Ποιες χώρες έχουν τους περισσότερους καπνιστές – Η θέση της Ελλάδας

Ποιες χώρες έχουν τους περισσότερους καπνιστές – Η θέση της Ελλάδας

Με τόσες πολλές πληροφορίες γύρω από τους κινδύνους του τσιγάρου, είναι ανησυχητικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η συνήθεια αυτή εξακολουθεί να σκοτώνει περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες καπνού παγκοσμίως, ποιες χώρες εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη κουλτούρα καπνίσματος;

Για να το αναλύσει αυτό, η νέα έρευνα της Compare the Market AU εξέτασε τον επιπολασμό του καπνίσματος τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και τα έσοδα από τα τσιγάρα και τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα ανά 100.000 άτομα.

Η Σερβία, κατέλαβε την πρώτη θέση στον δείκτη με συνολική βαθμολογία 3,008 και τον υψηλότερο επιπολασμό καπνίσματος μεταξύ των 115 χωρών που αναλύθηκαν, με το 39% του πληθυσμού να καταγράφεται ως καπνιστής το 2023. Αν και το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά 0,8% τα τελευταία 3 χρόνια, ο επιπολασμός του καπνίσματος εξακολουθεί να είναι ανησυχητικά υψηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες. Δυστυχώς, η Σερβία έχει επίσης τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα, 113 ανά 100.000 άτομα, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα.

Η Κίνα ήταν η επόμενη χώρα στη λίστα με συνολική βαθμολογία 2,634 και με πάνω από 273 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τσιγάρα για τη χώρα – στην πραγματικότητα, ένα στα τρία τσιγάρα που καπνίζονται στον κόσμο καπνίζεται στην Κίνα! Ωστόσο, τα ποσοστά καπνίσματος στην Κίνα έχουν μειωθεί κατά 0,5%, από 23,5% σε 23% τα τελευταία 3 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι η χρήση τσιγάρων μειώνεται. Είναι ενδιαφέρον ότι η Κίνα έχει επίσης σχεδόν τα μισά ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα από τη Σερβία, 57 ανά 100.000 άτομα.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς η Κροατία (2.598), η Βουλγαρία (2.530) και η Ουγγαρία (2.473) βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα. Παραδόξως, στην Κροατία, τα ποσοστά καπνίσματος αυξήθηκαν κατά 0,5% τα τελευταία 3 χρόνια, παρά τις διάφορες αντικαπνιστικές εκστρατείες και την αύξηση των φόρων στα προϊόντα. Από την άλλη πλευρά, τα ποσοστά καπνίσματος τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ουγγαρία έχουν αντίστοιχα μειωθεί τα τελευταία 3 χρόνια.

Όσον αφορά τις χώρες στις οποίες τα ποσοστά μειώνονται περισσότερο, η Αυστρία, η οποία κατέλαβε την 30ή θέση στη συνολική λίστα, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση κατά 2,7% χαμηλότερα τα τελευταία 3 χρόνια. Η Αυστρία εισήγαγε μια ολοκληρωμένη πολιτική απαγόρευσης του καπνίσματος το 2019, η οποία, παρά το γεγονός ότι αρχικά αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες, επηρέασε σαφώς την υιοθέτηση του καπνίσματος. Εναλλακτικά, η Ιορδανία και η Κροατία είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον επιπολασμό του καπνίσματος τα τελευταία 3 χρόνια, ωστόσο, μόνο ελαφρώς οριακά.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, η Hannah Norton, εκπρόσωπος της Compare the Market AU, δήλωσε: Οι κίνδυνοι του καπνίσματος είναι παγκοσμίως αποδεκτοί ως αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της υγείας, από τους πνεύμονες έως το δέρμα. Ωστόσο, σε πολλά μέρη του κόσμου, με επικρατέστερες τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, τα ποσοστά καπνίσματος παραμένουν υψηλά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, από την κοινωνική αποδοχή μέχρι την έλλειψη ενεργών και επιθετικών εκπαιδευτικών και προληπτικών προγραμμάτων. Ωστόσο, η μελέτη μας ενισχύει τη σχέση μεταξύ του επιπολασμού του καπνίσματος και των ποσοστών καρκίνου, δείχνοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποθαρρυνθούν οι άνθρωποι από το να αρχίσουν τη συνήθεια αυτή.

Εάν είστε καπνιστής, είναι σημαντικό να διατηρείτε τις άλλες πτυχές της υγείας σας όσο το δυνατόν πιο βέλτιστες- αλλά να θυμάστε ότι ακόμη και αν δεν είστε καπνιστής, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει, γι’ αυτό αποφύγετε να βρίσκεστε σε κλειστούς χώρους όπου καπνίζουν άλλοι. Και, αν θέλετε να κόψετε τη συνήθεια, τότε κοιτάξτε να δείτε τι πρωτοβουλίες προσφέρει η πόλη ή/και η χώρα σας, καθώς είναι πιθανό να υπάρχει βοήθεια και υποστήριξη εκεί έξω για εσάς.

Πηγή: msn.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό