ αυτού, κάποιος γενικότερος κανόνας ή φιλοσοφία;

ΑΠ. Η Αχαΐα είναι η καρδιά την Δημοκρατικής Παράταξης. Στην ομιλία μου στην Πάτρα είδα ξανά στα πρόσωπα των πολιτών την αισιοδοξία και την ελπίδα για το μέλλον του Κινήματός μας. Είναι πολύ σημαντικό το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει η πρώτη πολιτική δύναμη στο νομό και να στείλει μήνυμα νίκης σε όλη τη χώρα. Εγγυώμαι ότι θα κινητοποιήσουμε κάθε δημοκράτη πολίτη, φίλο και στέλεχός μας για να συγκρατήσουμε με ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο με πρόσωπα υψηλής κοινωνικής αξιοπιστίας. Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε, όπως κάναμε και στο παρελθόν, με ενότητα και αμοιβαίο σεβασμό, για να γκρεμίσουμε τον δικομματισμό της οπισθοδρόμησης.

 

7) Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η διαχείριση της νέας παγκόσμιας κρίσης από κυβερνητικής πλευράς;

ΑΠ. Το ράλι του πληθωρισμού ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φυσικά υπάρχει εξωγενής κρίση, αλλά παράλληλα υπάρχουν ζητήματα που η κυβέρνηση δεν θέλει να ακουμπήσει. Η ΝΔ, μας λέει ότι δεν έχει άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία. Τώρα θυμήθηκε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος. Ξεχνάει όμως να πει ότι την προηγούμενη διετία έκανε την τέταρτη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση παγκοσμίως, αλλά ούτε το παραγωγικό μοντέλο άλλαξε, ούτε το ΑΕΠ έγινε πιο ποιοτικό. Φτάσαμε έτσι στο σημείο, η κυβέρνηση να έχει ξεμείνει από «καύσιμα». Η κυβέρνηση έχει κάνει μια τραγική διαχείριση του θέματος της ανόδου των τιμών ενέργειας. Με τις επιλογές της  «κατάφερε» να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που αύξησε την εξάρτηση της από φυσικό αέριο κατά 25% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή η Γερμανία αύξανε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

 

8) Η ΕΕ, έχοντας και την ιδιότητα του Ευρωβουλευτή, πιστεύετε πως υπάρχει η αναγκαιότητα κινήσεων και λήψης αποφάσεων; Προς ποια κατεύθυνση;

ΑΠ. Με σχέδιο, κατάλληλες συμμαχίες και την αναγκαία πολιτική βούληση μπορούμε να πετύχουμε πολλά για τη  χώρα μας. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Από τη θέση μου στην Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρόνια τώρα προσπαθώ για να έχουμε μία κοινή πολιτική σχετικά με την εξαγωγή ευρωπαϊκών όπλων σε τρίτες χώρες. Δεν μπορεί ένα κράτος να κάνει μόνο του επιλογές που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός άλλου κράτους μέλους. Για το λόγο αυτό και με δική μου πρωτοβουλία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Δεν γίνεται, ιδιαίτερα σε αυτό το νέο πλαίσιο, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, να συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία και η χώρα μας να αναγκάζεται να έχει τον υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ένωση. Εξάλλου, η κοινή Άμυνα και Ασφάλεια θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει τις δαπάνες για οπλικά συστήματα και να εξοικονομήσει χρήματα για το κοινωνικό κράτος.

 

9) Η κοινωνία περνά δύσκολα, με ανατιμήσεις, ακρίβεια και ένα μέλλον δυσοίωνο. Ποιο είναι το μήνυμά σας στους πολίτες;

ΑΠ. Η κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις. To ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει ήδη από τον Ιανουάριο συγκεκριμένα μέτρα που έχουν λάβει και άλλα κράτη. Πρέπει να υπάρξει άμεσα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, πλαφόν στην τιμή του τιμολογίου, φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων εταιριών. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμάται ότι τα υπερκέρδη τους για όλη την Ευρώπη το 2022 θα είναι περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις. Και βέβαια, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Το κράτος τους τελευταίους μήνες, από την αύξηση των τιμών, κερδοσκοπεί εις βάρος του πολίτη. Τουλάχιστον 800 εκατομμύρια παραπάνω φορολογικά έσοδα έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Τα πάντα, λοιπόν, είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Για τη Δημοκρατική Παράταξη η μείωση των ανισοτήτων και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη παραγωγή πλούτου και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία βρίσκονται στον πυρήνα των θέσεων μας. Αυτή είναι η ταυτότητά μας, γι’ αυτά αγωνιζόμαστε.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό