Οι αυξήσεις στο ρεύμα περνάνε στους αγρότες και από εισφορές ΤΟΕΒ

Οι αυξήσεις στο ρεύμα περνάνε στους αγρότες και από εισφορές ΤΟΕΒ

«Ηλεκτροσόκ» προκαλούν στους παραγωγούς οι λογαριασµοί ρεύµατος που έχουν αρχίσει να φτάνουν στα χέρια τους τις τελευταίες µέρες από τη ∆ΕΗ και αφορούν τις χρεώσεις για τη λειτουργία ποµονών άρδευσης.

 

Οι αυξήσεις στο ρεύμα περνάνε στους αγρότες και από εισφορές στους ΤΟΕΒ, ηλεκτροσόκ από  τους λογαριασμούς

Τα ποσά που αντικρίζουν είναι «φουσκωµένα», σε σηµείο «παραζάλης» µε κύριο «υπεύθυνο» τη ρήτρα αναπροσαρµογής, που αντιστοιχεί στις περισσότερες περιπτώσεις περίπου το 1/3 της συνολικής χρέωσης. Σε ανάλογα δυσµενή θέση θα περιέλθουν, όµως, και όσοι αγρότες που εξυπηρετούνται από τους ΤΟΕΒ, καθώς η ισχυρή πίεση που ασκείται από τις ανατιµήσεις στην ενέργεια, φέρνει αυξήσεις – «φωτιά» και στις εισφορές ανά στρέµµα, ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου του 2022.

«Είναι ένας σύγχρονος κεφαλικός φόρος στο αγροτικό ρεύµα. Μιλάµε για κανονική δίωξη των παραγωγών», ανέφερε στην Agrenda o Γιώργος Καραγκιοζόπουλος, αγρότης από τη Μελίκη Ηµαθίας, ο οποίος ακόµη δεν µπορεί να συνέλθει από το «σοκ» που υπέστη όταν είδε το λογαριασµό της ∆ΕΗ για µία από τις τρεις ποµόνες που διατηρεί για να αρδεύει τις καλλιέργειές του.

«Βλέπω τα νούµερα και έχω λαχταρήσει. Ο συνολικός λογαριασµός που µου ήρθε είναι 2.921 ευρώ και από αυτά τα 1.040 ευρώ, είναι η ρήτρα αναπροσαρµογής, το νέο φασούλι µε το οποίο επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ανάλογα δυσάρεστες εκπλήξεις δέχονται και οι άλλοι παραγωγοί στην περιοχή, που διαθέτουν γεωτρήσεις.

Σύµφωνα µε το συνοµιλητή µας οι αυξήσεις είναι υπέρογκες και για τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών, υπάρχει αδυναµία πληρωµής της οφειλής τους. «Εδώ είχαµε επιδοτούµενο το αγροτικό ρεύµα και αγκοµαχούσαµε να το πληρώνουµε, πόσω µάλλον τώρα, που τα ποσά έχουν εκτοξευτεί. ∆ηλαδή, τί κάνουν; Μας δίνουν µια έκπτωση από τη µια πλευρά και µας την παίρνουν τρεις φορές επάνω από την άλλη;», διερωτήθηκε ο αγανακτισµένος παραγωγός, σηµειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει στήριξη.

Για τροµερά υψηλά κόστη, µιλά και ο Τάσος Λιολιόπουλος παραγωγός από την περιοχή. «Οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητα µεγάλες. Μιλάµε για νούµερα που πραγµατικά ζαλίζουν. Μ’ αυτά τα δεδοµένα για να µπορέσει κάποιος να αρδεύσει επαρκώς την καλλιέργειά του, είτε πρόκειται για βαµβάκι, είτε για φρούτα, το κόστος από τα 30-40 ευρώ το στρέµµα που ήταν ως τώρα, θα ξεπεράσει τα 60 ευρώ το στρέµµα, µεσοσταθµικά για τα επιφανειακά ύδατα. Γιατί αν µιλάµε για τα υπόγεια που πρέπει να αντληθούν, εκεί πραγµατικά θα είναι να παρατήσεις το χωράφι», µας είπε ο κ. Λιολιόπουλος, επισηµαίνοντας πως «οµοίως ακριβά στοιχίζει πλέον και το πετρέλαιο».

Ανήσυχος δηλώνει κι ο παραγωγός κηπευτικών Γιώργος Κατσικίνης από την Επανοµή Θεσσαλονίκης. «Σε εµάς οι λογαριασµοί δεν έχουν έρθει ακόµη, παρότι θα έπρεπε να τους έχουµε παραλάβει πριν από 1-2 µήνες. Φοβάµαι πως κάτι µαγειρεύουν και θα µας έρθει καµιά µεγάλη κατραπακιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο συνοµιλητής µας.

Μέχρι τώρα ο κ. Κατσικίνης, που καλλιεργεί γύρω στα 40 στρέµµατα υπαίθρια και θερµοκηπιακά κηπευτικά, πληρώνει το χρόνο γύρω στα 5.000 – 6.000 ευρώ για αγροτικό ρεύµα, αλλά όπως σηµειώνει «αν πάµε στα 8.000 -9.000 ευρώ το χρόνο, είναι να το κλείσουµε το µαγαζί ή να δουλεύουµε για τη ∆ΕΗ και την Εφορία».

Η «µπάλα» ωστόσο, αναπόφευκτα θα πάρει και τους παραγωγούς οι οποίοι εξυπηρετούνται από τους ΤΟΕΒ, καθώς οι αυξήσεις στο ρεύµα θα µετακυλιστούν και σε εκείνους, προκαλώντας ντόµινο. «Με αυτά που συµβαίνουν στις αυξήσεις του ρεύµατος είναι λογική εξέλιξη να πάµε και σε αυξήσεις των εισφορών στους ΤΟΕΒ», σηµειώνει ο πρόεδρος του Οργανισµού ΤΟΕΒ Βασίλης Κανάκας, για να προσθέσει πως είναι µια γενικευµένη τάση, αλλά στο κατά πόσο µεγάλη θα είναι η αύξηση, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις αρχές του χρόνου.

«Σκεφτόµαστε να πάµε σε αυξήσεις για την επόµενη σεζόν. Φέτος ήταν η χειρότερη χρονιά, µε το κόστος να αυξάνει στα 180.000 ευρώ, από τα περίπου 150.000 ευρώ πέρυσι. Η πρόταση που συζητάµε, αλλά µένει να αποφασιστεί και από τη γενική συνέλευση, είναι να πάµε από 28 ευρώ το στρέµµα που βρίσκεται σήµερα η εισφορά, στα 40 ευρώ το στρέµµα, για να ανταπεξέλθουµε στις υποχρεώσεις µας», είπε ο πρόεδρος του τοπικού ΤΟΕΒ Πρέσπας, Μιχάλης Ναλµπαντίδης.

Υποχρεωµένοι να πάνε σε αυξήσεις εισφορών, δηλώνουν και από τον ΤΟΕΒ Γιαννιτσών, όπου η άρδευση γίνεται µε κλειστό υπόγειο δίκτυο. «Λόγω των αυξήσεων της ∆ΕΗ, αλλά και της εκτεταµένης χρήσης του δικτύου, συνεπεία των καυσώνων που είχαµε το καλοκαίρι, το κόστος ανέβηκε στα 700.000 ευρώ, από τα 500.000 ευρώ πέρυσι. Άρα πρέπει να ανεβάσουµε και εµείς το κόστος εισφοράς για να καλύψουµε τις ανάγκες µας», σηµειώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιαννιτσών, Νίκος Κουµαρτζούδης. Σύµφωνα µε τον ίδιο αποφάσεις θα ληφθούν την άνοιξη, αλλά «για να µπορέσουµε να ανταπεξέλθουµε, το λιγότερο απαιτείται να αυξηθεί η εισφορά κατά 3-4 ευρώ το στρέµµα, από τα 24 ευρώ, που τιµολογείται σήµερα. Το κακό είναι πως οι αυξήσεις αυτές θα έρθουν να προστεθούν σε εκείνες στα λιπάσµατα, τους σπόρους και τα σκευάσµατα, που θα διπλασιάσουν το κόστος παραγωγής και δεν ξέρω πώς θα καλλιεργήσει ο κόσµος».

Αυξήσεις που µπορεί να είναι µεγάλες εάν δεν δοθεί κάποια επιδότηση στο αγροτικό ρεύµα, προβλέπει και ο Στέργιος Τόπης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σκυλιτσίου στη Βέροια, όπου φέτος η δαπάνη για το ηλεκτρικό του Οργανισµού εκτοξεύτηκε στα 225.000 ευρώ, από τα 145.000 ευρώ πέρυσι. «Κρατούσαµε τις εισφορές µε νύχια και µε δόντια στα 22 ευρώ το στρέµµα, αλλά φέτος δεν θα µπορέσουµε να καλύψουµε το κόστος για τη ∆ΕΗ και για το 2022 υπολογίζουµε να τις αυξήσουµε στα 26-27 ευρώ το στρέµµα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και το ΤΟΕΒ Νησίου, στην Ηµαθία προσανατολίζεται να αυξήσει την εισφορά κατά 1 ευρώ το στρέµµα ενόψει της αρδευτικής σεζόν του 2022, που σηµαίνει πως από τα 25 ευρώ που είναι σήµερα, θα πάει στα 26 ευρώ το στρέµµα, ώστε να αντιµετωπιστούν οι αυξήσεις της ∆ΕΗ, αλλά και της κατανάλωσης νερού, που καταγράφηκε φέτος συνεπεία του καύσωνα. «Μέχρι πέρυσι πληρώναµε γύρω στα 60.000 ευρώ για ρεύµα στη ∆ΕΗ και φέτος το ποσό εκτοξεύτηκε στα 150.000 ευρώ, καθώς το καλοκαίρι το δίκτυο δεν σταµάτησε ούτε µέρα να δουλεύει», ανέφερε ο παραγωγός και µέλος του ∆.Σ. του ΤΟΕΒ Νησίου, Παναγιώτης Μεσαλάς, προβλέποντας πως «όλα τα ΤΟΕΒ θα προβούν σε αυξήσεις για το 2022.

AgroNews/L.Liamis

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό