Νίκος Τζανάκης : «Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο σοβαρή απειλή είναι η μετάλλαξη Όμικρον»

Νίκος Τζανάκης : «Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο σοβαρή απειλή είναι η μετάλλαξη Όμικρον»

Εντείνεται η ανησυχία σε όλη την Ευρώπη για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας μίλησε στο Open για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον και έκανε έκκληση για εμβολιασμό.

«Είναι νωρίς να πούμε τι γίνεται με την μετάλλαξη Όμικρον. Φαίνεται πως έχει περίπου διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά σε σχέση την Δέλτα. Δύο από αυτές είναι πολύ ανησυχητικές, η μία σχετίζεται με τη μεταδοτικότητα και η άλλη μπορεί να σχετίζεται με μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Πρέπει να περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Προέτρεψε μάλιστα τους Ελληνες να εμβολιαστούν λέγοντας ότι στο τέλος του 2021 οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 20.000. «Στην χώρα μας ως το τέλος του 2021 θα έχουμε ακόμα 2.000 με 2.500 νεκρούς και με τα θύματα να ξεπερνούν συνολικά τις 20.000 από την έναρξη της πανδημίας.

Ο κόσμος πρέπει να πάει να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου και να μην ασχολείται με την μετάλλαξη. Αυτή και αν ακόμα επικρατεί θα χρειαστεί δύο με τρεις μήνες ίσως και παραπάνω. Αυτή τη στιγμή αυτός που αλωνίζει είναι ο τροποποιημένος ιός Δέλτα που μπορεί να μας στείλει στο νοσοκομείο, στη διασωλήνωση και στον θάνατο.

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να σκέφτονται καθόλου την Όμικρον. Πρέπει να την σκέφτονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα ώστε για να επιβραδυνθεί η έλευσή της αν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο σοβαρή απειλή είναι. Εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε και να επιταχύνουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Γνώμη μου είναι ότι πιθανότατα τα εμβόλια θα την αντιμετωπίζουν και αυτή περιμένουμε σε ποιο βαθμό».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό