Παιδιά με κακοήθη νοσήματα και εμβόλιο έναντι του COVID-19

Παιδιά με κακοήθη νοσήματα και εμβόλιο έναντι του COVID-19

Η πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2 και η νόσος που προκαλεί αποτελούν πρόβλημα κυρίως για τους ενήλικες και σε μικρότερο βαθμό τα παιδιά. Οι επιζώντες από παιδικό καρκίνο που έλαβαν ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική χημειοθεραπεία ή νεότερες στοχευμένες θεραπείες αποτελούν μία ειδική και ευαίσθητη ομάδα ασθενών για την λοίμωξη από COVID-19.

Σύμφωνα με δεδομένα διεθνών εταιρειών όπως η JCVI (Joint Committee on Vaccination and Immunization) του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας έχουν ανακοινώσει συστάσεις για τα παιδιά με καρκίνο μεγαλύτερα των 12 ετών λόγω του κινδύνου των επιπλοκών της νόσου από COVID-19 και συστήνουν τη διενέργεια 2 δόσεων του εμβολίου της Pfizer-BioNTech. Σίγουρα δεν υπάρχουν δεδομένα στην συγκεκριμένη ομάδα ασθενών για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού εντούτοις δεδομένα σε υγιή παιδιά κατέδειξαν πολύ υψηλά ποσοστά ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες για την αντισωματική απάντηση των παιδιών με καρκίνο μετά τον εμβολιασμό αλλά δεδομένης της βαρύτητας της νόσου ο εμβολιασμός συστήνεται. Ενδεχομένως η αντισωματική απάντηση να είναι μικρότερης έντασης και διάρκειας αλλά σίγουρα αυξάνει μετά τη διενέργεια και της δεύτερης δόσης του εμβολίου όπως αποδείχθηκε από μελέτες σε ενήλικες με καρκίνο.

Η εφαρμογή του εμβολιασμού όχι μόνο στα παιδιά με καρκίνο αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον (γονείς, αδέρφια) συστήνεται από τις ελληνικές και διεθνείς εταιρείες αιματολογίας-ογκολογίας και μπορεί να διενεργηθεί με οποιοδήποτε από τα υπάρχοντα εμβόλια εφόσον είναι μεγαλύτεροι των 18 ετών ή με το εμβόλιο της Pfizer-BNT162b2 αν η ηλικία τους μεταξύ 12-18 ετών. Με τον τρόπο αυτό διαφυλάσσεται η έμμεση προστασία των παιδιών με καρκίνο ιδιαίτερα εκείνων ηλικίας μικρότερης των 12 ετών για τα οποία κανένα εμβόλιο δεν έχει λάβει άδεια χορήγησης.

Λαμβάνοντας υπόψιν τον κίνδυνο από την νόσηση από COVID-19 των επιζώντων από παιδικό καρκίνο συστήνονται τα εξής:

  • Άτομα ηλικίας μεγαλύτερης ή ίσης των 12 ετών που έχουν ολοκληρώσει από 6μήνου τη χημειοθεραπεία για αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους μπορούν να εμβολιαστούν άμεσα όταν κληθούν με βάση το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών (σημειώνεται ότι έγκριση για τις ηλικίες ≥12 ετών έχει προς το παρόν λάβει μόνο το εμβόλιο της Pfizer).
  • Παιδιά και έφηβοι ≤12 ετών αποκλείονται του εμβολιασμού αφού δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

. • Οι φροντιστές, τα μέλη της οικογένειας και του άμεσου περιβάλλοντος θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα για την προστασία των επιζώντων.

,• Επιπλέον, τόσο οι επιζώντες με αιματολογικά νοσήματα και συμπαγείς όγκους όσο και το περιβάλλον τους συστήνεται να εμβολιασθούν έναντι του ιού της γρίπης.

  • Τέλος, ο εμβολιασμός των ασθενών έναντι του πνευμονιοκόκκου θα πρέπει να είναι επικαιροποιημένος στην περίοδο της πανδημίας.

Αθανάσιος Τραγιαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Α.Π.Θ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό