Ο Δημήτρης Χαρίτου ζητά να επανεξεταστεί η απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ για αποξήλωση του Κέντρου Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων στην Κομοτηνή

Ο Δημήτρης Χαρίτου ζητά να επανεξεταστεί η απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ για αποξήλωση του Κέντρου Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων στην Κομοτηνή

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου ζητά να επανεξεταστεί η απόφαση που έλαβε η διοίκηση της ΕΡΤ να προχωρήσει στην αποξήλωση του Κέντρου Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων στην Κομοτηνή. Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου και συνυπογράφουν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι το Κέντρο Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων αποτελεί την  Ακρογωνιαία «Φωνή της Ελλάδας» και έχει τη δυνατότητα μέσω της ΕΡΑ Κομοτηνής να παρέχει ενημέρωση και ψυχαγωγία σε απόδημους Έλληνες, αλλά και κατοίκους εντός της ελληνικής επικράτειας.

Σήμερα αντί η διοίκηση της ΕΡΤ να φροντίσει για την συντήρηση και την επαναλειτουργία του Κέντρου Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων στην Κομοτηνή ως ένα σημαντικό βήμα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας όσων χρησιμοποιούν τα βραχέα, προχωράει στην αποξήλωση της.

Ο βουλευτής καλεί τον αρμόδιο υφυπουργό να επανεξεταστεί η απόφαση αποξήλωσης του Κέντρου Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων στην Κομοτηνή και να εξηγήσει τους λόγους που η διοίκηση της ΕΡΤ έλαβε μία τέτοια απόφαση.

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Γιάννη Οικονόμου

Θέμα: Να επανεξεταστεί η απόφαση αποξήλωσης του Κέντρου Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή είναι εγκατεστημένο Κέντρο Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων το οποίο μπορεί σήμερα να μην είναι σε λειτουργία όμως έχει τη δυνατότητα μέσω της ΕΡΑ Κομοτηνής να παρέχει ενημέρωση και ψυχαγωγία σε απόδημους Έλληνες, αλλά και κατοίκους εντός της ελληνικής επικράτειας, που έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν από τον πομπό των Μεσαίων τα τοπικά νέα και την επικαιρότητα μίας ακριτικής περιοχής που μπορεί να αναμεταδίδει ο σταθμός της Κομοτηνής.

Με την από 20/12/2021 απόφαση το διοικητικό συμβούλιο της «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» («ΕΡΤ ΑΕ») αποφάσισε να συντηρήσει μόνο τρία ενεργά Κέντρα Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων ΑΜ (σε Μπογιάτι – Κέρκυρα – Τρίπολη) και να προχωρήσει στην αποξήλωση των ιστών στα ανενεργά Κέντρα Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων ΑΜ όλης της επικράτειας, ανάμεσα τους και της Κομοτηνής.

Το Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και επιτελεί κρίσιμο ρόλο στη μετάδοση του ραδιοφωνικού προγράμματος της ΕΡΤ σε όλο τον κόσμο. Από αυτό εκπέμπει μεταξύ άλλων «η “Φωνή της Ελλάδας”, που αποτελεί ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό διεθνούς εμβέλειας και απευθύνεται στα 14 εκατομμύρια Ελλήνων ομογενών σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κ.α., σε φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό καθώς και σε πλήθος Ελλήνων εργαζομένων εκτός συνόρων, όπως ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία και οδηγών φορτηγών που ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη. Τα βραχέα είναι πιο εύκολα στη χρήση, πιο φθηνά, πιο προσβάσιμα, δεν λογοκρίνονται, ενημερώνουν τον απόδημο ελληνισμό ανά την υφήλιο. Ενώ την ίδια στιγμή δε μπορεί να παρεμποδιστεί η συχνότητα των βραχέων, όπως μπορεί να συμβεί με το διαδίκτυο (Internet) ή την δορυφορική μετάδοση. Όμως, η Διοίκηση της ΕΡΤ υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, παραγνωρίζοντας την αξία των εγκαταστάσεων αυτών ακόμη και σε συνθήκες γεωπολιτικών κρίσεων, αποφάσισε να προχωρήσει στην αποξήλωση τους.

Ειδικά το Κέντρο Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων στην Κομοτηνή αποτελεί την  Ακρογωνιαία «Φωνή της Ελλάδας».Η απομάκρυνση της κεραίας των Μεσαίων κυμάτων της Κομοτηνής που βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για την περιοχή. Σήμερα, αντί η διοίκηση της ΕΡΤ να φροντίσει για την συντήρησηκαι την επαναλειτουργία του Κέντρου Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων στην Κομοτηνή ως ένα σημαντικό βήμα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας όσων χρησιμοποιούν τα βραχέα, προχωράει στην αποξήλωσή της.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αγνοεί τις κατά καιρούς επισημάνσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ για τη μεγάλη σημασία της λειτουργίας του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων και της «Φωνής της Ελλάδας» στη διατήρηση δεσμών του απόδημου ελληνισμού με την πατρίδα και την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων, γιατί εφαρμόζει την ίδια τακτική για τις δημόσιες επιχειρήσεις, επικαλείται το «κόστος» για να υπονομεύσει και να οδηγήσει στο κλείσιμο την εγκατάσταση των βραχέων.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

1.Θα επανεξετάσετε την απόφαση της διοίκηση της ΕΡΤ νααποξηλωθεί το Κέντρο Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων στην Κομοτηνή;

2.Ποιοι οι λόγοι που οδήγησαντην διοίκηση της ΕΡΤ να λάβει μία τέτοια απόφαση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό