Ποια είναι η  τροφή που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια  κατά 28%, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ποια είναι η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 28%, σύμφωνα με νέα έρευνα

Υπάρχουν πολλές τροφές που έχουν προστατευτικά οφέλη για την υγεία σας, από τα φυλλώδη λαχανικά που μπορούν να αυξήσουν τη μακροζωία μέχρι τα καρύδια για τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Αλλά αν θέλετε να προλάβετε τις επιπλοκές από την άνοια, εντάξτε στη διατροφή σας αυτό το εκπληκτικά νόστιμο βασικό τρόφιμο.

Η άνοια είναι μία σοβαρή νόσος και όπως εξηγεί στο Parade η νευρολόγος Δρ Shae Datta, είναι «μια αξιοσημείωτη επιδείνωση της νοητικής ικανότητας που επηρεάζει την επίλυση προβλημάτων, την απώλεια της φυσιολογικής λογικής και των ικανοτήτων σκέψης».

Σύμφωνα με την ίδια, οι κλινικές πτυχές της άνοιας χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: γνωστικά και μη γνωστικά συμπτώματα.

«Οι διαταραχές της μνήμης είναι τυπικές για τις περισσότερες μορφές άνοιας, αν και η γλώσσα και η αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων των θεμάτων είναι επίσης κοινά πρώτα σημάδια», λέει. Και προσθέτει ότι «Τα μη γνωστικά συμπτώματα είναι μια ακατάλληλη λέξη-ομπρέλα για μια σειρά θεμάτων που περιλαμβάνουν διαταραχές της διάθεσης, ψυχωτικά συμπτώματα και μια ποικιλία άλλων συμπεριφορικών μεταβολών».

Η Δρ Lisa Billars, επικεφαλής νευρολογίας στο Kaiser Permanente στην Ατλάντα, εξηγεί περαιτέρω ότι η άνοια περιλαμβάνει προοδευτικά συμπτώματα που εμφανίζονται όταν εκφυλίζονται τα σηματοδοτικά μονοπάτια του εγκεφάλου και το σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων εντός του εγκεφάλου δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.

Η άνοια προκαλεί τον θάνατο;

Η Δρ Billars επισημαίνει ότι η ίδια η άνοια δεν προκαλεί γενικά θάνατο. «Αλλά στα μεταγενέστερα στάδιά της, η άνοια μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση σε σημείο που να εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα άλλα προβλήματα, όπως λοιμώξεις, πνευμονία ή πτώσεις» αναφέρει η ίδια. Οι ηλικιωμένοι πλήττονται συχνότερα από αυτές τις δευτερογενείς αιτίες θανάτου ως αποτέλεσμα των νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια

Η προσθήκη ενός νόστιμου βασικού τροφίμου στη διατροφή σας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 28%, όπως έδειξε μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σαφή σχέση μεταξύ της πρόσληψης ελαιολάδου και του μειωμένου κινδύνου θνησιμότητας που σχετίζεται με την άνοια.

Η Δρ Datta εξηγεί ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, η διατροφή που περιλαμβάνει την πρόσληψη πάνω από 7 γραμμάρια ελαιολάδου ημερησίως συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, ειδικά αν η διατροφή του ατόμου αποτελείται επίσης από θρεπτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

Και παρόλο που αυτές οι τροφές μπορούν να ενισχύσουν τα αποτελέσματα, η Δρ Billars λέει ότι η μελέτη έδειξε ότι ανεξάρτητα από άλλες τροφές που καταναλώνει ένα άτομο, υπάρχει όφελος από την καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αναφέρει η Δρ Billars, και οι ιατροί γνωρίζουν τα σημαντικά οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου της άνοιας.

«Οι περισσότεροι νευρολόγοι είναι ενθουσιασμένοι με αυτή τη μελέτη, καθώς είναι πιθανότατα πιο εύκολο για τους ασθενείς να την τηρήσουν από μια πιο πειθαρχημένη, συγκεκριμένη δίαιτα», εξηγεί η Δρ Billars. Και προσθέτει ότι «Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι ανεξάρτητα από το πώς έτρωγαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, πιθανότατα θα έχουν κάποιο όφελος από τη βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών στο μέλλον».

Το ελαιόλαδο

«Το ελαιόλαδο περιέχει μια ευνοϊκή αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 προς ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, καθώς και ακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά», λέει η Δρ Billars. Σύμφωνα με την ίδια, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο υφίσταται επεξεργασία με τρόπο που διατηρεί αυτές τις ενώσεις και γενικά προτιμάται γι’ αυτά τα οφέλη για την υγεία. Οι ουσίες αυτές είναι κρίσιμες για την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων.

Η Δρ Billars προσθέτει ότι αν τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι πιο υγιή, τότε είναι σε θέση να στέλνουν και να λαμβάνουν αποτελεσματικά τα ηλεκτροχημικά σήματα που επιτρέπουν στον εγκέφαλό σας να λειτουργεί κανονικά. «Στα άτομα με άνοια, τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι λιγότερο πιθανό να στέλνουν αποτελεσματικά τα ηλεκτροχημικά σήματα, με αποτέλεσμα την απώλεια μνήμης και άλλα γνωστικά συμπτώματα» τονίζει η ίδια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τροφές που ωφελούν τον εγκέφαλο εκτός από το ελαιόλαδο είναι τα λαχανικά (ιδιαίτερα τα φυλλώδη λαχανικά), τα φρούτα (με προτίμηση στα μούρα έναντι άλλων φρούτων), τα υγιεινά δημητριακά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και το ψάρι (μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα). Η υγιεινή διατροφή που ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου περιορίζει το γρήγορο φαγητό, το τηγανητό ή κόκκινο κρέας, τα επιδόρπια και το βούτυρο ή τη μαργαρίνη.

Πηγή: oloygeia.gr, Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό