Ορεστιάδα: Δράσεις Υποστήριξης Χρονίως Πασχόντων και των Φροντιστών τους από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ

Ορεστιάδα: Δράσεις Υποστήριξης Χρονίως Πασχόντων και των Φροντιστών τους από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ

Στο πλαίσιο των Δράσεων Υποστήριξης Χρονίως Πασχόντων (Καρκινοπαθείς κτλ.) και των Φροντιστών τους, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ και η Higher Than Everest διοργανώνουν δύο δράσεις  ενταγμένες στον 4ο κύκλο του προγράμματος, στην Περιφερειακή Ενότητα Ν. Έβρου, στην πόλη της Ορεστιάδας.
Η πρώτη δράση  έλαβε χώρα την Τετάρτης 15 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ορεστιάδας και αφορούσε  Διάλεξη-Ενημέρωση  ευαισθητοποίησης γύρω από τα οφέλη της επαφής με θέμα: «Η ήπια σωματική άσκηση, ως μέσο πρόληψης χρόνιων νόσων και προαγωγός ευζωίας», με επίκεντρο τον διάλογο και  εισηγητές την Εύη Ορφανού, Πρόεδρο Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπάνιων Παθήσεων Ν. Έβρου «Μαζί για τη Ζωή», την Ματίνα Αλιμούδη, Επαγγελματία Άσκησης και Υγείας, με ειδικότητα στην προσαρμοσμένη σωματική άσκηση για καρκινοπαθείς και τον Χρήστο Λεβέντη, Χειρουργό, Ουρολόγο, Ανδρολόγο (Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου).
Σκοπός της συζήτησης ήταν η εισαγωγή στον τρόπο διαχείρισης των δυσάρεστων συναισθημάτων καθώς και η μείωση του στρεσογόνου παράγοντα μέσα από μια νόρμα ζωής που έχει ως κεντρικό άξονα την επαφή με την φύση, την ήπια σωματική δραστηριότητα και την υιοθέτηση υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών, αφού οι σταδιακές μικρές αλλαγές είναι αυτές που μπορούν να επιφέρουν μεγάλα και ουσιαστικά αποτελέσματα με απίστευτα ψυχοσωματικά οφέλη στη ζωή μας.

Η 2η Δράση πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου και αφορά “Ήπια πεζοπορία στο Δρυμό Πενταλόφου”

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του να περπατήσουν και να αναζωογονηθούν, σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του Β. Έβρου, πλούσιο σε βιοποικιλότητα και μοναδική γεωπολιτική σημασία. Τα φθινοπωρινά χρώματα του δάσους δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο στο τοπίο, ενώ η φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής είναι ανεπανάληπτη.
Η παρουσία της Ματίνας Αλιμούδη, με την επιστημονικά καταρτισμένη γνώση ως προς την προσαρμοσμένη σωματική άσκηση για καρκινοπαθείς, της Κικής Τσακαλδήμη με την τεράστια εμπειρία στα βουνά και την μοναδική αλληλεπίδραση της με το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους, καθώς και μελών του Περιπατητικού και Φυσιολατρικού Ομίλου Πενταλόφου Ν. Έβρου «Δρυμός», δημιουργούν τις προϋποθέσεις μόνο για μια ασφαλή και συναρπαστική δράση που μετουσιώνεται σε μοναδική εμπειρία ζωής για τους αμύητους.
Μετά το πέρας της πεζοπορίας οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν στο καταφύγιο «Δρυμός» στη θέση Μπάρα και να γευτούν παραδοσιακό τραχανά μαγειρεμένο από τις γυναίκες του συλλόγου Πενταλόφου.
Η πεζοπορία είναι κατάλληλη για αρχάριους και πλήρως προσαρμόσιμη στην αναμενόμενα ετερόκλητη δυναμική της ομάδας, ώστε να είναι ευχάριστη και εφικτή για κάθε ξεχωριστό άτομο.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Σημείο συνάντησης: ΚΤΕΛ Ορεστιάδας Ώρα: 10:30 π.μ.
Η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί δωρεάν με μισθωμένο λεωφορείο.Καλούμε όλους τους συμπολίτες της ευρύτερης περιοχής, που έχουν βιώσει είτε προσωπικά είτε ως φροντιστές, αλλά ακόμη και ως συμπαραστάτες σε οικογενειακό ή φιλικό βιωματικό επίπεδο την εμπειρία κάποιας χρόνιας νόσου, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση ενημερωσης και ευαισθητοποίησης – δράση Τετάρτης, αλλά και στην ήπιας και προσαρμόσιμης προσέγγισης πεζοπορία – δράση Κυριακής, που σκοπό έχουν να αναδείξουν όχι μόνο την άσκηση, αλλά ένα γενικότερο μοντέλο ευζωίας ως μέσο πρόληψης και θεραπείας.
Η επαφή με την φύση αποτελεί πλέον διευρυμένο ιατρικό ¨εργαλείο¨ σωματικής και ψυχολογικής ανάτασης καθώς και συνεχούς υποστήριξης του ευ ζην, με εφαρμοσμένη στόχευση στην ιδιαίτερη ομάδα των ανθρώπων που βιώνουν μια στρεσογόνα κατάσταση λόγω της νόσησης τους από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου η άλλης χρόνιας πάθησης.
Για την δράση της Κυριακής 19/11 απαιτείται η δήλωση συμμετοχής, είτε αποστέλλοντας email στο: infohigherthaneverest@gmail.com ή τηλεφωνώντας στο 6974632222.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό