Όλα τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για το ρεύμα

Όλα τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για το ρεύμα

Ένα εθνικό πρόγραμμα στήριξης σε τέσσερα πεδία, που θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, με διπλή κρατική παρέμβαση στη χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας και αναστολή ουσιαστικά της ρήτρας αναπροσαρμογής, ανακοίνωσε σήμερα με μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Σύμφωνα με την «ακτινογραφία» των μέτρων που ανακοινώθηκαν, επιστρέφεται στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων, αναδρομικά από Δεκέμβριο μέχρι Μάιο, με ανώτατο όριο της έκτακτης αποζημίωσης τα 600 ευρώ.

 

Το μέτρο ισχύει για όλους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ και αφορά 9 στα 10 νοικοκυριά. Για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh και για τις μη κύριες κατοικίες.

 

Από τον Ιούλιο θα μπαίνει πλαφόν στη χονδρική (και στην λιανική) τιμή ρεύματος μέσω μηχανισμού με τον οποίο η κυβέρνηση θα καταργήσει έμμεσα και προσωρινά τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στους λογαριασμούς ρεύματος.

 

Επίσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια.

 

Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%, όπως ανακοινώθηκε.

 

Τέλος, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων.

 

Το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό