Ποιοι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ

Ποιοι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ

Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών καθώς από την Τρίτη 17 Ιανουαρίου θα επιβάλλονται κυρώσεις των 100 ευρώ το μήνα και 50 ευρώ μόνο για τον Ιανουάριο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξήγησε πως δεν θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν ζητήσει να εμβολιαστούν κατ΄ οίκον, κάτι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά και όσοι υποβάλλουν αίτημα εξαίρεσης για λόγους υγείας.

Ωστόσο, ο κ. Πλεύρης κρίνει πως σε κάθε περίπτωση το μέτρο της υποχρεωτικότητας είχε αποτελεσματικότητα, καθώς οι μισοί περίπου από τους 550.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, έχουν πλέον εμβολιαστεί κανονικά. Το πρόστιμο θα ξεκινήσει να επιβάλλεται από την ερχόμενη Τρίτη, το οποίο θα κληθούν να το πληρώσουν και όσοι ναι μεν έχουν κλείσει ραντεβού αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

Μπορεί να «υπάρχει μια σταθερή μείωση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι περιμέναμε την κορύφωση λίγο αργότερα, αλλά αυτό δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε καθώς τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν», τόνισε ο υπουργός Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ενώ η αναλογία των κρουσμάτων με την παραλλαγή Όμικρον είναι 9 προς 1 σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, η εικόνα στις νοσηλείες είναι διαφορετική και είναι μοιρασμένες.

Σχετικά με τα self test που πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη (13.1.2022) από μαθητές και εκπαιδευτικούς, δηλώθηκαν περίπου 6.364 θετικά, αριθμός που μπορεί βέβαια να μεγαλώσει σήμερα το πρωί, αλλά θα παραμείνει μικρότερος από αυτόν της περασμένης Δευτέρας στο άνοιγμα των σχολείων.

Για την οδηγία που έχει δοθεί και επιτρέπει στους νοσήσαντες να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την πέμπτη ημέρα από την νόσηση αν δεν έχουν συμπτώματα, ακόμη και χωρίς αρνητικό τεστ, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για επιστημονικό θέμα κι αυτό προτείνουν οι ειδικοί και πρόσθεσε πως όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μηδαμινός ή έστω πολύ μικρός.

Σχετικά με την αγωγή που κατέθεσε κατά την απεργίας των εργαζομένων στο Παίδων Πεντέλης, ο κ. Πλεύρης είπε ότι ήταν απαραίτητο να το κάνει γιατί η απεργία προκηρύχθηκε χωρίς να οριστεί προσωπικό ασφαλείας κι αυτό σημαίνει ότι παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις θα μπορούσε ένα παιδάκι να πάει για να εμβολιαστεί και στο τέλος να μην εμβολιαζόταν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό