Ο Δημήτρης Χαρίτου ζητάει την ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 των επενδυτικών σχεδίων αγροτών της Περιφέρειας ΑΜΘ

Ο Δημήτρης Χαρίτου ζητάει την ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 των επενδυτικών σχεδίων αγροτών της Περιφέρειας ΑΜΘ

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου ζητάει την ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 των επενδυτικών σχεδίων αροτραίων καλλιεργειών αγροτών της Περιφέρειας ΑΜΘ, που απορρίφθηκαν με τον χαρακτηρισμό ότι δεν τεκμηριώνεται ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας του επενδυτικού σχεδίου.

Με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συνυπογράφουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο βουλευτής Ροδόπης ζητά να προχωρήσει η ένταξη των επενδυτικών σχεδίων, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος αγροτών της ΑΜΘ. Μιας περιοχής όπου ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης, στηρίζει την τοπική οικονομία  και συγκρατεί  τον κόσμο στην ύπαιθρο.

 

 

Αθήνα,  25 Φεβρουαρίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

Θέμα: Θα εγκρίνετε τα επενδυτικά σχέδια στο καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» του Ν.4399/2016 των αγροτών της Περιφέρειας ΑΜΘ;

 

 

Όπως είναι γνωστό για τη βιώσιμη ανάπτυξη των  περιοχών των οποίων η οικονομία στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, η ενίσχυση μέσω επενδυτικών εργαλείων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων είναι απολύτως αναγκαία. Αυτή τη λογική υπηρετούσε ο Αναπτυξιακός νόμος 4399/2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά με τα ενεργοποιηθέντα Καθεστώτα Ενισχύσεών του, όπως της Επιχειρηματικότητας των Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, ενθαρρύνοντας την επιχειρηματική πρωτοβουλία στον αγροτικό τομέα και επομένως την ευκαιρία για επενδύσεις σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βάση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων.

 

Όμως τα επενδυτικά σχέδια στον πρωτογενή τομέα που αφορούν στον κλάδο των αροτραίων καλλιεργειών που υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) απορρίφθηκαν χωρίς ουσιαστική αιτιολογία  με τον χαρακτηρισμό ότι δεν τεκμηριώνεται ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας του επενδυτικού σχεδίου. Η ευθύνη για την ενιαία τήρηση των κριτηρίων αξιολόγησης σε  όλη την επικράτεια  ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η  διαφορετική όμως αξιολόγηση και αντιμετώπιση ανάλογων επενδυτικών σχεδίων από τις Περιφέρειες της χώρας φανερώνει ότι δεν έχει  αποσαφηνιστεί το πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων  του νόμου ώστε να εναρμονίζονται με αυτόν και να μην υπάρχει διαφορετική ερμηνεία και ενδεχομένως καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων.

 

Γεννώνται σοβαρά ερωτήματα εάν θέλετε πραγματικά να ενταχθούν ή όχι  τα επενδυτικά σχέδια στον κλάδο των αροτραίων καλλιεργειών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον αναπτυξιακό νόμο. Όταν μάλιστα οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή είναι πολύ σημαντικές μια που αυτός αποτελεί ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, στηρίζει την τοπική οικονομία  και συγκρατεί  τον κόσμο στην ύπαιθρο.

 

Επειδή,  απορρίφθηκαν τα επενδυτικά  σχέδια της Περιφέρειας ΑΜΘ στον πρωτογενή τομέα που αφορούν στον κλάδο των αροτραίων καλλιεργειών.

 

Επειδήη ΑΜΘ είναι μία περιφέρεια  που η ανάπτυξη της  και η τοπική οικονομία της βασίζεται  στον πρωτογενή τομέα  και άρα έχει ανάγκη από  βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

 

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Αν είναι στις προθέσεις του να εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο τα απορριφθέντα επενδυτικά σχέδια στον κλάδο των αροτραίων καλλιεργειών των αγροτών της Περιφέρειας ΑΜΘ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό