Οι πρώτες ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες Φαναρίου και Αρωγής σηματοδοτούν την έναρξη της τουριστικής σεζόν

Οι πρώτες ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες Φαναρίου και Αρωγής σηματοδοτούν την έναρξη της τουριστικής σεζόν

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

Οι πρώτες ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες Φαναρίου και Αρωγής σηματοδοτούν την έναρξη της τουριστικής σεζόν

Γιατί οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί οι επαγγελματίες της παραλίας – Σε λειτουργία η εφαρμογή «My Coast» για καταγγελίες για κατάληψη παραλιών

Την έναρξη της τουριστικής σεζόν σηματοδοτούν οι πρώτες ομπρέλες και ξαπλώστρες που αναπτύχθηκαν κατά μήκος της παραλιακής ζώνης Φαναρίου και Αρωγής. Οι επαγγελματίες που έχουν φέτος τις άδειες παραχώρησης ανά χείρας θέλουν να αξιοποιήσουν την επισκεψιμότητα, κυρίως από Βαλκάνιους, που παρατηρείται στην περιοχή, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Η κινητικότητα που κατέγραψε ο φακός μας αυτές τις μέρες στην παραλιακή ζώνη, αποδεικνύει ότι κάποιοι βιάζονται να έρθει το καλοκαίρι. Και μπορεί προς το παρόν η κίνηση στο Φανάρι να είναι περιορισμένη, όμως αυτό δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους επαγγελματίες που θέλουν να είναι έτοιμοι να εξυπηρετήσουν όσους θα εξορμήσουν από νωρίς στις θάλασσες. Άλλωστε η περίοδος του Πάσχα είναι μπροστά μας και αν ο καιρός είναι σύμμαχος, τότε δεν είναι απίθανο οι παραλίες να γεμίσουν με κόσμο, αν όχι για μπάνιο στη θάλασσα, τουλάχιστον για μία βόλτα. Μηχανήματα πραγματοποιούν εργασίες πάνω στην άμμο, υπάρχει μέριμνα για την καθαριότητα, ενώ ήδη τουλάχιστον τρεις επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης έχουν μεταφέρει τον εξοπλισμό τους, δηλαδή ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Πάντως φέτος οι επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης θα πρέπει να είναι εξαιρετικά τυπικοί ως προς τον τρόπο διαχείρισης του χώρου που τους έχει διατεθεί για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Και αυτό γιατί πλέον οι πολίτες μπορούν πολύ εύκολα να προχωρήσουν σε καταγγελία για κατάληψη παραλιών από επιχειρήσεις. Και μπορεί τα φαινόμενα αυτά να είναι περιορισμένα στην περιοχή μας, κανείς όμως δεν εγγυάται ότι δε θα συμβούν αν ο ανταγωνισμός ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της αύξησης της τουριστικής κίνησης.

Μέσω της εφαρμογής «MyCoast» οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες, στις οποίες βρίσκονται, τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης και να υποβάλλουν σχετική καταγγελία σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης. Η κυβέρνηση θέτοντας σε λειτουργία το «MyCoast» επιδιώκει να συμβάλλει στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, καθώς και στην οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Συγχρόνως, έχει και θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet, μέσω του App Store σύντομα και μέσω του Play Store και είναι ιδιαίτερα απλή και φιλική.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες:

  • Ανοίγουν την εφαρμογή και ενεργοποιούν το GPS του κινητού τους.
  • Εντοπίζουν την περιοχή ενδιαφέροντος τους στο χάρτη και εμφανίζεται στην οθόνη της συσκευής τους το πολύγωνο της παραχώρησης.
  • Επιλέγοντας το πολύγωνο εμφανίζονται τα στοιχεία της, δηλαδή η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης, χρήση, το εμβαδόν κ.α.
  • Σε περίπτωση που διαπιστώσουν αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορούν μέσω της εφαρμογής να υποβάλουν τις προαναφερόμενες καταγγελίες
  • Προσδιορίζουν το λόγο της καταγγελίας και εισάγουν συνοπτική περιγραφή του προβλήματος.

Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα. Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Επισημαίνεται ότι καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω κινητής συσκευής, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Επιπλέον, μόνο μία καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό