Ο σεισμός Τουρκίας- Συρίας μετακίνησε την πλάκα της Ανατολίας περίπου 10 μέτρα!

Ο σεισμός Τουρκίας- Συρίας μετακίνησε την πλάκα της Ανατολίας περίπου 10 μέτρα!

Μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Καχραμανμαράς στην Τουρκία, μία ημέρα μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν δέκα επαρχίες της χώρας στα σύνορα με τη Συρία και κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. 

Ο μετασεισμός είχε εστιακό βάθος 11,4 χιλιόμετρα και είναι ο 422ος που σημειώνεται. Μέχρι στιγμής, ο μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν 7,6 Ρίχτερ με επίκεντρο το Ελμπιστάν.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, κοντά στους 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ανυπολόγιστοι είναι τραυματισμένοι.

Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα ανατολικά ως αποτέλεσμα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία, όπως δήλωσε ο Ιταλός σεισμολόγος, Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV).

Μιλώντας στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, τόνισε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι 10 μέτρα.

«Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.

Από την πλευρά της, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.

«Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε. Οι τουρκικές αρχές λένε ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί στην περιοχή που εκτείνεται από τα Άδανα στα δυτικά μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων και από τη Μαλάτια στα βόρεια μέχρι το Χατάι, που απέχει 300 χιλιόμετρα, στα νότια.

 Η κακοκαιρία και οι κατεστραμμένοι δρόμοι που μέχρι χθες συνέδεαν τις πόλεις όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι δυσχεραίνουν την πρόσβαση. Είναι επίσης δύσκολο να γίνει μια ακριβής εκτίμηση της καταστροφής και να σχεδιαστεί η αποστολή βοήθειας.

Πηγή: dete.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό