
Οδηγός για να φτιάξετε σπιτικό πελτέ, σάλτσα και τσάτνεϊ ντομάτας
Μπορεί η μοναδική γεύση της καλοκαιρινής ντομάτας να γίνει ακόμα πιο έντονη και απολαυστική; Η απάντηση είναι ναι — και το καλύτερο είναι πως μπορείτε να τη διατηρήσετε φρέσκια στο ψυγείο σας όλο το χρόνο! Οι ντομάτες του καλοκαιριού ξεχωρίζουν για τη γλύκα και το άρωμά τους, που συχνά ξυπνούν αναμνήσεις από παιδικά χρόνια, όταν απολαμβάναμε ντοματοσαλάτες φτιαγμένες με ντομάτες από τον κήπο των παππούδων.
Για να φέρουμε αυτή τη γεύση στο τραπέζι μας ακόμα και εκτός εποχής, πρέπει να την επεξεργαστούμε, να την πυκνώσουμε και να την αποθηκεύσουμε σε βάζα — όχι ένα, αλλά τρία διαφορετικά, που θα συνοδεύσουν με ξεχωριστό τρόπο μαγειρευτά πιάτα, ζυμαρικά ή ακόμα και μια φέτα φρέσκο ψωμί.
Τσάτνεϊ ντομάτας
Χρόνος προετοιμασίας: 5΄
Χρόνος βρασμού: 25΄
Δυσκολία: εύκολη
Υλικά για 2 μεσαία βάζα:
-
1 κιλό ντομάτες
-
650 γρ. καστανή ζάχαρη
-
500 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
-
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
-
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-
1 κόκκινη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
-
1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ
-
1 κ.γ. αλάτι
-
150 γρ. ξίδι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, τις βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι το μείγμα να πήξει και να δέσει καλά. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα γεμίζοντας τα μέχρι πάνω.
Πελτές ντομάτας
Χρόνος προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος βρασμού: 1½ ώρα
Δυσκολία: εύκολη
Υλικά για 2 μικρά βάζα:
-
2 κιλά ντομάτες πομοντόρια
-
1 κ.σ. αλάτι
-
Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους. Βράζουμε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και ετοιμάζουμε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Ζεματίζουμε τις ντομάτες για μισό λεπτό και τις βουτάμε αμέσως στο παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Αφαιρούμε τις φλούδες και κόβουμε τις ντομάτες στη μέση για να βγάλουμε τα σπόρια. Πολτοποιούμε τη σάρκα στον πολυκόφτη, ανακατεύοντας τμηματικά για πιο λείο αποτέλεσμα. Μεταφέρουμε τον πολτό σε κατσαρόλα, προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε δυνατά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα μέχρι να πήξει ο πελτές. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, προσθέτουμε στην επιφάνεια λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε καλά. Αφήνουμε τα βάζα ανάποδα να κρυώσουν.
Σάλτσα ψητής ντομάτας
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 30΄
Δυσκολία: εύκολη
Υλικά για 2 βάζα:
-
2 κιλά ντομάτες πομοντόρια
-
4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες με τη φλούδα
-
2 κ.σ. αλάτι
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
50 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
-
2 κ.σ. πετιμέζι
-
4 κλωναράκια θυμάρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση. Απλώνουμε αλάτι και πιπέρι σε μεγάλο ταψί και τοποθετούμε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και περιχύνουμε με το λάδι, το ξίδι και το πετιμέζι. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα οι φλούδες. Αφαιρούμε προσεκτικά τις φλούδες, το σκόρδο και το θυμάρι, μεταφέρουμε τις ντομάτες με τα υγρά τους σε μπολ και τις πολτοποιούμε ελαφρώς με ραβδομπλέντερ. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα μέχρι πάνω με τη σάλτσα.
Με αναφορές:tovima.gr/Επιμέλεια:ΜΚΜ