Νίκος Τζανάκης: Ο δείκτης που θα κρίνει αν χρειάζεται lockdown

Νίκος Τζανάκης: Ο δείκτης που θα κρίνει αν χρειάζεται lockdown

«Το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας», παραδέχθηκε ο καθηγητής. Θα δούμε και τριψήφια νούμερα νεκρών τις επόμενες μέρες. Κάθε 1.000 κρούσματα οδηγούν σε έως 70 διασωληνώσεις.

1.500 έως 1.800 νεκρούς από κορωνοϊό στη χώρα μας έως τα Χριστούγεννα «δείχνουν» τα μοντέλα του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», τόνισε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, σχεδόν έως τις 25 Δεκεμβρίου, οι ημερήσιοι θάνατοι θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά διψήφια νούμερα, μεταξύ 79 και 95. Δεν απέκλεισε ορισμένες ημέρες ο αριθμός των νεκρών να είναι τριψήφιος.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι αν και είναι πολύ υψηλός ο επιδημιολογικός φόρτος στη χώρα μας, είναι αισιόδοξο ότι δεν παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση και παρατηρείται οριζοντιοποίηση της καμπύλης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν νεκροί και διασωληνωμένοι καθώς είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο.

 

Ο δείκτης που θα καθορίσει αν θα χρειαστεί lockdown

«Το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας», παραδέχθηκε ο κ. Τζανάκης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο, υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν και βέβαια πρέπει να τηρηθούν όσα ήδη ισχύουν.

Στο ερώτημα ποιος δείκτης θα καθορίσει εάν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, ο καθηγητής τόνισε ότι αν οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 550, θα χρειαστούν ρηξικέλευθες αποφάσεις, ωστόσο «απέχουμε από αυτό». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τώρα γίνονται κατά μέσο όρο 440 εισαγωγές την ημέρα. Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, με 600 και 700 νέες νοσηλείες, τα νούμερα των διασωληνωμένων θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα, χωρίς και την καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

 

Κάθε 1.000 κρούσματα οδηγούν σε 10 θανάτους και έως 70 διασωληνώσεις

Από κάθε χίλια επιπλέον κρούσματα κορωνοϊού, πρόσθεσε, αναμένονται 10 νεκροί και επιπλέον 50 με 70 διασωληνωμένοι ασθενείς, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν η χώρα μας έφτασε από τους 30 νεκρούς στους 90, όταν τα κρούσματα από 2.000 ανέβηκαν στις 7.000.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό