Παρουσίαση του επιστημονικού τόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με ομιλητές τους Ρουσόπουλο και Βενιζέλο

Παρουσίαση του επιστημονικού τόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με ομιλητές τους Ρουσόπουλο και Βενιζέλο

Τον επιστημονικό  τόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στον οποίο είχε την επιμέλεια,παρουσιάζει ο πρώην υπουργός της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2026, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, τη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τη Στέγη Πολιτισμού ΑΜΘ ΑΕ. Το έργο αποτελεί ένα τολμηρό συλλογικό εγχείρημα που, σε μια κρίσιμη περίοδο μετάβασης, επιδιώκει να αναλύσει την αλληλεπίδραση μεταξύ Δικαίου και Τεχνολογίας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πάνω από 40 ειδικοί επιστήμονες από διαφορετικές γενιές, ειδικότητες και σχολές σκέψης, προερχόμενοι από περισσότερα από δέκα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, αναδεικνύουν τα νέα νομικά διλήμματα που προκύπτουν για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σε σχέση με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως αυτά κατοχυρώνονται στο Ελληνικό Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου.

Στον παρόντα συλλογικό τόμο απαντώνται τα εξής ερωτήματα:

  •  Ποια είναι η ιστορία, η τεχνική ορολογία και οι εφαρμογές της ΤΝ;
  • Ποια νομικά ζητήματα ανακύπτουν από τις εφαρμογές της ΤΝ σε σχέση με τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως αυτά κατοχυρώνονται στο Ελληνικό Σύνταγμα;
  •  Πώς επιδρά η ΤΝ στη λειτουργία της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας;
  • Ποιες ηθικές, γεωπολιτικές, φιλοσοφικές και θεολογικές προσεγγίσεις της ΤΝ καταγράφονται;
  • Πώς διαμορφώνεται το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο της ΤΝ;
  • Υπάρχουν ήδη πρωτοποριακές εφαρμογές ΤΝ από επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

Ο στόχος της διεπιστημονικής αυτής συνεργασίας είναι να ενημερωθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα και η αγορά για την ΤΝ, αλλά και να προετοιμαστεί το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ΤΝ, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των κινδύνων που απορρέουν από αυτήν.

Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό