Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζει τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζει τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας

Παράδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης, ανεξάρτητα από τη θρησκεία που έχει ο καθένας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, τον Ίασμο Ροδόπης και δεσμεύτηκε πώς το κόμμα του στηρίζει και θα στηρίζει τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας.

«Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ στον Ίασμο και να συνομιλώ με τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για μία καλύτερη ζωή, αλλά και να πω ότι είναι πολύ μεγάλη μου χαρά γιατί βρίσκομαι σε έναν τόπο που αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης, ανεξάρτητα από τη θρησκεία και τις απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους κατοίκους του Ιάσμου που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία για να τον ακούσουν και να συνομιλήσουν μαζί του.

«Δίνουμε το παράδειγμα ότι μπορούμε μέσα από την ενότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, να πάμε πιο μπροστά, να προκόψουμε», τόνισε και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριζε και θα στηρίζει τις πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενισχυθεί στον τόπο μας η ισοπολιτεία, η ισονομία και η κοινωνική συνοχή. Πολύ περισσότερο τώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι ξανά με μία μεγάλη οικονομική κρίση, οφείλουμε να στηρίξουμε τις δημοκρατικές αυτές μεταρρυθμίσεις. Και οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά, όχι πίσω στα λάθη του παρελθόντος, λάθη τα οποία δημιούργησαν έριδες και διχόνοιες κι έδωσαν το δικαίωμα σε τρίτες δυνάμεις να μπουν στα εσωτερικά της χώρας μας. Είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες και έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα. Αντιμετωπίζουμε τις ίδιες δυσκολίες και οφείλει η Πολιτεία και η κάθε κυβέρνηση να μας αντιμετωπίζει ενιαία».

Ακολούθως ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε όσα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μουσουλμανική μειονότητα και είπε ενδεικτικά: «Εμείς, ως κυβέρνηση, πήραμε σημαντικές πρωτοβουλίες, κυρίως για να ενισχύσουμε κάτι που κατά την άποψή μου είναι ίσως το πιο σημαντικό, τη δυνατότητα όλα τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο και να τελειώνουν το σχολείο, να σταματήσουμε δηλαδή τη μαθητική διαρροή, ιδίως στις περιοχές της μουσουλμανικής μειονότητας εδώ στη Θράκη. Και κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις και για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου και των υποδομών σε μειονοτικά σχολεία, όπως το γυμνάσιο και το λύκειο της Ξάνθης. Και σε ιδιωτικά μειονοτικά σχολεία, αλλά και στα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά, με την εφαρμογή, για παράδειγμα, του θεσμού του συνεργάτη εκπαιδευτικού δίπλα στο νηπιαγωγό ή στη νηπιαγωγό για να μιλάνε τα παιδιά τη μητρική τους γλώσσα στο σχολείο και να έχουν τη δυνατότητα της κοινωνικοποίησης, μέτρο που αυτή η κυβέρνηση κατήργησε, δυστυχώς. Όπως, επίσης, προχωρήσαμε και σε μία σειρά άλλες σημαντικές παρεμβάσεις. Το ιστορικό νομοθετικό πλαίσιο για την προαιρετικότητα της Σαρία και τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών. Μέτρα που κατά την άποψή μας εντάσσονταν σε ένα συνολικό πλαίσιο προοδευτικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ειρηνικής συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, την ισονομία και την ισοπολιτεία. Μέτρα που θα αγωνιστούμε να ενισχυθούν και να πολλαπλασιαστούν στο μέλλον».

Τόνισε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα επιμείνει σε μία πολιτική ενίσχυσης των υποδομών στην περιφέρεια, ιδίως σε μειονοτικές περιοχές, όπως σε σχολεία και Κέντρα Υγείας.

«Η πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο και ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα ζωής. Η στήριξη της μειονότητας, η ισονομία και ισοπολιτεία, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Παιδείας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελούν για μας σημαντικές προτεραιότητες, αλλά, βεβαίως, και η αναπτυξιακή πολιτική, η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου για να μπορούν οι κάτοικοι να μένουν εδώ και να μη φεύγουν μετανάστες, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Να γυρίσουν στα χωριά τα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό, να κερδίσουμε μυαλά, να κερδίσουμε νέους ανθρώπους δίνοντας τους σιγουριά προστασία και προοπτική», επισήμανε.

Στον Ίασμο ζουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Στον κεντρικό δρόμο, λίγο πριν την πλατεία, τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου, Νατάσα Γκάρα, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Δώρα Αυγέρη, στελέχη και φίλοι του κόμματος και πολλοί κάτοικοι.

Στη διαδρομή μέχρι την πλατεία ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε μαθητές που συγκεντρώθηκαν στα κάγκελα του σχολείου για να τον δουν, συνομίλησε με τον δήμαρχο και κατοίκους, όπως και με μία ομάδα νέων γυναικών που είχαν φύγει στο εξωτερικό, αλλά επέστρεψαν στον Ίασμο και τώρα ζουν και εργάζονται εδώ.

Ο δήμαρχος του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα και μαζί με τους βουλευτές και κατοίκους κάθισαν κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία και συνομίλησαν για αρκετή ώρα.

EfSyn

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό