Οζ. Φερχάτ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάρρευση του ΕΣΎ

Οζ. Φερχάτ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάρρευση του ΕΣΎ

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής Ροδόπης και Αν. Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει:

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, λαμβάνει πλέον επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τα Νοσοκομεία της χώρας καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Το υγειονομικό προσωπικό, μην αντέχοντας τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, παραιτείται. Νοσοκομεία υποβαθμίζονται σε Κέντρα Υγείας. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται σε τεράστιες ουρές αναμονής. Αναβάλλονται τακτικά και έκτακτα χειρουργεία. Δεν πραγματοποιούνται χημειοθεραπείες. Τμήματα νοσοκομείων υπολειτουργούν. Οι συνθήκες φροντίδας και νοσηλείας είναι επισφαλείς. Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας εκ μέρους ασθενών και  συνοδών κατά του υγειονομικού προσωπικού. Ασθενείς καταφεύγουν σε γείτονες χώρες, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε γιατρό.

Αυτό το ζοφερό για την υγεία τοπίο, διαπιστώνει καθυστερημένα ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης και προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών του, προχωρά σε καρατομήσεις διοικητών. Μέσα σε ένα μήνα έπαψε από τα καθήκοντά τους το διοικητή του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά», τον διοικητή του «Αγία Όλγα», καθώς και τον διοικητή και την αναπληρώτρια διοικήτρια του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, επιλέγει να επιλύσει τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό με ιδιώτες γιατρούς. Γιατί είναι πολιτική επιλογή η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, είτε μέσω της εκχώρησης υπηρεσιών σε εργολάβους, όπως οι υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης, καθαριότητας, τώρα και γραμματειακής υποστήριξης, είτε με την είσοδο ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Γι αυτό και οι υποσχέσεις του υπουργού για fast track διαδικασίες προσλήψεων ιατρικού προσωπικού, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πέφτουν στο κενό.

Η πικρή λοιπόν αλήθεια είναι ότι, για την κατάρρευση του ΕΣΥ αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός διάσωσης με σοβαρή ενίσχυση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κινήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει χτες !

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό