Νίκος Τσαλικίδης : «Με υπευθυνότητα δίπλα στους πολίτες»

Νίκος Τσαλικίδης : «Με υπευθυνότητα δίπλα στους πολίτες»

«Η υπεύθυνη στάση και η σοβαρότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης,  η μεθοδικότητα και η  υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση καθημερινών ζητημάτων αλλά και την υλοποίηση μικρών και μεγάλων έργων αποτέλεσαν το στίγμα μας για το 2021». Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, εστιάζοντας στον ετήσιο απολογισμό του, που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Το 2021 ήταν μια χρονιά που προσδιόρισαν σε τοπικό επίπεδο οι σοβαρές συνέπειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιανουαρίου, παράλληλα με την συγκυρία της πανδημίας.  Η  Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης  προτεραιοποίησε  παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των εκτάκτων ανάγκων που διαμόρφωσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Συγχρόνως όμως συνεχίστηκε στοχευμένα και εντατικά η υλοποίηση του προγραμματικού σχεδιασμού, η οποία επιμερίζεται σε δράσεις, ενέργειες και έργα σε σημαντικούς τομείς στη Ροδόπη», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης.

Ειδικότερα στον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων:

-Μετά την εκδήλωση των έκτακτων και απρόβλεπτων πλημμυρικών φαινομένων  προχώρησαν αποκαταστάσεις ζημιών και επείγουσες αντιπλημμυρικές εργασίες, προϋπολογισμού 1.000.000 €.

-Τα έκτακτα αυτά καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν την ανάγκη για ένα μεγάλο συνολικό έργο στον ποταμό Λίσσο με «επείγουσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ποταμού και των παραποτάμων του , των ρεμάτων και των αναχωμάτων τους στην περιοχή του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών στο νομό Ροδόπης»  το οποίο έργο είχε ύψος αρχικής χρηματοδότησης 3.730.000 ευρώ και το οποίο δημοπρατήθηκε στο 2021.

-Στα πλαίσια της συνολικής παρέμβασης για την προστασία από τις πλημμύρες ετοιμάζεται για δημοπράτηση η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας του νοτιοανατολικού τμήματος της Ροδόπης προϋπολογισμού 500.000 ευρώ,  που θα επιλύσει  θέματα διαχείρισης υδάτων σε μια από τις μεγαλύτερες λεκάνες απορροής της Ροδόπης.

«Σταθήκαμε στο πλευρών των συμπολιτών μας που βίωσαν αυτή την ασυνήθιστα δύσκολη κατάσταση. Απαιτήσαμε και πετύχαμε στις πληγείσες περιοχές της Ροδόπης να βρεθεί  κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ)του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την άμεση καταγραφή των ζημιών. Σε απόλυτο συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς και τους πληγέντες  Δήμους  μεριμνήσαμε για την έγκαιρη προστασία των κατοίκων και εν συνεχεία της αποτύπωσης της κατάστασης όπως είχε διαμορφωθεί. Παράλληλα με την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, ξεκίνησε η απογραφή των ζημιών με απώτερο σκοπό την αποζημίωση των πληγέντων».

Επιδιώκοντας την ενίσχυση του τείχους προστασίας ενάντια στην εξάπλωση του COVID-19,  η Π.Ε. Ροδόπης συνέχισε δράσεις που κατευθύνονται στην πρόληψη και στην προστασία της υγείας του γενικού πληθυσμού. Εξοπλίστηκαν περαιτέρω με ανάλογο υλικό οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας , ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφάλειας για τον covid 19 στο Διοικητήριο και στους χώρους εργασίας υπέρ των εργαζομένων και των πολιτών.

Διατέθηκε για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων για covid, ο σταθμός τελωνειακών ελέγχων που δημιουργήθηκε στον κάθετο άξονα Νυμφαίας-Μακάζα στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Σταθμοί δειγματοληψιών σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, δημιουργήθηκαν στη Διεύθυνση Υγείας ΠΕ Ροδόπης, στο Διοικητήριο και στο Δήμο Σαπών.

Δημιουργήθηκαν σταθμοί απολύμανσης και θερμομέτρησης για προστασία από covid στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στις εισόδους των κτιρίων των υπηρεσιών. Διανεμήθηκε υλικό προστασίας στους εργαζόμενους των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας.

Δημιουργήθηκε ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με στόχο την προστασία από τον covid 19, στο πλαίσιο αντίστοιχου έργου που υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Μέριμνας, με την αρωγή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης. Το λογισμικό φιλοξενείται στον ιστότοπο www.protectmyhealth.gr και κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα UNITY GAME ENGINE. Επιπλέον, με πρωτοβουλία της ΠΕ Ροδόπης διατέθηκαν συσκευές τάμπλετ, για την υποστήριξη μαθητών που προέρχονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό