Όχι άλλο κάρβουνο….

Όχι άλλο κάρβουνο….

Όχι άλλο κάρβουνο….

Κάπως έτσι, σαν τον Κούρκουλο θα αναφωνούμε σε λίγο, ακούγοντας τον πρωθυπουργό άλλοτε να φορολογεί κατά 90% τα υπέρ κέρδη των παρόχων ενέργειας, άλλοτε να βάζει πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου, άλλοτε να σκάβει για αέριο και άλλοτε να, σαν τον Ποπολάρο, να τα βάζει με την πλουτοκρατία. Όλα αυτά με το δυνητικό μόριο «θα», το οποίο στην γλώσσα των πολιτικών, ιδίως του Μητσοτάκη, δείχνει πόσο ενδιαφέρονται για τον κόσμο. Όλο «θα» και όλο ψέματα. Η κρίση στην ενέργεια ξεκίνησε από νωρίς το φθινόπωρο, οπότε ξεκίνησε και η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Έγραφε τότε ο Ποπολάρος, ότι χαζοί είναι οι πάροχοι να μειώσουν την τιμή αφού το κράτος τους πληρώνει… Και όντως, έχουμε στην Ελλάδα, μήνες τώρα, την ακριβότερη τιμή, κατά 50 έως 100% σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τούτο διότι, αν και όλοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, η χώρα μας έφτασε να παράγει ρεύμα κατά 50% με αέριο. Έτσι, γιατί θα σώσουμε τον κόσμο, εμείς, την ώρα που Γερμανία και Πολωνία πήραν παράταση για τους δικούς τους λιγνίτες. Και μόνο η ανακοίνωση για επιδότηση 72 ευρώ τον Απρίλιο, δείχνει που θα φτάσει η τιμή του ρεύματος. Δείχνει ποιο θα είναι το εύρος των αυξήσεων στην αγορά, δείχνει πως αν αυτό συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι, κανόνι θα βροντήξουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Ευχή μας, να μην έχουμε την κατάληξη στην ταινία με τον Κούρκουλο, όπου η συνέχιση της τροφοδοσίας με κάρβουνο, έφερε την βύθιση του σαπιοκάραβου.

Παντού υψώνεται ένας τοίχος.

Και ενώ ο κόσμος καίγεται, στην Ελλάδα, τα κανάλια της επαρχίας της Αθήνας συνεχίζουν το σήριαλ Πισπιρίγκου. Σε διακαναλική κάλυψη και όλη την ημέρα, από τις εκπομπές σκουπίδια, μέχρι τα λεγόμενα δελτία ειδήσεων και τις δήθεν ενημερωτικές εκπομπές. Η Ανεξάρτητη αρχή που τα ελέγχει, το ΕΣΡ, θα ασχοληθεί τώρα με εφημερίδες, κατά παράβαση του Συντάγματος, καθώς υπάρχουν κάποιοι που αντιστέκονται ακόμη. Τα κανάλια που φαγώθηκαν να βγάλουν το κατσίκι και το αρνί του Πάσχα στα 13 και 15 ευρώ, την ώρα που ήδη έπαιζαν διαφημίσεις για τιμές μέχρι 10 ευρώ στα σουπερμάρκετ. Αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα, είναι πράγματι των Παθών, αλλά των παθών του λαού. Ενός λαού που σε μεγάλο ποσοστό προσπαθεί να εργαστεί, να παράγει, να ζήσει με αξιοπρέπεια, αλλά βρίσκει τοίχο μπροστά του. Τοίχο στην εκπαίδευση, τοίχο στην κρατική συμπαράσταση, τοίχο στην δημοσιογραφία η οποία όχι απλώς δεν ελέγχει την εξουσία, αλλά είναι πλήρως ελεγχόμενη από αυτήν, τοίχο από τον πολιτικό κόσμο, ακόμη και της αυτοδιοίκησης. Να ρίξουμε τον τοίχο; Μα πότε άλλοτε το κάναμε στην Ελλάδα, για να το κάνουμε και τώρα; Και όσοι το επιχείρησαν, χλευάστηκαν, βρήκαν μπροστά τους το κράτος στην σκληρότερη του μορφή, μέχρι που συμβιβάστηκαν ή τα παράτησαν.

Σαν πολύ φιλοναζί δεν είναι οι Δυτικοί…

Τελικά, φιλοναζί ήταν και είναι οι περισσότεροι ευρωπαίοι και δεν το …ήξεραν. Τους Γερμανούς ναζί τους πολέμησαν σε ένα παιχνίδι παγκόσμιας εξουσίας. Σήμερα στέκονται αλληλέγγυοι σε ένα κρατικό ναζιστικό μόρφωμα, την Ουκρανία, το οποίο προκάλεσαν οι Δυτικοί, το γιγάντωσαν, του έδωσαν φρούδες ελπίδες και υποσχέσεις και τελικά τους άφησαν στην μοίρα τους, απλά βοηθώντας τους για να σκοτώνουν Ρώσους. Σλάβοι εναντίον Σλάβων, , οι λαοί των υπάνθρωπων για τους Αγγλοσάξονες και τους Τεύτονες. Το ίδιο είχαν κάνει και με την Σερβία. Και αυτοί σλάβοι είναι… Αν χρειαστεί θα το κάνουν και με άλλα κράτη σλάβων. Από κοντά και εμείς, η επίσημη Ελλάδα, καθώς η πλειοψηφία, ο λαός, πάντα τον πολέμησε το ναζισμό και τον φασισμό. Και πάντα βρισκόταν να έχει στον σβέρκο τους κοτζαμπάσηδες. Από την άλλη πλευρά, λες και η Δύση δεν είδε την Αναγέννηση, απλώς την προσπέρασε και συνέχισε στον Μεσαίωνα, απλά με καλύτερη ζωή.

Από τα 30 αργύρια στα 200 ευρώ

Μέρες που είναι, έδωσε η κυβέρνηση 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους 200 ευρώ για να κάνουν Πάσχα. Σε αυτούς που πανυγηρίζουν αν τους έρθει έναντι λογαριασμός ρεύματος 200 ευρώ, ενώ σκέφτονται με τρόμο τι τους περιμένει, αν ο εκκαθαριστικός έρθει 700 ευρώ. Οι άλλοι, με 30 αργύρια την έκανα την δουλειά τους. Αν και αυτός που τα πήρε, στο τέλος, τέλος έβαλε στην ζωή του. Για να δούμε, όσοι πάρουν τα διακόσια θα τα θεωρήσουν αληθινό βοήθημα ή κοροϊδία; Όπως και να τα θεωρήσουν όμως, που να βρουν την δύναμη να αντιδράσουν, έστω και στην κάλπη. Έχουν άλλες επιλογές;

 

Θα ζούμε με τις λακκούβες;

Από πόλη του πολυπολιτισμού, καταλήγουμε πόλη της πολυλακκούβας. Δεν μας φτάνουν οι δικές μας, οι ντόπιες, μας ήρθαν και οι «εισαγόμενες», αυτές που αποκτήσαμε από το έργο του φυσικού αερίου. Αλλού βομβαρδίζουν, αλλού, σε μας, οι δρόμοι μας μοιάζουν βομβαρδισμένοι και μάλιστα, σε καιρό ειρήνης. Δεν το χειρίστηκε καλά η δημοτική αρχή. Το έχουμε γράψει και προ μηνών, το έργο του φυσικού αερίου δεν είναι δικό της, αλλά η πόλη είναι δική μας. Η καταστροφή των δρόμων πρέπει να διορθωθεί. Δεν γίνεται να ζούμε με λακκούβες. Και άντε για τις δικές μας, διαχρονικά δείχνουμε μια ανοχή, να μην μας μείνουν και όσες αποκτήσαμε τελευταία.

Οι μιλιόροι αουγκούρι, κρόνια πολλά!

Ε, ναι, δεν το ξέχασε ο Ποπολάρος να σας ευχηθεί για την μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Το Πάσχα έφθασε, μια ανάπαυλα στον ορυμαγδό του κακού μας του καιρού. Για πολλούς είναι μια εικονική ανάπαυλα, χωρίς λεφτά, χωρίς δουλειά, χωρίς… Είναι όμως η γιορτή της ανάστασης, της αναγέννησης, της ελπίδας. Και είναι μόνο η ελπίδα που μας έμεινε, αν και αυτή στο τέλος «πεθαίνει». Προσοχή στην μετάφραση των ευχών, «οι μιλιόροι» είναι οι καλύτερες, «αουγκούρι» είναι οι ευχές. Να μην διαβαστεί «αγγούρι», αν και εκεί που έχει πάει η τιμή του και το αγγούρι, με ευχές μόνο μπορείς να ελπίζεις πως θα το αγοράσεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό