Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου (+video)

Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου (+video)

Έχει ήδη ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό στους ανοσοκατασταλμένους, επισήμανε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η ίδια σημείωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις δομές των εμβολιασμένων, στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Όπως επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου, το σχετικό της γνωμοδότησης στηρίζεται στην βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων του κορονοϊού μετά τους έξι μήνες.

«Η σύσταση χορήγησης της τρίτης δόσης των εμβολίων είναι μετά παρέλευσης έξι μηνών από την μία ή τις δύο δόσεις, αναλόγως του εμβολίου. Εξαιρούνται τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα στα οποία ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε, το εμβόλιο που θα χορηγείται στην παρούσα φάση είναι το mRNA και συγκεκριμένα αυτό της Pfizer, το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση, ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεση λόγω μεταλλάξεων αφού ξέρουμε ότι έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τις μεταλλάξεις, και κυρίως για τη Δέλτα που είναι η επικρατούσα».

«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο θα λάβουν την τρίτη δόση πάλι με mRNA εμβόλιο της Pfizer. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca θα έχουν ως τρίτη δόση πάλι mRNA εμβόλιο. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson είμαστε σε αναμονή των συστάσεων υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι πάλι ή mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο».

«Άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με covid και κατόπιν έχουν λάβει μία ή δύο δόσεις εμβολίων θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δεν χρειάζονται την χορήγηση τρίτης δόσης».

Αναφορικά με την ασφάλεια της τρίτης δόσης, έκανε γνωστά τα δεδομένα που προέρχονται από το Ισραήλ, σημειώνοντας:

«Γενικότερα χαρακτηρίζονται ηπιότερες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται στην τρίτη δόση του εμβολίου από ότι αυτές που εμφανίστηκαν στην πρώτη και στη δεύτερη δόση». Ωστόσο, εξαίρεση, όπως είπε, αποτελεί μία ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία είναι συχνότερη στην τρίτη δόση και εμφανίζεται στο 5,2% και αφορά τη διόγκωση του μασχαλιαίου αδένα στο χέρι στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου.

Αναφερόμενη στους φόβους που υπάρχουν για τον εμβολιασμό σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με φυσιολογικό τρόπο ή με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ούτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής, ούτε κατά τη διάρκεια της κύησης ούτε κατά την γαλουχία. Ήδη, όπως είπε, πάνω από 160.000 γυναίκες στη φάση αυτή, έχουν μελετηθεί και φαίνεται το mRNA εμβόλιο σε καμία περίπτωση δεν περνάει στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ούτε μετά στο βρέφος, μέσα από το μητρικό γάλα.

Αντίθετα φαίνεται ότι το παιδί παίρνει τα αντισώματα που έχει αποκτήσει η μητέρα από το εμβόλιο, είτε βρίσκεται στην κοιλιά της δηλαδή είναι έμβρυο είτε ως βρέφος όταν θηλάζει. Επίσης τόνισε ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα των παιδιών στο μέλλον και οι φόβοι κάποιον γονέων για βλάβες όσον αφορά την γονιμότητα ή την στειρότητα δεν ευσταθούν μετά την ενηλικίωση των παιδιών που σήμερα θα εμβολιαστούν.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης και στον εμβολιασμό κατά της γρίπης και είπε ότι από την 1η Οκτωβρίου ξεκινάει η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, που είναι επιβεβλημένο – όπως τόνισε – να γίνει για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που κάθε χρόνο εμβολιάζονται για τη γρίπη. Μάλιστα εξήγησε ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου του κορονοϊού, της γρίπης ή οποιοδήποτε άλλου εμβολίου όπως αυτό του πνευμονιόκοκκου ή άλλα.

«Δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η γρίπη τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα πέρυσι, να μας αφήσει αδιάφορους και να παραμελήσουμε τον εμβολιασμό» τόνισε και ευχήθηκε φέτος να μην είναι πιο πρώιμη η σοβαρότερη η εμφάνιση της γρίπης σε σχέση με πέρυσι.

Πηγή: ΕΡΤ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό