Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς πατάτες

Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς πατάτες

Το βασανιστικά καυτό καλοκαίρι που έζησε φέτος η Ευρώπη προβλέπεται να οδηγήσει στη μικρότερη σοδειά πατάτας εδώ και χρόνια, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις τιμών για φαγητά όπως το τυλιχτό σουβλάκι.

Οι πατάτες είναι μια από τις καλλιέργειες που πλήγησαν φέτος από τους ασυνήθιστους καύσωνες και τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη εδώ και 500 χρόνια, αναφέρει το Reuters.

Η ανομβρία στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, τις βόρειες χώρες που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής, θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή σε ιστορικό χαμηλό, κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν στην ξηρασία του 2018, προειδοποιούν αναλυτές του συνδέσμου World Potato Markets.

Και αυτό την ώρα που οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια τροφοδοτούν εκτίναξη του πληθωρισμού, ο οποίος έχει φτάσει στην ευρωζώνη το 9%, το μεγαλύτερο επίπεδο εδώ και μισό αιώνα.

Οι εκτιμήσεις για τη φετινή σοδειά είναι προσωρινές και η κατάσταση δεν θα αποσαφηνιστεί πλήρως μέχρι να αρχίσει η συγκομιδή τον Σεπτέμβριο. Οι πρώτες βροχές και η πτώση της θερμοκρασίας ίσως φέρουν ανακούφιση για κάποιους αγρότες, για άλλους όμως η κατάσταση είναι ήδη δραματική.

Στο Γιούλιχ της δυτικής Γερμανίας, ο Έριχ Γκούσεν διαμαρτύρεται ότι η μισή σοδειά του χάθηκε λόγω της ξηρασίας και οι βροχές δεν πρόκειται να βοηθήσουν. «Τίποτα δεν θα συνεχίσει να φυτρώνει εδώ» λέει καθώς επιθεωρεί το ξερό χωράφι του.

Στις 26 Αυγούστου, το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας προειδοποίησε ότι οι προοπτικές για τη σοδειά πατάτας είχαν «επιδεινωθεί δραματικά».

Η Γαλλία επίσης αναμένεται να δεχτεί πλήγμα, με τον σύνδεσμο παραγωγών UNPT να εκτιμά ότι η συγκομιδή θα είναι τουλάχιστον 20% χαμηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο εικοσαετίας.

«Την έλλειψη νερού μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, με το θερμικό στρες όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» λέει ο Τζεφρί Ντεβρί, επικεφαλής του UNTP. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο όσον αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες και τη διάρκειά τους».

Dete.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό