Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γνωστές σοκολάτες λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γνωστές σοκολάτες λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για δεκάδες ύποπτες περιπτώσεις σαλμονέλας που συνδέονται με την κατανάλωση σοκολάτας σε ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε ανακλήσεις προϊόντων Kinder.

Αρχικά, η εταιρεία Ferrero ανακάλεσε σοκολατένια αυγά Kinder Surprise την αγορά σε Βρετανία και Ιρλανδία, αναφέροντας ότι γίνεται για προληπτικούς λόγους. Ο ιταλικός όμιλος ζαχαροπλαστικής ανακοίνωσε την Τετάρτη (6/4) ότι κανένα προϊόν Kinder που κυκλοφόρησε στην αγορά δεν βρέθηκε θετικό σε σαλμονέλα.

«Το ξέσπασμα περιστατικών σαλμονέλας χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών που νοσηλεύονται, ορισμένα με σοβαρά κλινικά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια», ανακοίνωσε δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Δεν έκανε αναφορά στη Ferrero ή σε άλλη εταιρεία στην ανακοίνωση, αλλά προειδοποίησε ότι τα αναφερόμενα κρούσματα αφορούσαν κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών.

Το ECDC ανέφερε στη συνέχεια ότι εμπλέκονται σοκολατένια αυγά Kinder, αλλά δεν διευκρίνισε εάν το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά αυτά τα προϊόντα.

Η ελβετική Nestle δήλωσε ότι δεν είχε ανακαλέσει κανένα προϊόν από την αγορά, ενώ και η Lindt & Sprunegli δήλωσε ότι δεν την αφορά η τρέχουσα υγειονομική κρίση.

Η Βρετανία έχει τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών. Εκεί καταγράφονται 63 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 5 Απριλίου, όπως ανέφερε το ECDC.

Σύμφωνα με το ECDC άλλες χώρες με πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία.

Ο οργανισμός υγείας της ΕΕ είπε ότι διερευνά, μαζί με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), 134 επιβεβαιωμένες ή πιθανές περιπτώσεις σαλμονέλας.

Οι ανακλήσεις προϊόντων έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Βρετανία.

 

Ανάκληση προϊόντων Kinder ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ

Νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (6/4), ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι ανακαλούνται από την αγορά προϊόντα της Kinder και κάλεσε τους πολίτες να μην καταναλώσουν εάν τα έχουν στην κατοχή τους.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με την προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων Kinder Schokobons των 46 gr & 125 gr και Kinder Surprise maxi των 100 gr, λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας.

Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες των ανωτέρω προϊόντων να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας «Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com.

Σχετικά με την προληπτική ανάκληση των εν λόγω προϊόντων ο ΕΦΕΤ έχει ενημερωθεί και από την επιχείρηση Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό