Ο περισσότερος ύπνος βοηθά στην απώλεια βάρους

Ο περισσότερος ύπνος βοηθά στην απώλεια βάρους

Ο περισσότερος ύπνος μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για απώλεια των περιττών κιλών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η προσθήκη περίπου μίας ώρας ύπνου ανά νύχτα «κόβει» περίπου 270 θερμίδες από την καθημερινή διατροφή των ανθρώπων – που ισοδυναμεί με περίπου τρία σοκολατένια χωνευτικά μπισκότα.

Σε διάστημα τριών ετών, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια βάρους 26 κιλών – απλώς με τον ύπνο περισσότερο, είπαν οι ερευνητές.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο θέλησε να εξετάσει πώς αλληλεπιδρά ο ύπνος με την παχυσαρκία και έτσι πραγματοποίησε μια κλινική δοκιμή με 80 ενήλικες.

Γράφοντας στο περιοδικό Jama Internal Medicine, ανακάλυψαν ότι νέοι, υπέρβαροι ενήλικες που συνήθως κοιμόντουσαν λιγότερες από 6,5 ώρες τη νύχτα, μπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον 1,2 ώρες ύπνου τη νύχτα μετά από συμβουλές για τη βελτίωση των συνηθειών ύπνου τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο περισσότερος ύπνος μείωσε τη συνολική πρόσληψη των ανθρώπων κατά μέσο όρο 270 θερμίδες την ημέρα, με μερικούς ανθρώπους να καταναλώνουν 500 λιγότερες θερμίδες.

Η Δρ Έσρα Τασάλι , από το κέντρο ύπνου του Πανεπιστημίου του Σικάγο, είπε ότι η μελέτη δεν είχε σκοπό να εξετάσει την απώλεια βάρους. «Αλλά ακόμα και μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, έχουμε ποσοτικοποιήσει στοιχεία που δείχνουν μείωση της πρόσληψης θερμίδων και αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο – η θερμιδική πρόσληψη είναι μικρότερη από τις θερμίδες που καίγονται», είπε.

«Εάν οι υγιεινές συνήθειες ύπνου διατηρηθούν για μεγαλύτερη διάρκεια, αυτό θα οδηγήσει σε κλινικά σημαντική απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

«Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σκληρά για να βρουν τρόπους να μειώσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη για να χάσουν βάρος – λοιπόν, απλώς κοιμάστε περισσότερο, μπορεί να μπορέσετε να τη μειώσετε σημαντικά».

Η μελέτη δεν προσπάθησε να περιορίσει τη διατροφή των ανθρώπων. Αντίθετα, κοιμόντουσαν στα δικά τους κρεβάτια, παρακολουθούσαν τον ύπνο τους με φορητές συσκευές και κατά τα άλλα ακολούθησαν έναν κανονικό τρόπο ζωής χωρίς οδηγίες για δίαιτα ή άσκηση.

«Οι περισσότερες άλλες μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα στα εργαστήρια είναι βραχύβιες, για μερικές ημέρες, και η πρόσληψη τροφής μετριέται από την ποσότητα που καταναλώνουν οι συμμετέχοντες από μια προσφερόμενη δίαιτα», είπε η ίδια.

Για να παρακολουθήσουμε πόσες θερμίδες κατανάλωναν οι άνθρωποι, χρησιμοποιήθηκε μια κλινικά αποδεδειγμένη μέθοδος που εξέταζε τις αλλαγές στα αποθέματα ενέργειας των ανθρώπων.

Αυτό το τεστ που βασίζεται στα ούρα περιλαμβάνει ένα άτομο που πίνει νερό στο οποίο τόσο τα άτομα υδρογόνου όσο και τα άτομα οξυγόνου έχουν αντικατασταθεί με λιγότερο κοινά, αλλά φυσικά απαντώμενα, σταθερά ισότοπα που είναι εύκολο να εντοπιστούν.

Η Δρ Τασάλι τόνισε επίσης ότι ο περιορισμός της χρήσης συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα πριν τον ύπνο βοήθησε τους ανθρώπους να κοιμούνται περισσότερο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό