Ο Δημήτρης Χαρίτου συναντήθηκε με καπνοπαραγωγούς, τον πρόεδρο Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης και τον προϊστάμενο ΕΛΓΑ Θράκης

Ο Δημήτρης Χαρίτου συναντήθηκε με καπνοπαραγωγούς, τον πρόεδρο Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης και τον προϊστάμενο ΕΛΓΑ Θράκης

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου επισκέφτηκε σήμερα το χωριό Πάσσος του Δήμου Αρριανών Ροδόπης, όπου είχε συνάντηση με καπνοπαραγωγούς, τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Αμέτ Σινάν, τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης Δημήτρη Πανταζή και στελέχη του ΕΛΓΑ. Ο βουλευτής ενημερώθηκε από τους καπνοπαραγωγούς και την διοίκηση του ΕΛΓΑ για το γεγονός ότι παρότι οι ζημιές από τις ιώσεις δεν εντάσσονται στον κανονισμό του Οργανισμού, εντούτοις παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου των προσβολών στις καπνοκαλλιέργειες της περιοχής που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη φετινή παραγωγή καπνού.

Ο βουλευτής κος Χαρίτου σημείωσε ότι είναι πλέον στην αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να επιδείξει τα ανάλογα πολιτικά αντανακλαστικά έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης, που στην πλειοψηφία τους είναι  μικροκαλλιεργητές και το κύριο εισόδημα τους προέρχεται από τη γεωργία. Όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν σε ανάλογη έξαρση του φαινομένου των ιώσεων όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποζημίωσε τους πληγέντες παραγωγούς μέσω του μηχανισμού των deminimis. Ενώ έκανε γνωστό στους παραγωγούς ότι κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αίτημα την δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών από τις ιώσεις.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 08 Σεπτεμβρίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί της ΠΕ Ροδόπης που πλήττεται ήδη πάνω από 40% η παραγωγή τους από παθογόνο αίτιο που δεν αντιμετωπίζεται».

 

Σύμφωνα με την με αριθμ. πρωτ. 246871/7479/19.08.2022 έκθεση αυτοψίας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ροδόπης η οποία κοινοποιήθηκε και στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, μετά από τις επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίων για την εκτίμηση ζημιών στις καπνοκαλλιέργειες του νομού, παρατηρήθηκαν σε όλο το γεωγραφικό πλάτος του νομού Ροδόπης ζημιές από παθογόνο αίτιο με μεγαλύτερη ένταση στους δήμους Αρριανών και Κομοτηνής όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιεργούμενου καπνού (περίπου το 80%).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεγάλη μείωση της παραγωγής και δυστυχώς το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα δε με τα εργαστηριακά αποτελέσματα του ΜπενάκειουΦυτοπαθολογικoύ Ινστιτούτου στο οποίο στάλθηκαν δείγματα φυτών καπνού για να ταυτοποιηθεί το αίτιο, πρόκειται για προσβολές από τον ιό του Κηλιδωτού Μαρασμού της Τομάτας (TSWW) ο οποίος μεταδίδεται με θρίπες και για την αντιμετώπιση του οποίου δεν υπάρχουν γνωστά θεραπευτικά μέτρα αλλά μόνο προληπτικά και ούτε βέβαια ανθεκτικές στις ιώσεις ποικιλίες καπνού.

Επισημαίνεται ότι ο TSWW είναι ένας ιός που ενδημεί σε καλλιέργειες στην περιοχή και ανά περιοδικά χρονικά διαστήματα αποκτά διαστάσεις επιδημίας όπως συνέβη και το 2018 με καταστροφικές οικονομικές συνέπειες στους καπνοπαραγωγούς της περιοχής. Γεγονός που οδήγησε την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε πρώτη φάση στην αποζημίωση των πληγέντων καπνοπαραγωγών με 100 ευρώ/στρέμμα, συνολικά μία δαπάνη ύψους 8,2 εκατομμυρίων ευρώ μέσω των de minimis με γνώμονα τη στήριξη των παραγωγών και της καλλιέργειας.

Το ανησυχητικό είναι ότι η ζημιά από τις ιώσεις θα προκαλέσει σημαντική πτώση στην παραγωγή καπνού γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών, οι οποίοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος των καλλιεργητικών εργασιών (φύτευση, σκαλίσματα κ.ά.) και έχουν επωμισθεί ήδη τα έξοδα του πολύ υψηλού τη φετινή χρονιά κόστους της παραγωγής. Σε μια καλλιέργεια που αντιμετωπίζει χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, που η αξία του προϊόντος πληρώνεται σε πολύ χαμηλές τιμές από τους μεταποιητές. Σε μια περίοδο που η ακρίβεια ιδιαίτερα στην ενέργεια κατατρώει τα πενιχρά εισοδήματα των καπνοπαραγωγών, που στην πλειοψηφία τους είναι μικροκαλλιεργητές και το κύριο εισόδημα τους προέρχεται από τη γεωργία.

Επειδή, σύμφωνα με την Έκθεση Αυτοψίας αναμένεται για την καλλιεργητική περίοδο 2021-2022 μία μείωση παραγωγής που θα υπερβεί το 40% επί του συνόλου συνεκτιμώντας και την ποιοτική υποβάθμιση του εμπορεύσιμου προϊόντος.

Επειδή, θα επηρεάσει σημαντικά το εισόδημα των 4.000 καπνοπαραγωγών κυρίως μικροκαλλιεργητών, για τους οποίους σε μεγάλο ποσοστό η καλλιέργεια καπνού αποτελεί το κύριο οικογενειακό τους εισόδημα.

Επειδή, οι οικονομικές απώλειες από το ανάλογο επιδημικό φαινόμενο της νεκρωτικής ίωσης το έτος 2018 αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με γνώμονα τη στήριξη των παραγωγών και της καλλιέργειας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα του μεγέθους της ζημιάς που έχει προκληθεί;
  2. Αν είναι στις προθέσεις του να αποζημιώσει άμεσα τους καπνοκαλλιεργητές της ποικιλίας μπασμά στη Ροδόπη;
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό