Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ

Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ

Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ

  • Το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου
  • Να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση το Φράγμα Κομψάτου
  • Να ενταχθεί η καπνοκαλλιέργεια στο Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου σε παρέμβασή του για το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στη Βουλή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, ανέφερε: «Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο αποτελεί πράγματι σημαντική ευκαιρία για να αξιοποιηθούν οι σημαντικοί πόροι της νέας ΚΑΠ ύψους 20 δις, ώστε να μετασχηματιστεί ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής με τη δημιουργία βιώσιμων γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και μάλιστα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους αγρότες. Δυστυχώς όμως, κύριε υπουργέ, το σχέδιο που καταθέτετε δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις αναγκαιότητες και κινδυνεύει να αποτελέσει άλλη μία χαμένη ευκαιρία για τον αγροτικό κόσμο και για την χώρα».

Και συνέχισε απευθυνόμενος στον υπουργό λέγοντας: «Οι γενικοί, σε σωστή κατεύθυνση, στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνονται στο σχέδιο που καταθέτετε, χωρίς από την πλευρά σας να γίνεται σαφές σε ποια κατεύθυνση στοχεύετε να μετασχηματίσετε τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, με τις δράσεις και τα μέτρα που διατυπώνονται και στον πρώτο και στον δεύτερο πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου. Για παράδειγμα δίνετε προτεραιότητα ή όχι στον τομέα της αγροδιατροφής, ώστε να  υπάρχει διατροφική επάρκεια, μία κρίσιμη παράμετρος που αναδείχθηκε από την πανδημία;

Η απροσδιοριστία και οι γενικές αναφορές δεν είναι τυχαίες. Αφήνετε την κατεύθυνση του μετασχηματισμού του πρωτογενούς τομέα να τον διαμορφώσουν αποκλειστικά οι δυνάμεις της αγοράς χωρίς την ύπαρξη πλαισίου εθνικού σχεδίου. Δυστυχώς δε βγάζετε τα σωστά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα που είχαν τα προγραμματικά πλαίσια, που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα. Ενώ στο σχέδιο αναφέρεται ότι διατέθηκε σχεδόν ένα ΑΕΠ της χώρας 200 δις, παραμένουν άλυτα βασικά διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Στην ίδια λογική της γενικότητας κινείστε, είτε από αδυναμία, είτε για να έχετε ελευθερία κινήσεων σε κρίσιμα θέματα που θα επηρεάσουν σημαντικά τη βιωσιμότητα των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Αναφέρω ως παράδειγμα την αναδιανεμητική ενίσχυση, όπου αφήνετε ανοιχτό το ύψος των στρεμμάτων για να είναι κάποιος  δικαιούχος τη ενίσχυσης. Θα οριστικοποιηθεί λέτε μετά από  διαβούλευση, μα καλά τόση διαβούλευση δε λέτε ότι κάνατε; Μας ενδιαφέρει πρωτίστως ως περιοχή γιατί στην πλειοψηφία τους οι παραγωγοί, είναι μικροί και μεσαίοι αγρότες.

Το ίδιο αφήνετε ανοιχτό για να οριστικοποιηθεί μετά τη διαβούλευση και στις καλλιέργειες που θα τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Επίσης μας αφορά γιατί υπάρχουν δυναμικές δενδρώδεις καλλιέργειες ιδιαίτερα το κεράσι της Κομοτηνής. Ενώ ακόμη μένει ανοιχτό το πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι στα προγράμματα για το κλίμα, τα λεγόμενα οικολογικά, όπως αυτά που αφορούν τις  κατηγορίες  της προστασίας των εδαφών και των υδάτων, αφού ως περιοχή έχουμε σοβαρότατα προβλήματα με την ποιότητα νερού και τη γονιμότητα των εδαφών που μετατρέπονται σε υφάλμυρα».

Με την ευκαιρία της συζήτησης για τη νέα ΚΑΠ ο βουλευτής έθεσε ξανά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το θέμα του Φράγματος Κομψάτου στον Ίασμο Ροδόπης, καθώς στο Στρατηγικό Σχέδιο γίνεται αναφορά για αρδευτικά έργα. «Το Φράγμα Κομψάτου είναι έργο ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό τομέα και την τοπική οικονομία. Θα αντικαταστήσει πάνω από 5.000 γεωτρήσεις για την άρδευση περισσότερων των 200.000 στρεμμάτων. Η υφαλμύρωση των εδαφών είναι παρούσα και ο κίνδυνος ερημοποίησης του θρακικού κάμπου δεν είναι μακριά. Το έργο συνάδει απόλυτα με τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης γι’ αυτό ή θα ενταχθεί τώρα για υλοποίηση από τους πόρους του Ταμείου ή όσα σήμερα συζητούμε για το στρατηγικό σχέδιο έχουν σημασία, αλλά κινδυνεύουν να έχουν μειωμένα αποτελέσματα για τη Ροδόπη».

Ο βουλευτής Ροδόπης έκανε ειδική αναφορά στην καπνοκαλλιέργεια, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να την δούμε με την διάσταση της βιωσιμότητάς της ως μία ποικιλία καπνού τύπου μπασμά που είναι αναγκαία και την επιζητεί η αγορά και άρα έχει μεγάλη σημασία να στηριχτεί. Υπήρξαν και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους υπομέτρα όπως το 4.1 ή το 4.2 ακόμα και μέτρα όπως το 13 για ενίσχυση σε μειονεκτικές περιοχές, όμως δεν απέδωσαν στην στήριξη της καπνοκαλλιέργειας.  Θεωρώ ότι στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2027 είναι αναγκαίο να ενταχτεί στον δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ να υπάρξει στήριξη της καλλιέργειας  με ένταξη της  στη δράση για την αγροτική ανάπτυξη  «φυσικοί ή άλλοι περιορισμοί για στήριξη καλλιεργειών και παραγωγών»».

Κλείνοντας, ο βουλευτής ανέφερε ότι «και για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν κατατέθηκε ένα συνεκτικό σχέδιο. Γι’ αυτό μόλις το 2,5% των πόρων από τα 31 δις αναλογούν στην αγροτική ανάπτυξη, την αγροτική οικονομία. Να σας θυμίσω, ότι η Ισπανία με λιγότερα διαρθρωτικά προβλήματα απορρόφα το 8% των ανάλογων πόρων. Έτσι και το σχέδιο, που κατατέθηκε σήμερα, θα βρεθεί σε δυσαρμονία και δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες του αγροτικού κόσμου και τα προβλήματα μετασχηματισμού της αγροτικής οικονομίας».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό