Παρουσίαση του βιβλίου “Κομοτηνή στο πιάτο” των συγγραφέων Θ.Πασχάλη και Ζ.Τσάκου  στα Κομνηνά της Ξάνθης

Παρουσίαση του βιβλίου “Κομοτηνή στο πιάτο” των συγγραφέων Θ.Πασχάλη και Ζ.Τσάκου στα Κομνηνά της Ξάνθης

Η Κάπα Εκδοτική και η Meligeysis παρουσιάζουν το βιβλίο των Θεανώ Πασχάλη και Ζαφείρη Τσάκου, Κομοτηνή στο πιάτο, την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11 το πρωί στην Οικοτεχνία Meligeysis στα Κομνηνά της Ξάνθης.
Η γαστρονομική παράδοση ενός τόπου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά στοιχεία του. Με οδηγό την παραπάνω παραδοχή η Θεανώ Πασχάλη και ο Ζαφείριος Τσάκος, δύο άνθρωποι που ασχολούνται αρκετά χρόνια με τον πολιτισμό στην Κομοτηνή, συγκέντρωσαν και κατέγραψαν 174 αυθεντικές συνταγές που καλύπτουν το μεγάλο γαστρονομικό μωσαϊκό της περιοχής, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εκατό χρόνια, από τις πολιτισμικές ζυμώσεις και επιρροές που δέχτηκε.
Έπειτα από συναντήσεις και συνεστιάσεις με πολιτισμικούς φορείς και εκπροσώπους πολλών πληθυσμιακών ομάδων που ζούνε και δραστηριοποιούνται στην πόλη της Κομοτηνής, συνέγραψαν την Κομοτηνή στο πιάτο, μια προσπάθεια που πηγάζει από ένα αίσθημα προστασίας, υπεράσπισης και ανάδειξης της γαστρονομικής παράδοσης της πόλης, από ένα αίσθημα τιμής προς τους προγόνους και από τη διάθεση να μάθουν οι νέες γενιές τις παλιές επισιτιστικές συμπεριφορές και συνήθειες του τόπου τους.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Αρναούτογλου, Δημοσιογράφος, Διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής που θα παρουσιάσουν αγαπημένες συνταγές από τους τόπους καταγωγής τους.
Λίγα λόγια για τους συγγραφείς…
Η Θεανώ Πασχάλη γεννήθηκε και ζει στην Κομοτηνή, με προπτυχιακές σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, μεταπτυχιακές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και διπλωματική στον συμμετοχικό πολιτισμό. Εργάζεται στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής από το  1995 στον διοικητικό και οργανωτικό τομέα των δράσεων του θεάτρου. Οργάνωσε και έλαβε μέρος σε projectς για την ενδυνάμωση γυναικών στα σύνορα, τις μειονότητες και την κοινωνική ενσωμάτωση τα οποία παρουσιάστηκαν στην Κομοτηνή, σε πόλεις της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Νέα Υόρκη. Συμμετείχε σε εργαστήρια και συνέδρια για την Πολιτισμική Κληρονομιά, τον Λαϊκό Πολιτισμό,  το City Branding, τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας, την Προφορική Ιστορία, τον Κινηματογράφο και το Ντοκιμαντέρ.
Ο Ζαφείριος Τσάκος είναι Υπεύθυνος αρχειονόμος -βιβλιοθηκονόμος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, έχει πτυχίο αρχειονομίας και βιβλιοθηκονομίας, πτυχίο Γλώσσας, φιλολογίας και πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις υπηρεσίες πληροφόρησης σε ψηφιακό περιβάλλον. Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη διοίκηση πολιτιστικών μονάδων, Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και αυτοδιοίκηση…

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό