Οπαδική βία – Θεοδωρικάκος: Κλείνουν οι παράνομοι σύνδεσμοι – Η ευθύνη για τις λέσχες στις ομάδες

Οπαδική βία – Θεοδωρικάκος: Κλείνουν οι παράνομοι σύνδεσμοι – Η ευθύνη για τις λέσχες στις ομάδες

Τοποθετώντας και τις ομάδες στο επίκεντρο, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της οπαδικής βίας, μετά τη φρικτή δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οργανωμένες συμμορίες που δρουν με ορμητήρια τους συνδέσμους οπαδών.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναμένεται να καλέσουν τις επόμενες ημέρες όλους τους εμπλεκομένους -αθλητικές ομάδες, παράγοντες και οργανωμένους οπαδούς- να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξυγίανση του χώρου, αλλά και να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ζητήσει το κλείσιμο όλων των παράνομων συνδέσμων, με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να διαμηνύει πως πλέον υπεύθυνοι για αυτούς θα είναι οι ίδιες οι ομάδες.

«Οι λέσχες φιλάθλων των αθλητικών συλλόγων πρέπει να λειτουργούν με την ευθύνη των ιδίων των συλλόγων, να έχουν πολύ αυστηρούς κανόνες λειτουργίας με μητρώα μελών και συνεχείς ελέγχους ώστε να μην μπορεί κανένας άλλος να χρησιμοποιεί το όνομα του αθλητικού συλλόγου για να δημιουργήσει ξανά ομάδες χούλιγκαν», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στα κεντρικά δελτία ειδήσεων του Alpha και του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός έστειλε μήνυμα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος στον χουλιγκανισμό, γι’ αυτό η Αστυνομία θα εντείνει τους ελέγχους για να κλείσει όλους τους παράνομους συνδέσμους φιλάθλων, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους αθλητικούς φορείς να συνεργαστούν προκειμένου να επιστρέψουν οι οικογένειες στα γήπεδα.

«Τώρα κρινόμαστε όλοι για την αποφασιστικότητα να βάλουμε τέλος στο χουλιγκανισμό και την εγκληματικότητα μέσα και έξω από τα γήπεδα» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Η Ελληνική Αστυνομία εντείνει κάθε μέρα πλέον τους ελέγχους, κλείνει τους παράνομους συνδέσμους φιλάθλων. Αναδεικνύει εγκλήματα όπως εμπορία ναρκωτικών οπλοκατοχή και άλλα που έχουν εμφανιστεί σε αυτούς τους συνδέσμους και οδηγεί όλους τους παραβάτες στη δικαιοσύνη. Αλλά δεν φτάνει αυτό, οφείλουμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, πολιτεία και αθλητικοί φορείς για να γυρίσουμε στα γήπεδα οι φίλαθλοι, οι οικογένειες, τα νέα παιδιά χωρίς φόβο».

Για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας μίλησε στην ERT, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

«Εμείς με την ανάληψη της κυβέρνησης κάναμε ορισμένες αλλαγές στο νόμο περί αθλητικής βίας που προβλέπουν συγκεκριμένα πράγματα. Δηλαδή η δυνατότητα στα άτομα που ασκείται κατηγορία για εμπλοκή τους σε αδικήματα αθλητικής βίας να τους επιβάλλεται η ποινή να βρίσκονται κατά την ώρα διεξαγωγής των αθλητικών αγώνων στο αστυνομικό τμήμα. Επίσης αυστηροποιήσαμε ορισμένες άλλες ποινές.

»Επεκτείναμε την έννοια που θα έχει τη δυνατότητα εφαρμογής ο Αθλητικός νόμος σε σχέση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις διότι βλέπουμε κατά το παρελθόν να γίνονται συγκρούσεις εκτός αθλητικής εγκατάστασης και να μην εμπίπτουν στον αθλητικό νόμο και παράλληλα κάνουμε μία προσπάθεια και έχουνε πάρει και κατά καιρούς συναντήσεις και με της ΠΑΕ και με τους αρμόδιους φορείς για το θέμα της αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων.

»Θα πρέπει όμως εδώ να πω το εξής ότι είναι πλέον η ώρα έχει ωριμάσει για πολύ πιο γενναία μέτρα. Από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει ειλημμένη αυτή η βούληση και απόφαση. Πάντα προβληματιζόμαστε όταν κάποια φαινόμενα είναι σε έξαρση υπάρχει υποχρέωση της πολιτείας αυτό να απαντήσει αλλά θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι όσοι έχουν θέση και ευθύνη για την καταπολέμηση της βίας. Και τα θέματα της οργάνωσης των συνδέσμων και της λειτουργίας τους διότι υπάρχει μία συγκεκριμένη νομοθεσία, η οποία προβλέπει πότε κλείνουν ποτέ σφραγίζονται και οι ποινές. Θεωρώ προσωπικά ότι θα πρέπει αυτό να το ξαναδούμε να το δούμε εξ υπαρχής σε συνεργασία και με τις ΠΑΕ. Θεωρώ ότι και από πλευράς ΠΑΕ θα πρέπει πλέον να έχουν αντιληφθεί ότι το φαινόμενο τείνει να πάει και εκτός ελέγχου των ίδιων και θα φτάσουμε στο σημείο μετά να μην υπάρχει φίλαθλος για να πάει να παρακολουθήσει αγώνα».

 

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Στο «κάδρο» το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης

Εξονυχιστικούς και συστηματικούς ελέγχους σε «λέσχες φιλάθλων», σε συνδέσμους, εντευκτήρια κλπ, προκειμένου να διακριβωθεί η νομιμότητα της λειτουργίας τους, καθώς και η διερεύνηση τέλεσης εγκλημάτων που διώκονται αυτεπάγγελτα ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας.

Με αφορμή τα πρόσφατα θλιβερά περιστατικά έξαρσης της βίας, με αποκορύφωμα την εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, με εγκύκλιο που εξέδωσε θέτει σε εγρήγορση τους συναδέλφους του και βάζει στο «κάδρο» των ερευνώμενων αδικημάτων, όταν αυτά τελούνται από περισσότερα πρόσωπα, και το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην εγκύκλιο στο ρόλο των σωματείων των ομάδων, τις αποκαλούμενες «λέσχες φιλάθλων» και τις ποινικές ευθύνες που απορρέουν από την παράνομη λειτουργία τους, τονίζοντας ότι όσες εξ αυτών λειτουργών χωρίς την άδεια της αστυνομικής αρχής, οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Και αυτό, διότι όπως σημειώνει ο εισαγγελέας: «Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από “οπαδικά” κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί “ως φίλαθλοι” σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν “ορμητήρια” των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων».

Ο κ. Κοκκινάκης επισημαίνει στην εγκύκλιό του ότι «ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με “οπαδικά” κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».

Και ως εκ τούτου «η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη» ώστε να μην μένουν «ορφανές» τέτοιου είδους δικογραφίες και να μην καταλήγουν στο «αρχείο αγνώστων δραστών».

Για το λόγο αυτό ζητά από τους εισαγγελείς με την αξιοποίηση όλων των νόμιμων μέσων να προχωρούν στην άμεση ταυτοποίηση των δραστών και αν μεν πρόκειται για πλημμελήματα να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο, ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά τους οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό