Οδηγός αποζημιώσεων από την κακοκαιρία «Ελπίς»

Οδηγός αποζημιώσεων από την κακοκαιρία «Ελπίς»

Με την κακοκαιρία «Ελπίς» να εξασθενεί και τα χιόνια να υποχωρούν οι κάτοικοι των πόλεων που χτυπήθηκαν από αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο αρχίζουν να κάνουν το απολογισμό των καταστροφών που σημειώθηκαν και της ταλαιπωρίας που έζησαν.

γράφει ο Νίκος Μωράκης

 

Δέντρα (κυρίως κλαδιά) έπεσαν σε σταθμευμένα οχήματα, αυλές σπιτιών και δρόμους, οχήματα ακινητοποιήθηκαν και συγκρούστηκαν μεταξύ τους λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων, επιβάτες εγκλωβίστηκαν σε δρομολόγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και χιλιάδες οδηγοί αποκλείστηκαν στον αυτοκινητόδρομο της Αττικής οδού με τις ιστορίες των ανθρώπων να βγαίνουν καθημερινά στα social media και την τηλεόραση δημιουργώντας αίσθηση & προβληματισμό.

Αποτέλεσμα των όσων εξελίχθηκαν, η κυβέρνηση με τις διαχειρίστριες εταιρείες υποσχέθηκαν αποζημιώσεις στον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε καθώς και πλήρης έρευνα για τα αίτια, τα λάθη και τις ευθύνες των όσων διαδραματίστηκαν.

Παρακάτω ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αποζημιώσεις που σχετίζονται από την κακοκαιρία «Ελπίς» και πως μπορεί ο κόσμος να απαιτήσει αξιώσεις για της ζημιές που έχουν προκληθεί στην περιουσία του (κινητή & ακίνητη).

 

Αποζημιώσεις Αττικής Οδού  

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, όσοι οδηγοί εγκλωβίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο θα λάβουν παροχή ύψους 2.000 ευρώ για την ταλαιπωρία που υπέστησαν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνουν το δικαίωμά τους να κινηθούν νομικά κατά της εταιρείας σε περίπτωση που το επιθυμήσουν. Σε περίπτωση που έχει προκληθεί και τροχαίο ατύχημα εντός του αυτοκινητοδρόμου, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να τρέξουν κανονικά την όλη διαδικασία δήλωσης του περιστατικού προκειμένου να ενεργοποιηθεί «φιλικός διακανονισμός».

 

Αποζημιώσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή, η εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμφώνησε να δοθεί αποζημίωση ύψους 1.000 ευρώ στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών 885 Καλαμπάκα – Αθήνα, I/C 54 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) & I/C 57 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα).

 

Αποζημιώσεις από κλαδιά & δέντρα

Σε περίπτωση που κλαδί δέντρου, κορμός δέντρου ή κάποιο άλλο φερτό υλικό προκάλεσε ζημιά στο όχημά σας, αποτέλεσμα της ισχυρής χιονόπτωσης, τότε:

  • με την κάλυψη έναντι φυσικών φαινομένων από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματός σας μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση αποκατάστασης.
  • Αν δεν έχετε τη συγκεκριμένη κάλυψη αλλά έχετε την κάλυψη θραύσης κρυστάλλων τότε μπορείτε να αντικαταστήσετε μέσω του συμβολαίου σας ζημιές μόνο στα κρύσταλλα του οχήματος.
  • Τέλος, αν έχετε μικτή ασφάλιση, τότε με κάποια προκαθορισμένη απαλλαγή, η ασφαλιστική σας θα καλύψει τις ζημιές.

Αν στο συμβόλαιό σας δεν έχετε καμία από τις παραπάνω καλύψεις τότε η ασφαλιστική σας εταιρεία δεν είναι υπεύθυνη για τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας και θα πρέπει να απευθυνθείτε στο δήμο ή την περιφέρεια για να απαιτήσετε σχετική αποζημίωση αναφορικά με τις ευθύνες που φέρουν για τη συντήρηση των δέντρων.

 

Σύγκρουση λόγω ολισθηρότητας του δρόμου

Σε περίπτωση που λόγω της ισχυρής χιονοθύελλας και της χιονόπτωσης τρακάρατε ή σας τράκαραν τότε ισχύει ή ίδια διαδικασία που ισχύει υπό κανονικές συνθήκες και στα όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Καλείτε την φροντίδα ατυχήματος και την αστυνομία για να καταγράψουν το γεγονός και ανταλλάσσετε στοιχεία. Αν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ή του μεγάλου φόρτου εργασίας από την πλευρά των εταιρειών οδικής βοήθειας τα συγκεκριμένα εικοσιτετράωρα η φροντίδα ατυχήματος ή η αστυνομία δεν μπορούσε να έρθει στο σημείο για καταγραφή του συμβάντος τότε οφείλατε να ανταλλάξετε στοιχεία με το όχημα ή οχήματα που ενεπλάκησαν μαζί σας στο τροχαίο και να τραβήξετε σχετικές φωτογραφίες ως αποδεικτικά στοιχεία (τα οποία θα σας χρειαστούν στην πορεία για να κάνετε τη δήλωσή σας σε δεύτερο χρόνο σε επικοινωνία με τον ασφαλιστικό σας πράκτορα ή μεσίτη. Πολλές Ασφαλιστικές εταιρείες δίνουν την δυνατότητα ετεροχρονισμένης δήλωσης).

Αν πάλι είχατε μαζί σας φόρμες «φιλικής δήλωσης» τότε μπορείτε να τις συμπληρώσετε μαζί με τους λοιπούς εμπλεκόμενους για να καταγραφεί το περιστατικό. Αν πάλι λόγω της σύγχυσης που επικρατούσε στους δρόμους εκείνα τα εικοσιτετράωρα, δεν τα «βρίσκετε» με τους ή τον εμπλεκόμενο οδηγό – ως προς το ποιος φέρει ευθύνη για το τρακάρισμα – τότε ενεργοποιείτε η κάλυψη νομικής προστασίας η οποία και αναλαμβάνει την όλη νομική διευθέτηση της υπόθεσης.

www.insurancedaily.gr

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό